Φιλώ, όπως αγαπώ.

Written by on 10/01/2022

image_print

<<Στη φιλία και στον έρωτα είμαστε συχνά πιο ευτυχισμένοι χάρη στα όσα αγνοούμε παρά στα όσα ξέρουμε>>, είχε πει κάποτε, πριν πολλά χρόνια,  ο Λα Ρασφουκώ αλλά το νόημα θα είναι πάντα διαχρονικό. Κι αυτό γιατί η γνώση σε θέματα συναισθηματικής φύσεως, είναι συχνά η πηγή αμφιβολίας και -πολλές φορές- ακόμη και δυστυχίας. Η γνώση, σε αυτές τις περιπτώσεις,  έχει να κάνει πάντα με το υποκείμενο, είναι δηλαδή υποκειμενική και στερείται λογικής, πράγμα οξύμωρο αλλά πέρα για πέρα παρήγορο στις ερωτευμένες και φιλικά προσκείμενες ψυχές. Τόσο στον έρωτα όσο και στη φιλία υπάρχει μια διάχυτη μαγεία ανάμεσα στα πρόσωπα που διακατέχονται από αυτό το συναίσθημα, ένας ακαθόριστος ψυχικός δεσμός που δεν εξηγείται ούτε ερμηνεύεται με τη λογική. Μια σύνδεση ακόμη και μεταφυσική, θα έλεγα για την οποία την απόλυτη ευθύνη δεν έχει ούτε ο ένας ούτε ο άλλος ,πάρα μόνο το σύμπαν που τους ένωσε..

Στη ζωή ενός ανθρώπου, πολλά δυσάρεστα πράγματα μπορεί να συμβούν, πολλές κακοτυχίες ενδέχεται να υπάρξουν. Δεδομένες καταστάσεις καταρρίπτονται, σχέσεις ανθρώπων ευτελίζονται, συμπεριφορές μεταβάλλονται , συναισθήματα σβήνουν.. όχι όμως της αγάπης.. Η αγάπη είναι κατάσταση που εάν βιωθεί δεν εξατμίζεται όπως κάθε τυχαίο διακείμενο από συμφέροντα συναίσθημα.. Η αγάπη και ιδιαίτερα η φιλική αγάπη στην οποία άλλωστε θα αναλωθούμε είναι ανεξάντλητη. Κι αυτό γιατί όταν ο Henry Adams  έλεγε ότι η  <<Ένας φίλος σ’ ολόκληρη τη ζωή είναι αρκετός. Δύο είναι πολλοί. Τρεις είναι σχεδόν αδύνατον>> κάτι είχε στο νου του..

Η λέξη φιλία- για αρχαιομαθείς και μη- προέρχεται ετυμολογικά από το αρχαιοελληνικό ρήμα φιλέω-ω ου σημαίνει αγαπώ και συνεκδοχικά φίλος είναι το φιλητόν αυτός που είναι αγαπητός από εμάς, το αντικείμενο της αγάπης μας.. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι Αρχαίοι Έλληνες δε διαχώριζαν την ερωτική από τη φιλική αγάπη αλλά την οριοθετούσαν στα ίδια πλαίσια. Μόνο που στην αγάπη μεταξύ εραστών υπάρχει ο έρως, αν και κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μην σχετίζεται με το διαχωρισμό μεταξύ ερωτικής και φιλικής αγάπης, μιας και ο Θεός Έρως σύμφωνα με τον αρχαίο ελληνικό μύθο είναι ο Θεός της αγάπης , γιος της Ουράνιας Αφροδίτης.

Η φιλία χρειάζεται δύο ψυχές , παιδικές ως επί των πλείστων και βαθιές. Θέλει δύο μάτια ειλικρινή, χείλη αδιάψευστα και καρδιά μαλακή σα βαμβάκι…Επιζητάει το τέλειο, το άφταστο , το ξεχωριστό , το αληθινό και το διαρκές. Απεχθάνεται την ιδιοτέλεια, τη ζήλεια τα ημιτελή συναισθήματα ,τα μισόλογα, τις άδειες καρδιές, τις ευμετάβλητες συμπεριφορές, τα θαμπά βλέμματα, τα άδικα λόγια. Μια  ψυχή που είναι φιλικά προσκείμενη θαυμάζει το φίλο της. Για παράδειγμα θαυμάζει τα μάτια του, τη φωνή του, τις απόψεις του, τα θέλω του, τις ιδιοτροπίες του , μοιράζεται την ίδια χαρά στα όνειρά του.. ένας φίλος ποτέ , μα ποτέ, δε θα χαρεί με τον πόνο του φίλου του.. Ποτέ δε θα περιγελάσει τα –ακόμη και ακατόρθωτα – θέλω του.. Θα τα στηρίξει μέχρι τέλους και θα τα υποστηρίξει με πάθος για χάρη του φίλου του.. Ένας φίλος θα υποστηρίξει το φίλο του όταν έχει δίκιο, θα τον παρηγορήσει όταν όλα μοιάζουν μάταια στη ζωή του, θα τον κάνει να γελάσει όταν δε θα έχει όρεξη ούτε να μιλήσει.. Θα τον αγαπήσει χωρίς ανταλλάγματα. Η πραγματική φιλική αγάπη δε ζητάει ανταλλάγματα.

Φιλία είναι το δάκρυ που πριν φτάσει στο μάγουλο έγινε στολίδι , είναι η αγωνία μήπως χάσουμε μια μέρα αυτό το δέσιμο με το φίλητον από κάποια παρεξήγηση, οι ατέρμονες συζητήσεις για το νόημα της ζωής, το γέλιο μέχρι δακρύων, το διστακτικό μειδίαμα όταν δύο φίλοι συναντιούνται, ο μεγάλος δισταγμός να πει ο φίλος κακό λόγο στο φίλο του και έτσι να γίνει και να γίνουν κι οι δυο γνώστες της ΄΄αλήθειας΄΄. Μιας αλήθειας που αν έμενε στο σκοτάδι της άγνοιας ίσως φάνταζε πάντα ερωτεύσιμη, με την ετυμολογία της λέξης και πιθανόν οι φιλίες να κρατούσαν για πάντα’’..

Πολλοί άνθρωποι κάνουν φίλους λόγω συμφερόντων και εξαιτίας προσωπικών τους φιλοδοξιών αλλά κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα σκουριάσει και θα χαθεί με το πρώτο πρωινό φως.. Θα φανούν όλα τα σκοτεινά σημεία και όλο αυτό το τίποτα θα ακυρώσει κάθε  νόημα ύπαρξής της. Θα την αναγάγει εκεί που της αξίζει.. Στον Καιάδα …και μαζί με αυτή ό, τι ελλιπές, μίζερο και ασθενές θα εξαϋλωθεί και θα χαθεί..

Θα δανειστώ την περίφημη ατάκα του Κλιντ Ιστγουντ στην ταινία ‘’Ο καλός, ο κακός κι ο άσχημος’’, αλλά θα την παραλλάξω λιγάκι. Κατά την προσωπική μου, επομένως, ερμηνευτική προσέγγιση <<στην ζωή υπάρχουν δύο ειδών άνθρωποι, εκείνοι που γνώρισαν έστω κι ένα πραγματικό φίλο στην ζωή τους κι εκείνοι που δεν είχαν ποτέ φίλους>>(Αν και, μεταξύ μας,  θεωρώ ότι οι δεύτεροι  δεν υπάρχουν.. Ή ακόμη κι αν υπάρχουν είναι ελάχιστοι έως απειροελάχιστοι)..

 Ο αληθινός φίλος είναι στη ζωή ενός ανθρώπου το ουράνιο τόξο σε μια βροχερή μέρα, μια κουβέντα παρηγοριάς όταν δε βρίσκονται απαντήσεις στα σημαντικά προβλήματα της ζωής, δυο μικρά αλλά τόσο σημαντικά ενθαρρυντικά λόγια, ένα χαμόγελο αισιοδοξίας, μια αγκαλιά που σε κάνει να πιστεύεις ότι κανείς δεν είναι μόνος σε αυτόν τον κόσμο που τυχαία όλοι βρεθήκαμε, ένα στήριγμα, μια έτερη ψυχή, συνταξιδιώτης και αυτή σε τούτο το ταξίδι της ζωής που δεν έχει προορισμό.

Κατερίνα Καμτζέλη

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Relax In Time

20:00 21:59

 Current show

Relax In Time

20:00 21:59