Υγιεινή διατρόφη: Αμυγδαλοβούτυρο

Written by on 02/02/2020

image_print

Τον τελευταίο καιρό  νέα προϊόντα έχουν προστεθεί στα ράφια των υπεραγορών και κυρίως στην κατηγορία της υγιεινής διατροφής. Μια κατηγορία προϊόντων που αμφισβητείτε για την διατροφική της αξία γιατί θεωρείτε παρεξηγημένη είναι τα βούτυρα από ξηρούς καρπούς. Τα βούτυρα αυτά προκύπτουν μετά από ελαφρύ ψήσιμο και άλεσμα φρέσκων  ξηρών καρπών χωρίς καμία προσθήκη ζάχαρης.

Καταρχήν κατατάσσεται στην κατηγορία των φυτικών βουτύρων και θεωρείτε ιδανική επιλογή για χορτοφάγους. Παρασκευάζεται από ψημένα αμύγδαλα που είναι μια από της κύριες πηγές ασβεστίου που εξασφαλίζουν σωστή λειτουργία των μυών και βέλτιστη οστική πυκνότητα. Επίσης είναι καλή πηγή ψευδαργύρου, μαγνησίου, καλίου και σιδήρου. Χαρακτηρίζεται για την αντιοξειδωτική και προστατευτική του δράση δηλαδή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω της περιεκτικότητας του σε βιταμίνη Ε.

Σε μεγαλύτερη ανάλυση φαίνεται ναι περιέχει περισσότερη πρωτεΐνη σε σχέση με υδατάνθρακα. Το μεγαλύτερο μέρος των υδατανθράκων που περιέχει είναι φυτικές ίνες συμβάλλοντας έτσι στην καλύτερη λειτουργία και κινητικότητα του έντερου.

Το αμυγδαλοβούτυρο φημίζεται για το υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο του και την υψηλή ποσότητα λιπαρών που περιέχει, αυτό όμως που δεν διευκρινίζεται είναι η ποιότητα των λιπαρών που εμπεριέχει και τα οφέλη του.

Παρόλο που θεωρείτε τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αποτελείτε από ακόρεστα λιπαρά οξέα κυρίως μονοακορεστα, γνωστά ως «καλά» λιπαρά. Η διαφορά τους από τα κορεσμένα λιπαρά που βρίσκουμε στο αγελαδινό βούτυρο και τη μαργαρίνη είναι πως τα ακόρεστα συμβάλουν στην καλή λειτουργιά του καρδιαγγειακού συστήματος, μειώνοντας την χοληστερόλη σε αντίθεση με τα κορεσμένα που την αυξάνουν.

Εν κατακλείδι, μια κουταλιά της σούπας αμυγδαλοβούτυρο αλειμμένο στο ψωμί μας προσφέρει 96 θερμίδες, 8 γραμμάρια μονοακόρεστων λιπαρών οξέων και πάμπολλα οφέλη για τον οργανισμό αντί του συνηθισμένου βουτύρου που δίνει 105 θερμίδες και 12 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών οξέων.

Κωνσταντίνου Ουρανία
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης
Επί πτυχίου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Group Therapy

16:00 17:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Group Therapy

16:00 17:59