Τροφές ασπίδα για το ανοσοποιητικό σύστημα
Written by Ράνια Κωνσταντίνου on 29/02/2020
Σήμερα θα μάθουμε ποιες τροφές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C. Η Βιταμίνη C χαρακτηρίζεται αντιοξειδωτική, απορροφάται από το λεπτό έντερο αλλά και ένα μικρό μέρος της από το στοματικό βλεννογόνο. Εμπλέκεται σε πολλές λειτουργίες του οργανισμού όπως:
- εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες ( υπεύθυνες για εμφανίσει πολλών ασθενειών πχ καρκίνος)
- καταπολεμά την γήρανση ( συνθέτει κολλαγόνο και ελαστίνη)
- ενισχύει την άμυνα του οργανισμού (διεγείρει αντισώματα, καταπολεμά μολύνσεις, προστατεύει από παθογόνους οργανισμούς)
Η συνιστώμενη πρόσληψη βιταμίνης C είναι:
Βρέφη 0-4 μηνών = 50 mg /ημέρα
Βρέφη 5-11 μηνών = 55 mg /ημέρα
Παιδιά 1-4 χρονών = 60 mg /ημέρα
Παιδιά 5-10 χρονών = 70-80 mg /ημέρα
Έφηβοι 11-15 χρονών = 100 mg/ ημέρα
Έφηβοι 16-19 χρονών = 100 mg/ ημέρα
Ενήλικες = 100 mg/ ημέρα
Έγκυες μετά το 4ο μήνα και θηλάζουσες μητέρες αντίστοιχα = 110 και 150 mg/ ημέρα
Φρούτα
- Μήλα περιέχουν 4,5 mg / 100 g
- Κεράσια περιέχουν 10 mg / 100 g
- Βερίκοκα περιέχουν 10 mg / 100 g
- Μανταρίνια περιέχουν 27 mg / 100 g
- Πορτοκάλια περιέχουν 53 mg / 100 g
- Λεμόνια περιέχουν 53 mg / 100 g
- Μοσχολέμονα περιέχουν 29 mg / 100 g
- Γκρέιπφρουτ περιέχουν 72 mg / 1 φρούτο
- Βατόμουρα περιέχουν 21 mg / 100 g
- Φράουλες περιέχουν 59 mg / 100 g
- Μαύρα φραγκοστάφυλα περιέχουν 181 mg / 100 g
- Κράνμπερις περιέχουν 16,5 mg / 100 g
- Σταφύλια περιέχουν 4 mg / 100 g
- Αβοκάντο περιέχουν 10 mg / 100 g
Λαχανικά
- Καρότα περιέχουν 8 mg / 100 g
- Παντζάρια περιέχουν 5 mg / 100 g
- Πιπεριές περιέχουν 242 mg /100 g
- Σκόρδο περιέχει 1 mg / 3 g
- Ντομάτα περιέχει 14 mg / 100 g
- Σπανάκι περιέχει 28 mg / 100 g
- Μπρόκολο και κουνουπίδι περιέχουν 89 mg /100 g και 48 mg / 100 g αντίστοιχα
Ξηροί Καρποί – Όσπρια
- Κάστανα περιέχουν 27 mg / 100 g
- Φουντούκια περιέχουν 6 mg / 100 g
- Σόγια περιέχει 6 mg / 100 g
- Φασόλια περιέχουν 6 mg / 100 g
Κωνσταντίνου Ουρανία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης
Επί Πτυχίου