Τραγούδια που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ως διασκευές

Written by on 12/03/2024

image_print

Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει της μοδός να ακούμε “νέα τραγούδια” στο ραδιόφωνο, τα οποία προέρχονται από παλαιότερες και αγαπημένες επιτυχίες. Είτε ως καινούργιες version, είτε με δανεισμένα samples. Στο ότι μερικοί μουσικοί/καλλιτέχνες δημιουργούν νέα μουσική με ήχους από 80s, 90s, ή και 00s, είναι ένα κεφάλαιο τελείως διαφορετικό. Όπως και να ‘χει, όλοι λίγο πολύ έχουμε καταλάβει πλέον ότι η παρθενογένεση στη μουσική, έχει φθαρεί σε πολύ σημαντικό βαθμό. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην εντυπωσιαζόμαστε πλέον τόσο σε καινούργιες κυκλοφορίες που θα βρούμε στο Spotify, στο YouTube, ή και να ακούσουμε στο ραδιόφωνο. Αλλά ας μην τα βλέπουμε όλα μαύρα. Έχουμε ακούσει και διασκευές πολύ πιο πετυχημένες από τις αυθεντικές εκτελέσεις. Ή μάλλον καλύτερα, έχουμε ακούσει κι έχουμε αγαπήσει τραγούδια, τα οποία αργότερα ανακαλύψαμε ότι ήταν διασκευές. Οπότε ας δούμε μερικά από τα πολύ αγαπημένα τραγούδια, που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία ως διασκευές.

1. Mariah Carey – Without You (από Badfinger)

Το τραγούδι πρωτοκυκλοφόρησε το 1970 από τους Βρετανούς Badfinger, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει επιτυχία. Το 1971 ο αείμνηστος Harry Nilsson πήρε το τραγούδι, και το έφερε στη κορυφή σε 8 charts απ’ όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στο Billboard Hot 100. Το 1994, η Mariah Carey έδωσε τη δική της ερμηνεία στο Without You. Σαφώς γνώρισε ακόμη μεγαλύτερη επιτυχία, καθώς πλασαρίστηκε σε ακόμη περισσότερα charts απ’ όλο τον κόσμο, ενώ άγγιξε την κορυφή στα 17 από αυτά.

2. Tina Turner – The Best (από Bonnie Tyler)

Το The Best ήταν από τα πιο χαρακτηριστικά της αείμνηστης Tina Turner. Μ’ αυτό την έμαθε και τη θυμάται πολύς κόσμος. Το 1989 που κυκλοφόρησε, ήδη γνώρισε μεγάλη επιτυχία, και συνεχίζει μέχρι σήμερα να ακούγεται στο ραδιόφωνο. Κάτι που σίγουρα δεν γνωρίζει ο κόσμος, είναι ότι το τραγούδι αρχικά ένα χρόνο πιο πριν (1988) από την Bonnie Tyler. Μόνο που δεν γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία, μέχρι να το ερμηνεύσει η Tina Turner.

3. Whitney Houston – I Will Always Love You (από Dolly Parton)

Το τραγούδι κυκλοφόρησε αρχικά το 1974 από την Dolly Parton, η οποία το 1982 και το 1995 έδωσε καινούργια πνοή στην αρχική της ερμηνεία. Ωστόσο η αείμνηστη Whitney Houston το 1992, με την δική της μοναδική ερμηνεία στο I Will Always Love You, καθήλωσε το κοινό. Βρέθηκε στην κορυφή σε 29(!) charts απ’ όλο τον κόσμο, επίσης πήρε 16 βραβεία, και τέλος εντάχθηκε στο Grammy Hall Of Fame (2018), και στο Library Of Congress (2020).

4. Kim Wilde – You Keep Me Hangin’ On (από The Supremes)

Το τραγούδι κυκλοφόρησε από τις The Supremes το 1966, με την Diana Ross στη σύνθεση. Το τραγούδι πλασαρίστηκε σε 18 charts απ’ όλο τον κόσμο, όπου στα 6 από αυτά βρέθηκε στην κορυφή. Το 1967 το διασκεύασαν οι Vanilla Fudge, χωρίς ωστόσο με μεγάλη επιτυχία. Το 1986 όμως η Kim Wilde έδωσε τη δική της πνοή στο You Keep Me Hangin’ On, και πλασαρίστηκε σε περισσότερα charts, και σε πιο υψηλές θέσεις γενικά. Ενώ μέχρι και σήμερα η δική της version ακούγεται στο ραδιόφωνο.

5. Pretty Maids – Please Don’t Leave Me (από John Sykes)

Το 1982, το τότε μέλος των Thin Lizzy, ο John Sykes κυκλοφόρησε το ντεμπούτο του σόλο single Please Don’t Leave Me, το οποίο φυσικά δεν γνώρισε κάποια επιτυχία. Βασικά πολύς κόσμος δεν γνωρίζει ότι είναι τραγούδι του John Sykes. Το 1992 το πήραν οι Δανοί Pretty Maids, και το έκαναν ακόμη πιο γνωστό στο κοινό με τη δική τους εκτέλεση. Μέχρι και σήμερα υπάρχει στη playlist αρκετών ραδιοφωνικών σταθμών.

6. Joan Jett & The Blackhearts – I Love Rock N’ Roll (από Arrows)

Το I Love Rock N’ Roll κυκλοφόρησε το 1975 από τους Arrows. Το 1976 η Joan Jett τη περίοδο που περιόδευε με τις Runaways, παρακολούθησε από κοντά live το I Love Rock N’ Roll από τους Arrows, και κάπου εκεί γεννήθηκε η επιθυμία της, να το ερμηνεύσει και η ίδια με τον δικό της τρόπο. Το έκανε εν τέλει το 1982 ως Joan Jett & The Blackhearts, κι έγινε ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της, με τη τόση επιτυχία που γνώρισε. Βρέθηκε στη κορυφή σε 10 charts, μεταξύ των οποίων και το Billboard Hot 100.

7. Laura Branigan – Self Control (από Raf)

Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της αείμνηστης Laura Branigan. Με πολύ καλό πλασάρισμα σε αρκετά charts απ’ όλο τον κόσμο, και μάλιστα στα 13 από αυτά να καταλαμβάνει τη κορυφή. Και βρίσκεται μέχρι και σήμερα σε αρκετές ραδιοφωνικές playlists. Όμως αρκετός κόσμος δεν γνωρίζει ότι το Self Control ανήκει στον Ιταλό καλλιτέχνη Raf. Μάλιστα το τραγούδι με τη δική του εκτέλεση, κυκλοφόρησε λίγο πριν από την Laura Branigan, στην ίδια χρονιά όμως (1984).

8. Enrique Iglesias – Tired Of Being Sorry (από Ringside)

Το 2005 πρωτοκυκλοφόρησε το Tired Of Being Sorry από τους Αμερικανούς Ringside, χωρίς ωστόσο να γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία στον κόσμο, παρά μόνο στη Πολωνία. Το 2007 το πήρε ο Enrique Iglesias, και του έδωσε τη δική του ερμηνεία. Σαφώς το τραγούδι γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία με τη δική του ερμηνεία, ενώ κατάφερε να πλασαριστεί σε κάποια charts.

9. No Doubt – It’s My Life (από Talk Talk)

Κυκλοφόρησε αρχικά το 1984 από τους Talk Talk, και μάλιστα ήταν από τις μεγάλες τους επιτυχίες. Μέτρια μεν, αλλά σημαντικά δε, τα πλασαρίσματά του σε 13 charts, με κορυφαίο το No. 1 στο US Hot Dance Club Play (Billboard). Το 2003 οι No Doubt πήραν το It’s My Life, κι έδωσαν την δικιά τους πιο δυναμική ερμηνεία. Κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχει καλύτερα πλασαρίσματα, και σε περισσότερα charts σε σχέση με πριν. No. 1 σε Τσεχία και Πολωνία, και No. 10 στο Billboard Hot 100 μεταξύ των οποίων. Καθόλου άσχημα.

10. Celine Dion – All By Myself (από Eric Carmen)

Τον Δεκέμβριο του 1975 το κυκλοφόρησε αρχικά ο αείμνηστος (πλέον) Eric Carmen. Μάλιστα ήταν το ντεμπούτο του solo single, μετά από τη πρώτη διάλυση των Rasberries. Και μάλιστα έγινε κι από τα πιο χαρακτηριστικά του τραγούδια, μαζί και με άλλες μεταγενέστερες επιτυχίες του. Μάλιστα πλασαρίστηκε σε 15 charts, με κορυφαία τα 3 No. 1, και No. 2 στο Billboard Hot 100. 21 χρόνια αργότερα, τον ίδιο μήνα μάλιστα (Δεκέμβριος του 1996), η Celine Dion το ερμήνευσε με τον δικό της τρόπο. Φυσικά η καθηλωτική της ερμηνεία γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία. Περισσότερα πλασαρίσματα σε charts, με 3 No. 1. Όπως και για τον Eric Carmen, έτσι και για την Celine Dion, το All By Myself έγινε από τα πιο χαρακτηριστικά της τραγούδια.

Χριστόφορος Χατζόπουλος
Ραδιοφωνικός Παραγωγός & Μουσικός Συντάκτης

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59Current show

Group Therapy

16:00 17:59