ΤΠΕ και Ευρώπη
Written by Αικατερίνη Συμφέρη on 07/09/2022
Οι τεχνολογίες έχουν προικοδοτήσει με πολλά ωφελήματα την κοινωνία. Ήδη από τη δεκαετία του 1950 ακόμα, οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές είχαν, παράπλευρα αναβαθμιστεί και ως μέσα διδασκαλίας. Κατά τη διάρκεια πολλών ετών, εντούτοις, οι ΤΠΕ δεν χρησιμοποιήθηκαν αποτελεσματικά στα μαθησιακά περιβάλλοντα και δεν καλλιέργησαν τις αναμενόμενες, εκπαιδευτικές προσδοκίες, είτε επειδή οι δάσκαλοι χώλαιναν ως προς την απόκτηση και κατοχή των απαραίτητων δεξιοτήτων είτε επειδή ο εξοπλισμός υπολογιστών, υλικό και λογισμικό, ήταν πάρα πολύ ακριβός.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘80 όμως, οι ελλειμματικές αυτές συνθήκες, σε επίπεδο κατάρτισης δασκάλων και εξοπλισμού, ανατράπηκαν.
Το 1980, χρονιά που άρχισε από την IBM η πώληση των πρώτων προσωπικών υπολογιστών, η παραγωγή τους και οι κάτοχοί τους και αυξήθηκαν δραματικά και οι ΤΠΕ αποτελούν ένα αξιοσημείωτο διδακτικό και παιδαγωγικό μέσο, το οποίο δημιουργεί προωθητικά περιβάλλοντα, προκαλώντας το ενδιαφέρον και παρέχοντας επαρκή κίνητρα και προκλήσεις σε όλους, ανεξαιρέτως, τους μαθητές.
Μάλιστα, έρευνες για την αποτελεσματικότητα της διδασκαλίας είχαν δείξει, από τότε ακόμα, ότι οι μαθητές δε μετέρχονται όλοι επιτυχώς, τη μαθησιακή διαδικασία, χρησιμοποιώντας μόνο παραδοσιακές τεχνικές, μεθόδους και μέσα διδασκαλίας.
Η αναζήτηση εναλλακτικών τρόπων αποτελεσματικής διδασκαλίας αποτέλεσε εκπαιδευτικό μονόδρομο. Για αυτούς τους μαθητές οι τεχνολογίες μπορούν να διαδραματίσουν έναν ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο.
Σήμερα, σχεδόν σε όλα τα Ειδικά Σχολεία, οι μαθητές έχουν υψηλά επίπεδα εκπαιδευτικού και μαθησιακού ενδιαφέροντος, ενθουσιασμού και παρακίνησης, ως απόρροια της ένταξης των ΤΠΕ στην καθημερινή διδακτική πρακτική.
Ομολογουμένως, τεράστια άλματα έχουν πραγματοποιηθεί ως προς την τεχνολογική βοήθεια των μικρών ανάπηρων παιδιών, με σκοπό την επίτευξη αναπτυξιακών στόχων.
Η συντριπτική πλειονότητα των δάσκαλων στην Ευρώπη μάλιστα, χρησιμοποιούν τις ΤΠΕ για να προετοιμάσουν τα μαθήματά τους. Αδιαμφισβήτητα, η τεχνολογία αναγνωρίζεται ως σημαντικό και αξιόλογο στοιχείο κατά την προετοιμασία των μαθητών στη δια βίου μάθηση και την ένταξή τους, μελλοντικά, στον εργασιακό χώρο. Μια τέτοια θέαση, αναβαθμίζει τον υπολογιστή σε ξεχωριστό γνωστικό, διαμεσολαβητικό εργαλείο για υποστήριξη της διδασκαλίας και κυρίως της μάθησης, σε διαφορετικά και ποικιλόμορφα μαθητικά περιβάλλοντα.