Το όνειρο

Written by on 24/08/2022

image_print

Η καταξιωτική θεραπευτική πρακτική εμπεριέχει αρκετή συζήτηση για τα όνειρα. Η φάση του ονείρου συνήθως ακολουθεί το στάδιο της διερεύνησης ικανοτήτων.

Τα όνειρα συνδέονται με το μέλλον και με τις δυνατότητες που αυτά μπορούν να δημιουργήσουν. Η συζήτηση για τα όνειρα, φέρνει σε επαφή με δημιουργικές διαστάσεις της ζωής. Η μεταφορά του ονείρου μοιάζει να έχει μεγάλη χρησιμότητα καθώς τα όνειρα μπορούν να αλλάζουν, να μετασχηματίζονται και δεν βγαίνουν και πάντα αληθινά.

Η συζήτηση για τα όνειρα συνδέει με τις δημιουργικές δυνατότητες της φαντασίας όπου εκεί τα πάντα μπορεί να συμβούν. Το αδύνατο μπορεί να γίνει δυνατό. Πληγές μπορεί να επουλωθούν, τραύματα μπορεί να μετασχηματιστούν, συγκρούσεις μπορεί να επιλυθούν.

Τα όνειρα και η φαντασία του μέλλοντος είναι πολύτιμα εργαλεία για την κινητοποίηση της αλλαγής, με την έννοια ότι το να πάμε στο μέλλον και να φωτίσουμε από εκεί το μονοπάτι στο παρόν δίνει ένα αίσθημα κίνησης και αλλαγής στους ανθρώπους. Η κατάσταση δεν μπορεί να είναι η ίδια πια.

Η πραγματικότητα της αλλαγής βιώνεται στη συνεδρία. «Ανακαλύψαμε πως οι συζητήσεις για τα όνειρα δημιουργούν οι ίδιες τα μέσα που μας κάνουν να γίνουμε ό,τι ονειρευόμαστε. Η ερώτηση για την εξιδανίκευση των ονείρων δε σχετίζεται με την εξερεύνηση. Οι εξερευνήσεις των ονείρων είναι ένας τρόπος να ζούμε στον κόσμο της φαντασίας με τρόπο που να δημιουργεί μέσα από τη γραμματική του καθενός τα μονοπάτια για την πραγματοποίησή τους».

H αξία των ονείρων είναι ότι συνδέονται με την ενέργεια της ζωής, με τον ενθουσιασμό, το παιχνίδι και τη διασκέδαση. Οι συζητήσεις ανθρώπων για όνειρα και ελπίδες από την πρώτη κιόλας συνάντηση μαζί τους δημιουργεί ιστορίες που αγγίζουν όλους τους συμμετέχοντες και οδηγεί σε αλλαγές. Μια από τις μεγαλύτερες αλλαγές συνδέεται με τα συναισθήματα τέτοιων συζητήσεων.

Η γλώσσα των ελπίδων και των ονείρων οδηγεί στο πρόσωπο γύρω από το οποίο έχει εστιαστεί η προσοχή, καθώς ακούει να συζητείται ο εαυτός του με μια διαφορετική φωνή. Αλλάζει συναισθηματικά, καθώς αυτοί που μιλούν για αυτόν εκφράζουν διαφορετικά συναισθήματα έγνοιας, φροντίδας και επιθυμίας για ένα θετικό μέλλον. Στη συνέχεια, η συζήτηση κινείται σε νέα μοτίβα σχέσεων.

Η καταξιωτική θέση και στάση δημιουργεί μια αίσθηση αξιοπρέπειας σε όλους τους συμμετέχοντες. Ακόμη, τιμά όσα ήδη λειτουργούν καλά σε κάθε σύστημα ενώ εκτιμά και θαυμάζει όλα όσα αναδύονται κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας. Όσο περισσότερο κάποιος θαυμάζει και εκτιμά, τόσο πιο πολύ ανοίγει η πολυπλοκότητα και προσκαλεί την περαιτέρω καταξιωτική διερεύνηση και έτσι αναδύονται ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59