Το Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών ΑΠΘ σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς επεκτείνεται και αναπτύσσει νέους τρόπους επικοινωνίας με το φιλοθέαμον κοινό. Εικονικές περιηγήσεις εκθέσεων, η προετοιμασία τους (making of), έργα των συλλογών του σε νέες θεματικές από άλλες οπτικές, ξαναδιάβασμα υλικού εκθέσεων, εκδηλώσεων με νέες προσεγγίσεις, πρόκληση για επανεκκίνηση είναι οι νέες του δραστηριότητες που μας πλουτίζουν με νέες εμπειρίες και δυνατότητες.

Στην ίδια κατεύθυνση είναι και το καινούργιο προφίλ του Τελλογλείου στην πλατφόρμα Soundcloud. Εκει όπου μπορείτε να ακούσετε ηχογραφημένα επεισόδια (podcasts) για θέματα τέχνης κάθε Τετάρτη. Το πρώτο podcast είναι σχετικό με την έκθεση και το αφιέρωμα της εβδομάδας 4-10 Μαΐου 2020 στον Goya και την έκθεση του 2008. Στην έκθεση αυτή είχαν παρουσιαστεί τέσσερις πλήρεις σειρές χαρακτικών του, «τα Καπρίτσια», «η Φρίκη του Πολέμου», «οι Παροιμίες», «οι Ταυρομαχίες», οι οποίες προέρχονταν από την Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας. Βλέπουμε τον ώριμο Goya, τον Goya των μαύρων ζωγραφιών στο σπίτι του στο Manzanarès, έναν Goya που είναι πέρα για πέρα επίκαιρος στις μέρες μας.

Διαβάστε ακόμη:  Αστρολογία και Επιστήμη

Από το Αρχείο Σπητέρη ένα πολύτιμο υλικό από εφημερίδες και περιοδικά του γαλλικού κυρίως τύπου στον 20ό αι. δημιούργησε το υπόβαθρο για το περιεχόμενο της έκθεσης. Το πρώτο podcast μας θυμίζει «Τα τέσσερα Πρόσωπα του Goya», ένα ζωντανό και διεισδυτικό κείμενο του Dominique Jamet, το οποίο ζωντανεύει τον ζωγράφο και την εποχή του σχολιάζοντας ουσιαστικά τις ενότητες των χαρακτικών του προέρχεται από τα ντοκουμέντα του Αρχείου Σπητέρη.

Καλή ακρόαση!

Χριστίνα Λιόντη