Το πολυσυζητημένο Γκάμπι της Βασίλισσας του Netflix (trailer)

Written by on 02/12/2020

image_print

Μια από τις πλέον πολυσυζητημένες εκπλήξεις του Netflix η οποία καταρρίπτει ρεκόρ απήχησης τόσο στην προαναφερθείσα πλατφόρμα , όσο και σε όσες πειρατικές σελίδες με ταινίες και σειρές έχουν απομείνει είναι το The Queen’s Gambit ή ελληνιστί το «Γκαμπί της Βασίλισσας»

Η καινούργια πρωτότυπη δραματική μίνι-σειρά της γνωστής συνδρομητικής πλατφόρμας , η οποία αποτελείται από επτά μόλις επεισόδια μας κλείνει θέση σε ένα ταξίδι στον κόσμο του σκάκι , βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του αμερικανού συγγραφέα Walter Tevis , το οποίο εκδόθηκε το 1983.

Πηγή εικόνας

Πλοκή: Η σειρά επικεντρώνεται στην ζωή ενός κοριτσιού θαύμα κατά την διάρκεια των δεκαετιών του ’50 και ’60. Η 8χρονη Beth Harmon (Anya Taylor-Joy) ύστερα από ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα μένει ορφανή και μεταφέρεται σε ένα ορφανοτροφείο θηλέων. Δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα μαθήματα και με τις άλλες τρόφιμες και να βρει ενδιαφέροντα.

Όταν μία μέρα κατεβαίνει στο υπόγειο , βλέπει τον επιστάτη του σχολείου ονόματι Shaibel (Bill Camp) να παίζει σκάκι και το παιχνίδι της κινεί το ενδιαφέρον. Η Beth προσπαθεί να πείσει τον κύριο Shaibel να της μάθει να παίζει αλλά αυτός αρχικά αρνείται. Έπειτα από πιέσεις της Beth, ο επιστάτης αρχίζει να της μαθαίνει σκάκι και πολύ γρήγορα θα καταλάβει ότι δεν πρόκειται για ένα συνηθισμένο 8χρονο κορίτσι.

Η Beth πολύ γρήγορα αρχίζει και μαθαίνει τα μυστικά του παιχνιδιού, μέσα από βιβλία σχετικά με το σκάκι και μελετώντας στρατηγικές μεγάλων παιχτών. Σύντομα ανακαλύπτει πως υπάρχουν τουρνουά, στα οποία παίκτες κερδίζουν χρηματικά έπαθλα και αναγνωρισιμότητα, κάτι το οποίο φαίνεται πως της κινεί το ενδιαφέρον και ο κεντρικός στόχος της ζωής της πλέον είναι να γίνει η καλύτερη παίκτρια στον κόσμο (grandmaster). Έτσι τα επεισόδια ακολουθούν την πορεία της Beth σε διάφορα τουρνουά στην προσπάθεια της να κυριαρχήσει σε ένα παιχνίδι περισσότερο συνδεδεμένο με τους άντρες. Έτσι μέσα από την σειρά βλέπουμε την πρωταγωνίστρια να προσπαθεί να αποδείξει την αξία της στον ανδροκρατούμενο ως τότε χώρο του σκακιού.

H Anya Taylor-Joy είναι εξαιρετική στον ρόλο της Beth σε καθηλώνει και σε μαγνητίζει . Είναι εξαιρετικό το πως μπορούμε να διαβάσουμε τη σκέψη της ύστερα από κινήσεις των αντιπάλων της χρησιμοποιώντας το βλέμμα της και τις κινήσεις του σώματος της. Η σειρά χειρίζεται εξαιρετικά το γεγονός ότι σε κάθε παρτίδα σκάκι ανακαλύπτουμε καινούργιες πτυχές του χαρακτήρα της Beth κάτι το οποίο όπως φαίνεται δεν εκπλήσσει μόνο εμάς αλλά και την ίδια, καθώς πολλά πράγματα τα οποία νόμιζε ότι ήξερε για τον εαυτό της φαίνεται ότι πρέπει να τα επαναπροσδιορίσει. Μεγάλο μέρος της σειράς επικεντρώνεται και στον εθισμό της Beth με τα ηρεμιστικά και το αλκοόλ , παράγοντες που την βοηθούν κατά την ώρα μελέτης διάφορων στρατηγικών. Αξιοσημείωτη από σκηνοθετικής άποψης θεωρώ και την γραφική απεικόνιση μιας νοητής σκακιέρας στο ταβάνι , καθώς έπαιζε σκάκι στο μυαλό της.

Πέραν της Τaylor-Joy θα δείτε και ορισμένα γνώριμα πρόσωπα όπως τον Τhomas Brodie-Sangter (Jojen Reed από το Game of Thrones) αλλά και τον Harry Melling (Dudley Dursey από τις ταινίες του Harry Potter).

Η σειρά φαινόμενο έχει βαθμολογηθεί στο IMDB με 8,8/10, με δυσκολία συναντά κανείς σε μια τηλεοπτική σειρά. Μάλιστα, σύμφωνα με την ίδια βάση δεδομένων, το «Γκαμπί της βασίλισσας» χαρακτηρίστηκε πρόσφατα ως η πιο δημοφιλής από οποιαδήποτε άλλη, για να βρεθεί σε χαμηλότερη θέση τις τελευταίες ημέρες. Την επιτυχία προσυπογράφει και η ίδια η πλατφόρμα του Netflix , η οποία εξέδωσε στατιστικά στοιχεία σχετικά με την απήχηση της σειράς , με ποσοστό αποδοχής 99%, μεταξύ των χρηστών που την παρακολούθησαν μέσω της πλατφόρμας, και αυτό σημαίνει πολλά.

Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια , συμπεραίνουμε ότι« Το Γκάμπι της Βασίλισσας» , είναι αδιαμφισβήτητα μια σειρά καθαρό δεκάρι με ερμηνείες , σκηνοθεσία και ροή που σε κρατούν εκεί , αν δεν την έχετε δει , σπεύσατε. Καλή προβολή !


https://youtu.be/CDrieqwSdgI


Κινηματογραφικούς και φιλικούς χαιρετισμούς ,

Νένα Ευθυμιάδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59