Το πείραμα της Βαρκελώνης: «Καμία ένδειξη» μόλυνσης μετά τη συναυλία με 5.000 άτομα

Written by on 27/04/2021

image_print

Ερευνητές ανακοίνωσαν ότι δεν υπάρχει «καμία ένδειξη» για υψηλού επιπέδου μόλυνση από τον κορωνοϊό μεταξύ των 5.000 ανθρώπων που πήραν μέρος στο «πείραμα» με τη συναυλία που διοργανώθηκε τον Μάρτιο στη Βαρκελώνη.

Έξι άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό εντός 14 ημερών μετά τη συναυλία στην Ισπανία, αλλά αυτό το ποσοστό είναι μικρότερο από αυτό που παρατηρείται στον γενικό πληθυσμό, ανακοίνωσαν οι ερευνητές.

Από τους έξι ανθρώπους που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι τέσσερις μολύνθηκαν αλλού και όχι στη συναυλία. Ο ιολόγος Μπόρις Ρέβολο, που βοήθησε στον σχεδιασμό των μέτρων που εφαρμόστηκαν, δήλωσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά πως οι άλλοι δύο μολύνθηκαν στην εκδήλωση. Πρόσθεσε όμως πως «υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα» να μην κόλλησαν τον ιό στη συναυλία.

Στη συναυλία του συγκροτήματος Love of Lesbian, που έγινε στις 27 Μαρτίου στο κλειστό γήπεδο «Palau Sant Jordi» έδωσαν το παρών 5.000 άνθρωποι. Έκαναν rapid test πριν από τη συναυλία, ενώ μέσα στο γήπεδο φορούσαν μάσκες, αλλά δεν ήταν υποχρεωμένοι να κρατούν αποστάσεις.

Ο δείκτης μόλυνσης ανάμεσα στους μετέχοντες ήταν 50% κάτω σε σύγκριση με τον δείκτη ανάμεσα στους ανθρώπους της ίδιας ηλικίας στη Βαρκελώνη, διαπίστωσαν οι ερευνητές.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι υπήρξε μετάδοση κατά τη διάρκεια της συναυλίας», δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Ζοσέπ Μαρία Λίμπρε.

«Συνοπτικά, μια συναυλία σε κλειστό χώρο με τα σωστά μέτρα και τον σωστό εξαερισμό είναι μια ασφαλής δραστηριότητα», συμπλήρωσε και τόνισε: «Με τον βέλτιστο εξαερισμό, τεστ αντιγόνου και μάσκες μπορούμε να εγγυηθούμε έναν ασφαλή χώρο».

Οι Love of Lesbian ευχαρίστησαν τους διοργανωτές και τους επιστήμονες. «Ελπίζουμε ότι στο εξής, έπειτα από αυτά τα εξαιρετικά αποτελέσματα, ο κόσμος της τέχνης θα εισακουστεί, όπως του αξίζει», ανέφερε η μπάντα σε ανάρτηση στο Twitter.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν ότι είναι εφικτό να χαλαρώσουν οι περιορισμοί και να ξεκινήσουν εκ νέου οι πολιτιστικές δραστηριότητες, δήλωσε ο αντιδήμαρχος Βαρκελώνης, Ζάουμε Κολμπόνι.

Η συναυλία αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες συναθροίσεις στην Ευρώπη από το ξέσπασμα της πανδημίας. Το τελευταίο διάστημα και άλλες χώρες -όπως η Ολλανδία και η Γερμανία- κάνουν ανάλογα πειράματα, αναζητώντας τρόπους για την ασφαλή διεξαγωγή δημόσιων εκδηλώσεων.

Πηγή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show