Το επόμενο γεγονός του 2020

Written by on 15/12/2020

image_print

Το 2020 είναι και ήταν αδιαμφισβήτητα μία αρκετά επεισοδιακή χρονιά από πολλές απόψεις. Κάθε μήνα υπήρχε και ένα μεγάλο γεγονός από κάποια οπτική γωνία, δύο καραντίνες και άλλα δρώμενα που θα μπορούσαν αν επηρεάσουν την πορεία της ανθρωπότητας . Πολλοί είναι αυτοί που μπορεί να ρωτήσουν τι έρχεται μετά.

Τον Δεκέμβριο του 20 λοιπόν και πιο συγκεκριμένα στις 21 του μήνα επρόκειτο τα δύο πιο μεγάλα ‘αστέρια’ του ουρανού μας να ‘συναντηθούν’ δημιουργώντας μία λάμψη που θα θυμίζει ένα πολύ μεγάλο αστέρι, καθώς δεν θα μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους δύο πλανήτες που είναι ο Δίας και ο Κρόνος, ενώ στην πραγματικότητα θα απέχουν τεράστια απόσταση μεταξύ τους. Αυτό το αστρονομικό συμβάν συμβαίνει κάθε 20 χρόνια ,με την τελευταία θέαση του το 2000. Ωστόσο κάθε φορά δεν έχει το ίδιο ‘μέγεθος’, η φετινή ευθυγράμμιση είναι μία όπως αυτής του 1226 για να μπορούμε να την διακρίνουμε ακόμα και με γυμνό μάτι!

Τι καθιστά όμως αυτό το γεγονός τόσο σημαντικό; Η ένωση αυτή, κατά κάποιο τρόπο, των δύο πλανητών δημιουργεί το λεγόμενο αστέρι των Χριστουγέννων ή άστρο της Βηθλεέμ. Ένα πολύ όμορφο θέαμα το οποίο πολύ έχουν ερμηνεύσει με διάφορους τρόπους. Το σίγουρο όμως είναι ένα, δεν θα ήθελα να χάσω αυτό το φανταστικό θέαμα στον νυχτερινό ουρανό, ενώ το επόμενο ,κοντινότερο στο φετινό, φαινόμενο θα είναι το 2080!

Είναι πολύ εύκολο να αντικρίσεις αυτό το αστέρι, αρκεί να κοιτάξεις νοτιοδυτικά περίπου 45 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου. Δεν θα έχεις αρκετό χρόνο να παρατηρήσεις το φαινόμενο καθώς θα είναι αρκετά κοντά στον ορίζοντα και θα εξαφανιστεί από το οπτικό πεδίο αρκετά γρήγορα. Όμως θα έχεις αρκετές ημέρες να το προλάβεις μιας και θα βρίσκεται στον νυχτερινό μας ουρανό περίπου ολόκληρη την τελευταία εβδομάδα του μήνα.

Ένα τέτοιο συμβάν δεν είναι κάτι που συμβαίνει συχνά και πολύ του έχουν δώσει πολλά ονόματα καθώς και ερμηνείες για το πως μπορεί να επηρεάσει την ζωή μας. Στο κάτω κάτω είναι ο τελευταίος μήνας του 2020 , ποιος ξέρει τι μπορεί να συμβεί…;

ΠΗΓΗ: If you haven’t seen Jupiter and Saturn, you’re missing something! | Astronomy Essentials | EarthSky

Μπούτης Ηλίας

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59