Το άγχος ή το πορνό καταστρέφει την ερωτική σου ζωή;

Written by on 07/09/2020

image_print

Το πορνό και η απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτό, ειδικά των νεαρών ατόμων, είναι μια υπόθεση που έχει σηκώσει μεγάλη κουβέντα σε αρκετές χώρες, μεταξύ άλλων και στη Βρετανία, όπου ήδη έχει απαγορευτεί σειρά πράξεων σχετικά με την online πορνογραφία. Κοινώς, έχουν κλείσει πολλά sites πορνογραφικού περιεχομένου.

Ο λόγος που λαμβάνονται ολοένα και πιο αυστηρά μέτρα, σε κάποιες χώρες, είναι η δραματική αύξηση της παιδικής πορνογραφίας αλλά και η ανησυχία που εκφράζουν αρκετοί ειδικοί ως προς τις επιπτώσεις του πορνό στην ερωτική ζωή των ανθρώπων. Ειδικά απ’ τα μέσα της δεκαετίας του 2000, οπότε και τα πορνό βίντεο έγιναν ευρέως διαθέσιμα μέσω της εξάπλωσης του διαδικτύου, πολλοί είναι οι νεαροί άντρες που σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, αντιμετωπίζουν στυτική δυσλειτουργία.

Δεν είναι κάθε μέρος όμως Αγγλία. Για παράδειγμα, στην Αμερική γίνεται πολύς λόγος για το άγχος της επίδοσης και τον ρόλο που παίζει αυτό στη στυτική δυσλειτουργία. Στην περίπτωση, λοιπόν, που δεν έχεις ακούσει και πολλά γύρω από το θέμα, μάθε ότι κατά κάποιους ανθρώπους μια σεξουαλική «δίαιτα» (αν μπορούμε να το πούμε έτσι) που βασίζεται στο πορνό μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που το μυαλό ανταποκρίνεται στα σεξουαλικά ερεθίσματα.

Μια άλλη ομάδα υποστηρίζει, πιο ευρέως, ότι ένα άτομο μπορεί να εθιστεί στο πορνό, όχι με όρους χημείας αλλά με την έννοια ότι η κατανάλωση κλιμακώνεται γρήγορα και γίνεται πολύ αυτοκαταστροφική.

Παράλληλα, κάποιοι άλλοι επικαλούνται μελέτες που υποστηρίζουν ότι η σύνδεση μεταξύ του πορνό και της στυτικής δυσλειτουργίας υπάρχει μόνο σε ορισμένους ανθρώπους, σε εκείνους που ντρέπονται για το γεγονός ότι παρακολουθούν πορνογραφικό υλικό ή έχουν ήδη θέματα ψυχικής υγείας.

Εδώ, βέβαια, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πριν από λίγο καιρό η Αμερικανική Ένωση Εκπαιδευτών, Συμβούλων και Θεραπευτών για το Σεξ (AASECT) ανακοίνωσε ότι ο εθισμός στο σεξ και στο πορνό δεν είναι ψυχική διαταραχή, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις, που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Υπάρχουν, όμως και αυτοί που υποστηρίζουν ότι όσοι ανησυχούν σχετικά με το πορνό είναι ηθικολόγοι, κολλημένοι σε περασμένες εποχές, και πως τα προβλήματα στύσης πιθανόν να προέρχονται από άλλες αιτίες, όπως το άγχος, η παχυσαρκία και η χρήση ναρκωτικών ουσιών.

Αυτό, πάντως, με το οποίο δεν διαφωνεί κανείς, είναι ότι ένας μεγάλος αριθμός αντρών υποστηρίζει ότι η παρακολούθηση πορνό είχε σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ικανότητά τους να απολαμβάνουν το σεξ. Οι συγκεκριμένοι, λοιπόν, παραπονιούνται για στυτική δυσλειτουργία, αδυναμία κορύφωσης και απώλεια της λίμπιντο.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Behavioral Sciences, επιχείρησε να δώσει έμφαση στη συσχέτιση μεταξύ πορνό και σεξουαλικής δυσλειτουργίας. Μελετώντας, λοιπόν, άντρες που υπηρετούν στο Ναυτικό των ΗΠΑ, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η προβληματική χρήση πορνό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα ανθεκτικότητας, απόδοσης στην εργασία, στην οικογένεια αλλά και νομικά ζητήματα.

Ένας τρόπος που μπορεί να πάει παρακάτω το όλο θέμα, σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, είναι να διαχωρίσουν τους νεαρούς άντρες που μπορούν να αυνανιστούν χωρίς τη βοήθεια πορνό και σε αυτούς που δεν μπορούν. Όσοι δεν έχουν… υδραυλικά προβλήματα όταν αυτοϊκανοποιούνται και δεν παρακολουθούν πορνό για να ολοκληρώσουν, είναι πιθανό να υποφέρουν από το άγχος της επίδοσης. Αυτοί που έχουν προβλήματα στύσης όταν τη βρίσκουν μόνοι τους, και δεν έχουν κάποιο άλλο πρόβλημα υγείας, ίσως θα πρέπει να σκεφτούν το πόσο πορνό βλέπουν.

Όπως και να έχει, οι απόψεις γύρω από τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του πορνό παραμένουν διχασμένες. Κάποιες έρευνες υποστηρίζουν ότι το πορνό μπορεί να βοηθήσει την ερωτική ζωή των ζευγαριών, αν το παρακολουθούν μαζί. Από την άλλη μεριά, φαίνεται λογικό το να δοκιμάσεις να κάνεις αποχή για λίγο καιρό από το πορνό προκειμένου να διαπιστώσεις εάν αυτό κρύβεται πίσω από κάποια σεξουαλική δυσλειτουργία.

Πηγή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show