Τι κρύβεται πίσω από τα τροχαία ατυχήματα;
Written by Κική Παυλίδου on 01/12/2020
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθήσαμε όλοι οι οπαδοί του μηχανοκίνητου αθλητισμού την οδυνηρή σύγκρουση του Romain Grosjean στον αγώνα της formula 1. Το μονοθέσιο του Γάλλου οδηγού έπειτα από επαφή με άλλο όχημα κατευθύνθηκε κατευθείαν προς τις μπάρες τις πίστας ,με αποτέλεσμα να τυλιχτεί στις φλόγες και να διαμελιστεί . Από θαύμα κατάφερε να απεγκλωβιστεί ο οδηγός, ο οποίος βγήκε από το μονοθέσιο προλαβαίνοντας τα μοιραία, έχοντας υποστεί όμως κάποια τραύματα.
Η εικόνα ήταν σοκαριστική. Είναι πραγματικά αξιοσημείωτο το γεγονός πως το ρίσκο του θανάτου υπάρχει πάντα στο μυαλό των οδηγών. Εμείς που το παρακολουθούμε από τον καναπέ του σπιτιού μας δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τον κίνδυνο που παραμονεύει σε κάθε στροφή της πίστας. Το θετικό είναι πως τα μονοθέσια είναι αρκετά καλά προσαρμοσμένα για τέτοιες περιπτώσεις ,όπως και οι στολές των οδηγών είναι αρκετά προστατευτικές. Επίσης σε περιπτώσεις τρακαρισμάτων τα ιατρικά επιτελεία σπεύδουν αμέσως για να προλάβουν τα χειρότερα και να σώσουν ο,τι μπορούν.
Τι γίνεται όμως όταν τα ατυχήματα δεν γίνονται μέσα στις πίστες; Τι γίνεται όταν οι οδηγοί δεν είναι επαγγελματίες; Όταν δεν έχουν προστατευτικές στολές; Όταν δεν υπάρχει κανείς κοντά για να βοηθήσει;
Τότε δυστυχώς μιλάμε για τροχαία ατυχήματα που αφήνουν πίσω τους νεκρούς και τραυματίες. Εκεί ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος και τα θύματα περισσότερα.
Κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους ή τραυματίζονται σοβαρά σε ατυχήματα σε δρόμους της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, την τρίτη υψηλότερη θέση στους δείκτες θνησιμότητας από τροχαία ατυχήματα μεταξύ παιδιών, εφήβων και νέων έως 25 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατέχει η Ελλάδα.
Το 2017 ο τραγικός απολογισμός στην Ελλάδα μέτρησε 69 θανάτους από τροχαία, ανά εκατομμύριο κατοίκων. Την ίδια χρονιά στην Ευρώπη, σημειώθηκαν 49 θάνατοι από τροχαία ανά εκατομμύριο κατοίκων..
Όλοι κινδυνεύουν σε περιπτώσεις τροχαίου ατυχήματος, τόσο οι οδηγοί οσο και οι πεζοί καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο κριτήριο για την εμπλοκή σε ένα τέτοιο ατύχημα. Τις περισσότερες φορές, όμως την κύρια ευθύνη για τα ατυχήματα φέρει η ανευθυνότητα του οδηγού.
Δεν είναι μαγκιά το να μην φοράς κράνος στις βόλτες σου με την μηχανή, δεν είναι μαγκιά το να μην δένεις την ζώνη σου στο αυτοκίνητο, ούτε είναι μαγκιά η επίδειξη της ταχύτητας του οχήματος σου.
Μάλιστα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης, ούτε καν η μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους κατάφερε να μειώσει τους θανάτους από τροχαία .Ο περιορισμός της κυκλοφορίας οδήγησε στην αύξηση της ταχύτητας, παρά τις προσδοκίες όλων μας για ασφαλείς δρόμους κατά την περίοδο του εγκλεισμού.
Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να οδηγήσει σε μοιραίο δυστύχημα, είναι η οδήγηση υπο την επίδραση αλκοολούχων ποτών. Συγκεκριμένα, το αλκοόλ ευθύνεται για το 20%-30% των τροχαίων ατυχημάτων.
Όλα αυτά φανερώνουν την ανευθυνότητα κάποιων οδηγών η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία και να πάρει κοντά της ζωές αθώων πολιτών.
Για να μειωθούν τα τροχαία στην χώρα μας καλό θα ήταν εμείς οι ίδιοι να καταλάβουμε πως δεν οδηγούμε στην formula 1.Πως η σωστή και προσεκτική οδήγηση δεν γίνεται για να αποφύγουμε τις χρηματικές ποινές ,ή τις υλικές ζημιές που μπορεί να υποστεί το όχημα μας, αλλά για να προστατέψουμε τη ζωής μας και τους γύρω μας. Όσες κυρώσεις και αν δεχτούμε δεν θα αλλάξει κάτι. Η αλλαγή έρχεται όταν εμείς αλλάξουμε στάση όταν κρατάμε το τιμόνι, όταν δένουμε την ζώνη ασφαλείας, όταν δεν παραλείπουμε να φοράμε κράνη. Όταν είμαστε υπεύθυνοι οδηγοί και προπαντός, συνειδητοποιημένοι πολίτες.