Τι είναι ο προγραμματισμός;

Written by on 13/10/2020

image_print

Μία σχολή που αποκτά όλο και περισσότερη ζήτηση τα τελευταία χρόνια είναι η σχολή πληροφορικής του πανεπιστημίου ΑΠΘ(Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης). Για ποιο λόγο όμως υπάρχει τόσο μεγάλη προθυμία από τους νέους να ασχοληθούν με αυτή την επιστήμη και τι ακριβώς σημαίνει ο λεγόμενος Προγραμματισμός;

Open eClass | Δομημένος Προγραμματισμός

Φαίνεται από τα στατιστικά πως όλο και περισσότεροι νέοι κάνουν την επιλογή αυτής της σχολής ανά έτος. Πιο συγκεκριμένα από το 2013 μέχρι το 2019 είχε μία συνεχόμενη ανοδική πορεία με 453 υποψηφίους το 2013 και 975 υποψηφίους το 2019 από Γενικό Λύκειο μόνο! Ακόμα το 2009 υπήρχαν 243 υποψήφιοι από γενικό λύκειο και φέτος, εν έτη 2020 857, ένας αριθμός λίγο μικρότερος από αυτόν του 18. Είναι φανερό πως η τεχνολογία έλκη σημαντικά τους ανερχόμενους “επιστήμονες” της χώρες, είτε αυτοί ασχοληθούν με τον τομέα αυτό είτε όχι.

Αυτό μπορεί να συμβαίνει λόγο της αναγκαιότητας ανθρώπων με σχετικές γνώσεις. Όσο η τεχνολογία εξελίσσεται τόσο πρέπει και εμείς να είμαστε πιο εξοικειωμένοι με τα μηχανήματα και προγράμματα που μας εξυπηρετούν. Μπορεί να φαίνονται , ίσως , κουραστικά και πολλές φορές ακαταλαβίστικα, ωστόσο μας προσφέρουν την δυνατότητα να κάνουμε δουλειές που διαφορετικά θα ήταν χρονοβόρες και πολύ δύσκολο για εμάς τους ανθρώπους να κάνουμε.

Νέος προγραμματισμός εξετάσεων πιστοποίησης εκπαιδευτικών Β Επιπέδου ΤΠΕ,  Ιούλιος 2015 | diorismos.gr

Οπότε τι ακριβώς είναι ο προγραμματισμός και πως μας βοηθάει; Αρχικά το κομμάτι του προγραμματισμού είναι μία των κατευθύνσεων που προσφέρονται στα πανεπιστήμια πληροφορικής, αλλά και η κατεύθυνση που, θα μπορούσε κανείς να πει, είναι πιο περιζήτητη. Πολλοί είναι αυτοί που ζητούν κάποιον προγραμματιστή και αυτό διότι μπορούμε να σκεφτούμε έναν προγραμματιστή ως έναν μεταφραστή. Έναν μεταφραστή που χάρις σε αυτόν μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τον υπολογιστή ώστε να εκτελέσει την κουραστική αυτή δουλειά για εμάς. Ουσιαστικά ο προγραμματισμός είναι μία σειρά από εντολές ή λέξεις κλειδιά που ο υπολογιστής καταλαβαίνει. Ο προγραμματιστής με την σειρά του μπορεί να γράψει την “ιστορία” που θέλουμε ο υπολογιστής να εκτελέσει.

Σίγουρα ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο, ο προγραμματισμός και οι υπολογιστές, που θα μπορούσαμε όλοι να χρησιμοποιήσουμε στην καθημερινότητα μας για λύση σε απλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Αν το σκεφτούμε με αυτό το τρόπο μπορούμε να καταλάβουμε το λόγο που αυτή η σχολή έχει ανοδική πορεία ζήτησης.

Πηγή

Μπούτης Ηλίας

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

So Simply Unique

00:00 02:00

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

So Simply Unique

00:00 02:00