Τί δίδαξε η καραντίνα;

Written by on 20/05/2020

image_print

Εν καιρώ πανδημίας, όλες οι χώρες που μαστίζονται από τον κορωνοϊό έπρεπε να θέσουν σε εφαρμογή προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού. Κρίθηκε ως επιτακτική η ανάγκη επιβολής εγκλεισμού με βασικό γνώμονα τη διασφάλιση προστασίας των πολιτών. Είναι γεγονός πως οι άνθρωποι υποχρεώθηκαν να περιορίσουν τις κοινωνικές τους επαφές ανταποκρίνοντας αποτελεσματικά στους κανόνες προστασίας. Η κοινωνική αλληλεπίδραση διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη ψυχολογική ευημερία των ανθρώπων. Η ανάπτυξη διαπροσωπικών σχέσεων επιδρά θετικά στη ποιότητα ζωής και ο περιορισμός κοινωνικών επαφών αναμένονταν να αποτελέσει τροχοπέδη στη διατήρηση ισχυρών κοινωνικών δεσμών και να έχει αντίκτυπο στη ψυχολογική και συναισθηματική κατάσταση. Τελικά, η πανδημία απομάκρυνε τους ανθρώπους ή, ισχυροποίησε τους κοινωνικούς δεσμούς;

Επισημαίνεται πως κατά γενική ομολογία οι άνθρωποι ένιωσαν βαθύτατα την ανάγκη να συνδεθούν και να επανασυσχετιστούν με τους αγαπημένους τους ανθρώπους. Η καραντίνα φάνηκε πως δεν αποτέλεσε σοβαρό εμπόδιο στη διατήρηση κοινωνικών επαφών. Η απομάκρυνση από το κοινωνικό περίγυρο κινητοποίησε συναισθήματα αγάπης, αλληλεγγύης και συμπόνιας. Οι άνθρωποι όλου του κόσμου όχι μόνο έδειξαν ενδιαφέρον για τα πρόσωπα του κοντινού οικογενειακού περιβάλλοντος αλλά πολλοί μάλιστα συνεισέφεραν αποτελεσματικά στη προστασία ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Εδώ τίθεται ένα άλλο ερώτημα: Μήπως, τελικά, οι άνθρωποι γεννήθηκαν για να βοηθούν; Μήπως οι υπάρχουσες κοινωνικοπολιτικές συνθήκες πυροδοτεί την επιθετικότητα του ανθρώπου η οποία δεν συνάδει με τη ν ηθική υπόστασή του;

Σύμφωνα με το πρόεδρο Νηπιαγωγών, Βρεφοκόμων και βοηθών βρεφοκόμων του Δήμου Θεσσαλονίκης αναφέρεται πως εκπαιδευτικοί ανέλαβαν τα ψώνια ηλικιωμένων, που δεν δύναται να μετακινούνται λόγω του Κορωνοϊού και εξυπηρετούσαν τις καθημερινές τους ανάγκες. Ακόμη, αναφέρεται πως οδηγοί ταξί-ένας εξ αυτών ο Γιάνης Σεϊτανίδης- προθυμοποιήθηκαν εθελοντικά να εκτελούν δρομολόγια διευκολύνοντας ηλικιωμένους ανθρώπους να μετακινηθούν. Επιπλέον, μετέφεραν στα σπίτια ηλικιωμένων είδη πρώτης ανάγκης προστατεύοντάς τους αποστολή κίνδυνο της λοίμωξης του ιού. Μουσικοί, ακόμη, θέλοντας να προσφέρουν ένα χέρι βοηθείας συγκεντρώθηκαν έξω από νοσοκομεία δίνοντας μια νότα αισιοδοξίας.

Τέλος, υπήρξε τεράστια κινητοποίηση από ανθρώπους σε Ελλάδα και εξωτερικό να κατασκευάσουν μάσκες, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης. Ήταν μείζονος σημασίας να προμηθευτεί το κάθε κράτος με όλο και περισσότερες μάσκες προκειμένου να εξασφαλίσει την ασφάλειας και τη προστασία όλων των πολιτών. Ο κύριος Γιώργος Γώγου 90 χρονών πρόσφερε σημαντική βοήθειας στις “Μόδιστρες Άμεσης Ανάγκης” καταπιάνοντας με τη ραπτομηχανή και δουλεύοντας προσφέροντας στους συνανθρώπους τους.

Λαμβάνοντας υπόψιν τις τόσο σπουδαίες πράξεις αλληλεγγύης και προσφοράς, σχηματίζεται η άποψη πως οι άνθρωποι δεν απομονώθηκαν στα σπίτια τους περιμένοντας τη στιγμή αντιμετώπισης του κινδύνου. Ανέπτυξαν συναισθήματα καλοσύνης και οι πράξεις τους αποτέλεσαν παράδειγμα ανθρωπιάς. Είναι σημαντικό, όταν τόσες χώρες κηρύσσονται σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όταν υπάρχουν αναρίθμητες ανθρώπινες απώλειες προκαλώντας φόβο και ανασφάλεια, όταν γονείς αδυνατούν να έρθουν σε επαφή με τα παιδιά τους λόγω εργασίας υγειονομικού ενδιαφέροντος, όταν όλος ο κόσμος κλονίζεται από τη μάστιγα που λέγεται κορωνοϊός, να υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους υποκινούμενοι από το αίσθημα της ανθρωπιάς. Αδιαμφισβήτητα, η κίνηση ανθρωπιάς γεννά την ελπίδα πως οι άνθρωποι μαζί μπορούν να νικήσουν τα πάντα και αν κάτι πρέπει να αποτυπωθεί στο μυαλό είναι το εξής: Μόνοι μας μπορούμε να κάνουμε τόσο λίγα. Μαζί μπορούμε να κάνουμε τόσο πολλά (Έλεν Κέλερ).

Μαρία Τσουρέκα

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59

 Current show

(S)mash (it) up

18:00 19:59