Σχολική Προσαρμογή

Written by on 13/10/2022

image_print

Ξέρεις τι είναι η σχολική προσαρμογή και πόσο διάστημα διαρκεί;

Τόσο για το παιδί όσο και για τους γονείς, η προσαρμογή στο σχολείο είναι μια ιδιαίτερη περίοδος. Τα άγχη, οι φόβοι, οι δυσκολίες που προκύπτουν δημιουργούν αποπροσανατολισμό και σύγχυση!

Κάποιοι μπορεί να τα έχουν ξεπεράσει ή να έχουν κάνει κάποια βήματα. Κάποιοι, όμως, μπορεί ακόμα να τα βιώνετε. Κάτι το οποίο είναι απολύτως φυσιολογικό διότι η σχολική προσαρμογή διαρκεί 2 μήνες.

Χρειάζεται να δείξουμε υπομονή, υποστήριξη στο παιδί και αποδοχή στον οποιοδήποτε χρόνο προσαρμογής. Η προσαρμογή σε ένα νέο σχολικό περιβάλλον, αλλά και σε κάθε περιβάλλον για το παιδί είναι μια διαφορετική εμπειρία.

Ένας αργός ρυθμός προσαρμογής δεν σημαίνει ότι το παιδί σου δεν θα γίνει ένας ενήλικας αυτόνομος και ανεξάρτητος, αλλά ότι χρειάζεται λίγο παραπάνω χρόνο να προσαρμοστεί σε μια καινούργια κατάσταση.

Είναι σημαντικό, επίσης, το αναπτυξιακό και ηλικιακό στάδιο του παιδιού. Διαφορετικό χρόνο προσαρμογής χρειάζεται ένα βρέφος 15 μηνών, που βρίσκεται στην καρδιά της περιόδου του άγχους αποχωρισμού, από ένα νήπιο 2 ετών και διαφορετικό χρόνο προσαρμογής ένα παιδί δημοτικού.

Οπότε, λοιπόν, δεν χρειάζεται άγχος και πίεση αλλά υπομονή και κατανόηση!

Αναστασία Κακλαμάνου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59Current show

M for Mike

21:00 22:59