Όταν ξεκινάμε μία σχέση, την ξεκινάμε με τις πιο όμορφες προσδοκίες. Είμαστε χαρούμενοι, ενθουσιασμένοι, αισιόδοξοι και κάνουμε μακροπρόθεσμα όνειρα και σχέδια. Δημιουργούμε στο μυαλό μας την ιδανική για μας σχέση, ένα πρότυπο που έχουμε είτε μέσα από το οικογενειακό μας περιβάλλον, είτε μέσα από δικές μας διαπροσωπικές παρελθοντικές σχέσεις, είτε από τα διάφορα πρότυπα σχέσεων που προωθούνται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Ωστόσο, πολλές φορές η σχέση μπορεί να μην οδηγηθεί στο σημείο που θέλουμε, αφήνοντας μας απογοητευμένους και δυσαρεστημένους. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί οι προσδοκίες μας για την σχέση είναι μη ρεαλιστικές είτε γιατί δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τις αλλαγές που της κάνουν κακό και την φθείρουν. Μια τέτοια σχέση μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για την σωματική όσο και για την ψυχική μας υγεία και να μας οδηγήσει στην κατάθλιψη. Η σχέση αυτή χαρακτηρίζεται ως τοξική.

Ενδείξεις πως βρισκόμαστε σε μια ανθυγιεινή και τοξική σχέση είναι πολλές:

  • Η σχέση μας κάνει να αισθανόμαστε άσχημα για τον εαυτό μας.
  • Αισθανόμαστε ανικανοποίητοι, ανασφάλεια, άγχος.
  • Υπάρχουν μονίμως εντάσεις, διαφωνίες και τσακωμοί. Η αδυναμία να επιλυθούν προβλήματα και να έρχονται ξανά και ξανά στην επιφάνεια είναι επίσης, χαρακτηριστική.
  • Απιστία.
  • Συναισθηματική κακοποίηση, σωματική κακοποίηση, χειριστική συμπεριφορά είναι επίσης, χαρακτηριστικά μέσα στην σχέση.
  • Έλλειψη ειλικρίνειας και σεβασμού απέναντι στον σύντροφο μας, εγωκεντρισμός και κακή επικοινωνία.
  • Αίσθηση πως μόνο ο ένας δίνει πράγματα για την σχέση και ο άλλος δεν είναι ευχαριστημένος με τίποτα.
Διαβάστε ακόμη:  Γιατί δε φεύγει;

Κανένα από τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν είναι ευχάριστο, υγιές και όμορφο για μια σχέση. Αντιθέτως όλο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ψυχολογική ή και σωματική κατάπτωση. Προκαλεί απογοήτευση, κατάθλιψη, ανεπάρκεια, ακόμη και σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία. Η συνειδητοποίηση ότι βρισκόμαστε μέσα σε μια σχέση που δεν οδηγεί πουθενά και μας φθείρει πρέπει να είναι γρήγορη και άμεση.

Οι υγιείς σχέσεις πρέπει να χαρακτηρίζονται από ειλικρίνεια, αμοιβαίο σεβασμό, καλή επικοινωνία, συναισθηματική ισορροπία, εξέλιξη και ερωτισμό. Οι επιθυμίες και οι ανάγκες του κάθε συντρόφου πρέπει να εκφράζονται χωρίς φόβο για αρνητικές συνέπειες και να ενθαρρύνονται από τον άλλο σύντροφο. Οι υγιείς σχέσεις πρέπει να είναι έτοιμες να προσαρμοστούν και να ανθίσουν μέσα σε οποιαδήποτε αλλαγή.

Η αναγνώριση και η αποδοχή ότι βρισκόμαστε σε μια τοξική σχέση είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της αλλαγής. Ο διάλογος με τον σύντροφο είναι επιτακτική ανάγκη, ώστε να βρεθεί μια λύση. Εάν ο σύντροφος όμως, δε μπορεί ή δε θέλει να αλλάξει, τότε η σχέση έχει κάνει τον κύκλο της και πρέπει να δοθεί ένα τέλος. Η παραμονή μας μέσα σε μια ανθυγιεινή και τοξική σχέση μπορεί να μας οδηγήσει μόνο σε αρνητικές συνέπειες και να μας κρατήσει πίσω χωρίς καμία εξέλιξη.