Σοφία Μπεκατώρου :”Του είπα όχι…όμως δεν σταμάτησε”
Written by Κική Παυλίδου on 19/01/2021
Η Σοφία Μπεκατώρου , δύο φορές Ολυμπιονίκης ιστιοπλοΐας, συγκλονίζει το Πανελλήνιο με την εξομολόγηση της. Μιλώντας στη διαδικτυακή Ημερίδα, με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι», που διοργάνωσε το υφυπουργείο Αθλητισμού, κατήγγειλε την σεξουαλική κακοποίηση που δέxτηκε όταν ήταν αθλήτρια. Η ίδια είπε :
«Κάποια στιγμή όπως μιλάγαμε με τον Χ γύρισα και με φίλησε. Εγώ πάγωσα, δεν ήξερα πώς να αντιδράσω, δεν περίμενα ποτέ να κάνει μία τέτοια κίνηση. Για μένα ο Χ αντιπροσώπευε το πατρικό πρότυπο, ήταν ένας άνθρωπος που επιτέλους δεν μας πολεμούσε μέσα στην Ομοσπονδία και ήθελε το καλό μας, σκέφτηκα…Συνέχισα να προχωράω με ταχύτερο ρυθμό κάνοντας πως δεν κατάλαβα ότι συνέβη, αν και του το ανέφερα λέγοντάς του ότι δεν περίμενα ποτέ μία τέτοια κίνησή του. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο μας, στο ασανσέρ πριν πάει στο δωμάτιό του, μου ζήτησε να τον ακολουθήσω. Εγώ αρνήθηκα και πήγα να κλείσω την πόρτα. Εκείνος πάντα ευγενικά και με χαμόγελο με ρώτησε αν τον φοβάμαι και τότε του απάντησα πως όχι, αλλά ότι δεν υπήρχε λόγος να πάω μαζί στο δωμάτιό του. Εκείνος προσπαθώντας να με πείσει, με διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ερωτικό απλά να συζητήσουμε. Ήξερε όμως πώς να μου μιλήσει και πώς να με ηρεμήσει και να με κάνει να ρίξω τις άμυνές μου. Και όταν αυτό έγινε, τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί..
Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δε σταμάτησε ό,τι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου όπου η συναθλήτριά μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου…Ενώ είχαμε μόλις αποκτήσει το δικαίωμα στο όνειρο με την Αιμιλία (συναθλήτρια της), αν εγώ μιλούσα για ό,τι μου συνέβη, μπορεί αυτό να κατέρρεε. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ αυτό το συναίσθημα και δεν μπορούσα να το μοιραστώ με την ομάδα μου γιατί μπορεί να μας δίχαζε. Η ομάδα μας, που συμπεριλάμβανε και την ανδρική, βρισκόταν πάντα σε ένα λεπτό σχοινί ισορροπίας και δεν υπήρχαν δυνατοί δεσμοί που θα μπορούσα να με κάνουν να μιλήσω ανοιχτά. Ο δε προπονητής μας ήταν 25 χρονών, αρκετά συναισθηματικός και άπειρος σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Επίσης, τότε, δεν είχαμε κάποια συνεργασία με αθλητική ψυχολόγο και φυσικά δεν θα μιλούσα ποτέ στους γονείς μου, γιατί θα με σταμάταγαν από την ιστιοπλοΐα. Στο μικρό και αθώο μυαλό μου η μόνη λύση ήταν να σιωπήσω και να κάνω ότι δε συνέβη τίποτα. Έκλαψα πολύ και όταν ξύπνησα άρχισα μία παράσταση που έληξε μέχρι και πριν από λίγο καιρό. Με πολλή δουλειά, θεραπεία και ανάλυση κατάφερα να αναλάβω το βάρος της ευθύνης μου, το να μην μιλήσω τότε, ώστε να απομακρυνθεί αυτός ο παράγοντας εκτός αθλητικών χωρών. Αυτός ο μισάνθρωπος που δεν είχε όρια, εκμεταλλεύτηκε καταστάσεις, τη συναισθηματική μου ευφορία και την προσήλωση στο στόχο μου. Εκμεταλλεύτηκε την αδυναμία της ομάδας μας, γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε μεγάλη συνοχή και δύναμη, τη θεσμική του θέση, ώστε να ικανοποιήσει το αρρωστημένο του ένστικτο. Ο μόνος, στον οποίο κατάφερα να ανοιχτώ ήταν ο δεσμός που διατηρούσα τότε, από τον οποίο επίσης ζήτησα να μην αντιδράσει, καθώς ήταν κι αυτός αθλητής…
Ο Χ ουδέποτε δήλωσε μετάνοια ή άλλαξε τον τρόπο που λειτουργούσε. Με την αλλαγή της στάσης μου και την ψυχρότητά μου έγινε ειρωνικός και σε γενικές γραμμές αμφισβήτησε τις ικανότητες και τις επιδόσεις μου, σε κάθε δυνατή ευκαιρία, λέγοντας ότι οι νεότεροι αθλητές πρέπει να έχουν πλέον ευκαιρίες και όχι αυτοί των οποίων η καριέρα τους βρίσκεται στη δύση της. Τη νοοτροπία αυτή υιοθέτησα από το 1999 μέχρι το 2019. Στο διάστημα αυτό έχω πετύχει τις περισσότερες διακρίσεις για τη χώρα μας στην ιστιοπλοΐα, έχοντας όμως χάσει το σημαντικότερο αγαθό ως προσωπικότητα: την αγάπη προς τον εαυτό μου».


Η ολυμπιονίκης θα κληθεί να καταθέσει το περιστατικό στις εισαγγελικές αρχές.
Ο άνθρωπος που την παρενόχλησε σεξουαλικά, σύμφωνα με την κατάθεση της ίδιας στον αρμόδιο Εισαγγελέα, είναι ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος, Αριστείδης Αδαμόπουλος. Η Ομοσπονδία ζήτησε και έλαβε την παραίτηση του.


Ο Ανδρέας Κοσματόπουλος , ο πρώην σύντροφος της και πατέρας των παιδιών της, λύγισε στην κάμερα της ΕΡΤ καθώς δεν είχε ιδέα για την κακοποίηση που είχε υποστεί η πρώην γυναίκα του. Συγκεκριμένα αναφέρει: «Την έχω δει να κουβαλάει την αδερφή της στην πλάτη της κατάκοιτη και να πεθαίνει στα χέρια της. Και μετά από δυο μήνες να παίρνει την Ολυμπιακή πρόκριση και να γίνεται σημαιοφόρος στην ολυμπιακή μας ομάδα…Την έχω δει να βγαίνει πριν λίγο καιρό με αυτή την καταγγελία, που πιστεύω ότι δεν τη θυμήθηκε τώρα, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ. Και πιστεύω αυτό ήταν πολύ πιο δύσκολο να το κάνει από όλα τα προηγούμενα που κατάφερε. Τη Σοφία τη ξέρω, τη θαυμάζω, τη σέβομαι. Είναι πολύ γενναία».
Στο πλευρό της Σοφίας Μπεκατώρου στάθηκαν πολλοί. Βρήκε υποστηρικτές στην πολιτική και στον αθλητισμό. Επίσης αρκετοί πολίτες ,ανάμεσά τους και γυναίκες που έχουν κακοποιηθεί ,επικρότησαν την εξομολόγηση και απόφαση της να ονοματίσει τον άνθρωπο που την κακοποίησε σεξουαλικά.
Ο Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης, εξέφρασε την απόλυτη στήριξη του στη Σοφία Μπεκατώρου . Ο ίδιος, μιλώντας στο OPEN κατήγγειλε τον τρόπο λειτουργίας του ιστιοπλοϊκού συνδέσμου ,δηλώνοντας κατηγορηματικά πως: «Απειλούσαν τα παιδιά για να μην μιλήσουν.. Από τα 19 μου έλεγα πως η ομοσπονδία είναι κράτος εν κρατεί»
Μερικά 24ωρα μετα την εξομολόγηση της Σοφίας Μπεκατώρου, η Νίκη Μπακογιάννη, η Μαρίνα Ψυχογιού, η Μάνια Μπικόφ και η Ραμπέα Ιατρίδου, σπουδαίες αθλήτριες με σημαντικές διακρίσεις, έσπασαν και εκείνες την σιωπή τους. Κατήγγειλαν πως έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και με την σειρά τους , αποτέλεσαν παραδείγματα για άλλες γυναίκες. Οι καταγγελίες συνεχίζονται και στον χώρο των πανεπιστήμιων, όπου φοιτήτριες μιλάνε για τις φορές που έχουν δεχτεί κακοποίηση από καθηγητές τους.


Η κακοποίηση και η βία ,έχουν πολλές μορφές. Η λεκτική, σωματική, συναισθηματική, σεξουαλική αλλά και διαδικτυακή κακοποίηση , είναι συχνά φαινόμενα που στιγματίζουν τις ζωές των παιδιών. Η μεταχείριση αυτή μετατρέπει το παιδί σε έναν ενήλικα που αντιμετωπίζει δυσκολίες σε διάφορες σημαντικές πτυχές της ζωής του. Τα νεαρά κορίτσια και αγόρια ,δεόμενου της παιδικής αθωότητας τους , την άγνοια κινδύνου αλλά και την αδυναμία τους να αμυνθούν πλήρως, γίνονται οι πιο εύκολοι στόχοι των ανήθικων αυτών ανθρώπων, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να ικανοποιήσουν τις αρρωστημένες επιθυμίες τους.
Ευρήματα ερευνών έχουν δείξει ότι το 76,8% του πληθυσμού έχει πέσει θύμα σωματικής βίας και το 16,2%, σεξουαλικής. Καταγράφεται ποσοστό κακοποίησης 85.7% για τα κορίτσια ηλικίας από 10 έως 20 ετών και για τα αγόρια ποσοστό 58,5% στις ηλικίες από 0 έως και 10 ετών.
Ο πραγματικός αριθμός των περιστατικών σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως, εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που δείχνουν οι έρευνες. Αυτό συμβαίνει γιατί τα περισσότερα θύματα κακοποίησης και παραμέλησης δεν ανιχνεύονται από τις κοινωνικές υπηρεσίες. Στη σεξουαλική κακοποίηση ειδικά, όπου δεν υπάρχουν απαραίτητα σωματικές ενδείξεις, η μυστικότητα και η ντροπή εμποδίζει τα παιδιά αλλά και τους ενήλικες που έχουν κακοποιηθεί να ζητήσουν βοήθεια. Ειδικά στον χώρο του αθλητισμού, τα παιδιά που έχουν κακοποιηθεί επιλέγουν συνειδήτα να σωπάσουν, ώστε να μην διακινδυνεύσουν την καριέρα τους.
Η εξομολόγηση της Σόφιας Μπεκατώρου ας γίνει παράδειγμα για όλους τους ανθρώπους που έχουν υποστεί κακοποίηση και βία, οποιασδήποτε μορφής. Τα παιδιά πρέπει να διδαχθούν από μικρή ηλικία ότι κανείς, ακόμη και κάποιο φιλικό τους πρόσωπο, δεν έχει το δικαίωμα να προβεί σε ενέργειες που το παιδί δεν επιθυμεί. Η κακοποίηση δεν είναι ποτέ φταίξιμο του θύματος. Η έκκληση για βοήθεια δεν είναι ποτέ ντροπή. Όταν ανοίγει ένα στόμα ,κλείνει μια πληγή με τη σφραγίδα της δικαιοσύνης. Η συμπαράσταση και η βοήθεια προς τα θύματα κακοποίησης είναι πάντα αμέριστη.
- Γραμμή SOS για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη γυναικών θυμάτων βίας 15900, Web:http://womensos.gr/, email: sos15900@isotita.gr
- Δίκτυο Γυναικών Ευρώπης : 800-11-88881
- Κέντρο Κακοποιημένης Γυναίκας : 210 52 35 318 και 210 41 12 091 9.00 π.μ. – 6.00 μ.μ. SOS: 210 32 20 900 6.00 μ.μ. – 10.00 μ.μ. Ψυχολογική υποστήριξη και νομικές συμβουλές.
- Στέγη Κακοποιημένης Γυναίκας & Ανήλικου Κοριτσιού Δήμος Θεσσαλονίκης : 2310 528 483 και 2310 519 594
- Ελληνικό Σεξολογικό Ινστιτούτο Ανοιχτή Γραμμή Επικοινωνίας : 210 72 33 102
- Χαμόγελο του Παιδιού Τηλεφωνική Γραμμή SOS: 1056
- Τμήμα Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τηλ:1890, email: ccu@ath.forthnet.gr
- Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης: Μοναστηρίου 326, τηλ. 2310 388456