Για το κέικ

Υλικά
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 φλιτζάνια ζάχαρη
3/4 φλιτζάνι κακάο 
1 1/2 κουταλάκι σόδα μαγειρικής
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι ξινόγαλο κεφίρ
1 φλιτζάνι φυτικό έλαιο
1 1/2 κγ βανίλια
1 φλιτζάνι βρασμένο στιγμιαίο καφέ 
Εκτέλεση
Προθερμάνετε το φούρνο στους 150 βαθμούς. Βουτυρώστε το κάτω μέρος και τις πλευρές ενός ταψιου 20χ 30 εκ.
Ανακατέψτε το αλεύρι τη ζάχαρη, το κακάο, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ και τη μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο μπολ.
Χτυπάτε τα αυγά με ένα ηλεκτρικό μίξερ μέχρι είναι φωτεινό κίτρινο και ελαφρώς παχύ μείγμα. Προσθέστε το λάδι, τον καφέ και τη βανίλια στα αυγά, ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν καλά. Προσθέστε το μείγμα με το αλεύρι στο υγρό μείγμα, εναλλασσόμενο με το ξινόγαλο , αναμειγνύοντας μετά από κάθε προσθήκη μέχρι να ενσωματωθεί. Ξεκινήστε με το αλεύρι πρώτα και χτυπήστε , στη συνέχεια το ξινόγαλο και χτυπήστε, το αλεύρι, το ξινόγαλο και το τέλος με το αλεύρι.
Ρίξτε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί.
Χτυπήστε πάντα το ταψί στον πάγκο για να απαλλαγείτε από τις φυσαλίδες και του αέρα στο μείγμα. Ψήστε στους 150 βαθμούς για 1 ώρα. Δοκιμάστε εάν ψήθηκε με οδοντογλυφίδα.

Για την επικάλυψη

Υλικά
1/2 φλιτζάνι βούτυρο μαλακό
1 φλιτζάνι κρεμώδες φυστικοβούτυρο
3 κσ γάλα ή ανάλογα με τις ανάγκες
2 φλιτζάνια ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Τοποθετήστε το βούτυρο και το φυστικοβούτυρο σε ένα μεσαίο μπολ και χτυπήστε με ένα ηλεκτρικό μίξερ. Σταδιακά ανακατεύουμε στη ζάχαρη και όταν αρχίσει να γίνεται παχύ, ενσωματώστε το γάλα μία κουταλιά της σούπας κάθε φορά μέχρι να αναμειχθεί όλη η ζάχαρη και το μείγμα να είναι παχύ και να μπορεί να απλωθεί.
Χτυπάμε για τουλάχιστον 3 λεπτά και αφού κρυώσει τελείως απλώστε το πάνω στο κέικ.

Πηγή

Διαβάστε ακόμη:  Χαλβαδόπιτα Σύρου