Υπάρχει μια ιστορία για μια γυναίκα στην Ινδία, που ανησυχούσε για το ότι ο γιος της έτρωγε πολλή ζάχαρη. Όσο κι αν τον παρακαλούσε, εκείνος συνέχιζε να τρώει πολλά από εκείνα τα νόστιμα και ανθυγιεινά γλυκά. 

Εκνευρισμένη και ανήσυχη καθώς ήταν, αποφάσισε να πάρει τον γιό της και να επισκεφθούν μαζί το μεγάλο του ίνδαλμα, τον Mahatma Gandhi. Η γυναίκα πλησίασε λοιπόν τον μεγάλο ηγέτη και με πολύ σεβασμό, είπε… “Κύριε, ο γιος μου τρώει υπερβολικά πολλή ζάχαρη. Αυτό δεν είναι καλό για την υγεία του. Θα μπορούσες, σε παρακαλώ, να τον συμβουλεύσεις να σταματήσει;

Ο Gandhi την άκουσε με προσοχή. Έπειτα στράφηκε στον γιο της και του μίλησε : “Πήγαινε στο σπίτι και έλα ξανά σε δύο εβδομάδες.”
Η γυναίκα έμοιαζε μπερδεμένη και αναρωτιόταν γιατί ο δάσκαλος δεν ζήτησε από το παιδί να κόψει τη ζάχαρη. Πήρε το αγόρι και γύρισαν στο σπίτι τους.

Μετά από δύο εβδομάδες επέστρεψε, κρατώντας τον γιο της από το χέρι. Ο Gandhi τούς έκανε νόημα να πλησιάσουν. Κοίταξε το αγόρι στα μάτια και του είπε: “Αγόρι, θα ήταν καλό να κόψεις τη ζάχαρη. Δεν είναι καλή για την υγεία σου.”

Το αγόρι έγνεψε και υποσχέθηκε ότι δε θα συνέχιζε αυτήν τη συνήθεια.
Η μητέρα γύρισε τότε στον Gandhi και τον ρώτησε: “Γιατί δεν του το είπες αυτό πριν δυο εβδομάδες, που έφερα τον γιο μου να σε δει;”
Ο Gandhi χαμογέλασε… “Πριν δυο εβδομάδες έτρωγα κι εγώ ακόμα ζάχαρη.”

Διαβάστε ακόμη:  Η ζωή μας ξαναρχίζει μετά τα 46 μας χρόνια!

Ο λόγος που τη μοιράζομαι μαζί σου είναι ο εξής:

Είναι αδύνατον να συμβουλεύσεις κάποιον κάτι που ο ίδιος δεν κάνεις.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό το να ακούμε τη γνώμη των άλλων, έχοντας πρώτα λάβει υπόψιν το κατά πόσο “τρώνε ζάχαρη” ή όχι. Όπου “τρώνε ζάχαρη” , μπορείς να βάλεις το θέμα που σε απασχολεί κάθε φορά.

Το παράδειγμα πάντα κερδίζει, όσα κι αν πει & όσο κι αν φωνάξει κάποιος άλλος.

Εκείνοι που μπορούν πραγματικά να μας συμβουλεύσουν , είναι εκείνοι που δουλεύουν με τον εαυτό τους και κάνουν ήδη τα βήματα προς την κατεύθυνση που θέλουμε κι εμείς να πάμε. 

Αυτήν την προσέγγιση την ονομάζω προσέγγιση του “φάρου”. Φροντίζουν να είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους , και μπορούν να σου δείξουν τον δρόμο, τόσο μέσα από το ΠΟΙΟΙ είναι όσο και μέσα από το ΤΙ λένε.

Αξίζει , λοιπόν να βρούμε τέτοιους ανθρώπους και να τους έχουμε σαν “φάρους” στη ζωή μας.

Μια χρήσιμη , διδακτική και εναλλακτική ιστορία και ιδέα της ψυχολόγου και ειδικής στην Μετα-Μάθηση , Φύλλις Γαβριηλίδου.

Από σήμερα εσύ επιλέγεις πως να πιεις τη ζωή σου στο ποτήρι. Γλυκιά , μέτρια ή σκέτη;

Φιλική συμβουλή : Η ζωή σου φτιάχτηκε για να είναι γλυκιά , χωρίς μέτριους ή σκέτους από συναισθήματα και χαρακτήρα ανθρώπους. Κι αν κάποιες φορές είναι πικρή η γεύση της , ανακάτεψε… μπορεί να έχει κάτσει η ζάχαρη !

Πηγή