Πότε είναι του Αγίου Δημητρίου;

Written by on 26/10/2020

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της εκκλησίας μας είναι και ο εορτασμός του Αγίου Δημητρίου, με το όνομά του να είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα ανδρικά ονόματα στον ελλαδικό χώρο και αποτελεί τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης.

Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Δημήτριος γνωστός και ως Μυροβλήτης, είναι ένας από τους πιο λαοφιλείς αγίους, μαζί με τον Άγιο Γεώργιο. Η μνήμη του γιορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 26 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με αρκετές πηγές αμφιβόλου και μη προελεύσεως, θέλουν τον εν λόγω Άγιο να μαρτυρά αλλά στο Σίρμιο της Παννονίας, μια αρχαία περιοχή στην κεντρική Ευρώπη, πάνω από τον Δούναβη, εκεί που σήμερα βρίσκεται η Ουγγαρία και όχι στη Θεσσαλονίκη, όπως έχει διατηρηθεί στις μνήμες.

Μολαταύτα, το λίκνο της λατρείας του, κατά την Ορθόδοξη Παράδοση, εντοπίζεται στη Θεσσαλονίκη από την πρωτοχριστιανική κιόλας περίοδο, όπου μάλιστα έχει ανεγερθεί προς τιμήν του πεντάκλιτη βασιλική. Εκεί, πραγματοποιήθηκε η ταφή του, από όπου εικάζεται ότι αναβλύζει άρωμα από μύρο, εξ ου και το προσωνύμιο «Μυροβλύτης» που του αποδόθηκε.

Σημαντικός σταθμός στον εορτασμό του Αγίου Δημητρίου ως πολιούχος συνέδραμε και το γεγονός ότι ο ελληνικός στρατός  απελευθέρωσε τη Θεσσαλονίκη ανήμερα της εορτής του (26 Οκτωβρίου 1912), γεγονός που θεωρήθηκε θαύμα. Ακόμη, θεωρείται ο προστάτης για τους στρατιώτες, σταυροφορίες (στην Ρωμαιοκαθολική παράδοση) γεωργία, χωρικοί και βοσκοί (στην Ελληνική ύπαιθρο κατά τον Μεσαίωνα).

Τελικά ο Δημήτριος, με διαταγή του Γαλέριου, θανατώθηκε στις υπόγειες φυλακές πιθανότατα το 306 μ.Χ. Μετά τον θάνατό του, στον ίδιο χώρο κτίστηκε ένας «οικίσκος» που μετέπειτα κατεδαφίσθηκε από τον Λεόντιο για την ανέγερση της βασιλικής.

Ο Μυροβλύτης απεικονίζεται να φορά πανοπλία Ρωμαίου στρατιώτη, κρατώντας ακόντιο, συχνά πάνω σε κόκκινο άλογο.

Αικατερίνη Συμφέρη
Θεολόγος-Εκπαιδευτικός-Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Echo Jam Session

16:00 17:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Echo Jam Session

16:00 17:59