Πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθεί μια συναυλία μέσα στο 2021;

Written by on 03/01/2021

Το 2020 έφυγε. Μια χρονιά που κανένας συναυλιόφιλος δεν θέλει να τη θυμάται, γιατί του στέρησε αυτή τη συγκεκριμένη ψυχαγωγία, δηλαδή να πάει σε συναυλία. Επίσης τη χρονιά δεν θέλουν να τη θυμούνται ούτε οι καλλιτέχνες/συγκροτήματα, ούτε οι εταιρείες που βρίσκονται πίσω τους, ούτε και οι διοργανωτές συναυλιών, γιατί η μη πραγματοποίηση συναυλιών σήμαινε και απώλεια (ή απώλειες) εσόδων. Μπήκαμε πλέον στο 2021, με την “ελπίδα” ότι θα επανέλθουμε σιγά σιγά στα συναυλιακά δρώμενα. Βεβαίως ονειρευόμαστε να δούμε τα μεγάλα ονόματα της μουσικής να συναυλιάζουν, καθώς δεν είχαμε αυτή την ευκαιρία τη περασμένη χρονιά λόγω της πανδημίας. Κακά τα ψέματα όμως, η πανδημία άφησε πολλά κατάλοιπα, που δυσχεραίνουν τις συνθήκες πραγματοποίησης συναυλιών. Εύλογα γεννιούνται πολλά ερωτήματα, από τη στιγμή που ανακοινώνονται τα εμβόλια, και άλλα διάφορα μέτρα. Θα δούμε μαζί κάποια από τα σχετικά πιθανά ερωτήματα, που σαφώς σηκώνουν ανάλυση.

Πότε θα υπάρξουν οι ιδανικές συνθήκες για να πραγματοποιηθούν κανονικά οι συναυλίες; Είναι εφικτό να πραγματοποιηθούν το ερχόμενο καλοκαίρι;

Αν ρωτάτε για το πότε θα έρθουν οι τελείως ιδανικές συνθήκες, δηλαδή σαν αυτές που είχαμε πριν από τη πανδημία, η απάντηση είναι ότι δεν υπάρχει κάποια ξεκάθαρη χρονική περίοδος. Ίσως σε 1-2 χρόνια, ή μπορεί και παραπάνω. Τώρα για το καλοκαίρι που σαφώς πραγματοποιείται και ο κύριος συναυλιακός πυρήνας (κυρίως Ιούνιο και Ιούλιο), αν λάβουμε υπόψη τα παρόντα δεδομένα, δυστυχώς υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν συναυλίες εκείνη τη περίοδο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον για τα μεγάλα διεθνή ονόματα. Κι αυτό γιατί οι ημερομηνίες τους, πέφτουν κοντά (ή και συμπίπτουν) με το τέλος των εμβολιασμών, όπου αναμένεται να εμβολιαστεί ο υπόλοιπος πληθυσμός που δεν ανήκει σε σειρά προτεραιότητας (υγειονομικό, ευπαθείς ομάδες, ειδικές δομές, κλπ.). Πρακτικά σημαίνει ότι μεγάλη μερίδα του συναυλιακού κοινού, που ανήκει στο τέλος της σειράς προτεραιότητας, αναμένεται να εμβολιαστεί κάπου προς τον Ιούνιο. Σίγουρα θα υπάρξει μερίδα του κοινού που θα προλάβει να κάνει εγκαίρως το εμβόλιο και να πάρει το πιστοποιητικό, αλλά δύσκολα θα γεμίσει το 40% ενός venue χωρητικότητας 17000 ατόμων (π.χ. Πλατεία Νερού). Με τη παρούσα κατάσταση, οι διοργανωτές, αλλά και οι καλλιτέχνες δεν ξέρουν αν θα περιμένουν μέχρι τελευταία στιγμή το κόσμο να εμβολιαστεί και να έρθει στις συναυλίες, ή αν θα προβούν σε αναβολή/ακύρωση. Με λίγα λόγια, όσοι ονειρευτήκαμε να δούμε Red Hot Chili Peppers (Ejekt Festival), ή Judas Priest (Release Athens), ή και Placebo (Rockwave Festival), μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτούμε.

Παρά τις διαδικασίες και τις προτεραιότητες εμβολιασμών, οι διοργανωτές ενδεχομένως επιμείνουν σε καλοκαιρινές ημερομηνίες. Τι πρέπει να γίνει;

Όπως και να το κάνουμε, το κόστος του διοργανωτή για να φέρει μεγάλο όνομα για μια συναυλία, είναι τεράστιο. Και δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το αν εύκολα ή δύσκολα, η προγραμματισμένη συναυλία σηκώνει κι άλλη αναβολή. Παρόλα αυτά αν η συναυλία πρέπει να γίνει καλοκαίρι, τότε πρέπει να υπάρξει και αλλαγή στην υπάρχουσα πολιτική, και υπάρχουν 2 πιθανές επιλογές αλλαγής:

α) Ο κόσμος που προμηθεύτηκε εισιτήριο τη προηγούμενη χρονιά, κι έχει σκοπό να παρακολουθήσει τη συναυλία για την οποία πήρε εισιτήριο, να πάει πιο νωρίς να εμβολιαστεί (κατά προτίμηση Μάρτιο με Απρίλιο), για να μπορέσει να προετοιμαστεί κατάλληλα για την επερχόμενη συναυλία. Είτε πρόκειται για συναυλία εντός χώρας, είτε για συναυλία εκτός χώρας.

β) Η επιλογή διαδικασίας rapid test γι’ αυτούς που για το τάδε λόγο δεν πρόλαβαν να κάνουν εμβόλιο, ή πολύ απλά δεν θέλουν να κάνουν εμβόλιο. Ωστόσο, δεν μπορούν να πάνε σε συναυλία στο εξωτερικό.

Το ενδεχόμενο του rapid test πριν από κάθε συναυλία, θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα;

Δεν μπορούμε να προβλέψουμε ακριβώς, αλλά αν μελετήσουμε τις πιθανότητες, πολύ δύσκολα θα αποδώσει τα αναμενόμενα. Ο ένας λόγος είναι ότι δεν ξέρουμε πόσο αξιόπιστα είναι, από όποια πλευρά κι αν το κοιτάξουμε, χωρίς να σημαίνει ότι και τα εμβόλια είναι 100% αξιόπιστα. Ο άλλος λόγος είναι, ότι το rapid test είναι μια σχετικά χρονοβόρα διαδικασία τελευταίας στιγμής, τουλάχιστον για τα δεδομένα της συναυλίας. Πολύ πιθανή η χασούρα από αυτή τη διαδικασία.

Αν δεν υπάρξει αλλαγή στη παρούσα πολιτική για τις συναυλίες, πότε είναι η σχετικά εφικτή περίοδος για να πραγματοποιηθούν οι συναυλίες με πολύ κόσμο;

Αν πρόκειται για συναυλίες με μεγάλα διεθνή ονόματα, και σαφώς με πολύ κόσμο, πιθανόν από Σεπτέμβριο κι έπειτα, με τη προϋπόθεση ότι θα έχουν καλυτερεύσει τα πράγματα μέχρι τότε. Με λίγα λόγια, μπορούμε να ονειρευτούμε να δούμε Evanescence & Within Temptation σε κάποια Ευρωπαϊκή στάση του Worlds Collide Tour.

Όταν και αν με το καλό γίνουν συναυλίες, θα γεμίζουν κανονικά τα venues;

Σίγουρα όχι όπως πριν από τη καραντίνα. Και θα υπάρξουν 2 πιθανοί λόγοι. Ο ένας πιθανός λόγος, είναι ότι μερίδα του κόσμου θα φοβηθεί να πάει σε συναυλίες τουλάχιστον σ’ αυτή τη φάση, άσχετα το αν θα έχει κάνει ή όχι το εμβόλιο. Και ο άλλος πιθανός λόγος, είναι ότι ακόμη και να έχουν οι εμβολιασμοί, θα συνεχίζουν κανονικότατα να τηρούνται κάποια υγειονομικά μέτρα, που δεν επιτρέπουν να γεμίσουν πλήρως το venue. Πιθανόν εκεί θα εκνευρίσει και μια μερίδα του κόσμου, που στο τέλος δεν θα πατήσει καν στη συναυλία.

Τα εγχώρια συγκροτήματα, όπως επίσης και οι εγχώριοι μουσικοί/καλλιτέχνες, έχουν πιο πολλές πιθανότητες να πραγματοποιήσουν συναυλίες το καλοκαίρι;

Αν εξαιρέσουμε κάποια μεγάλα ονόματα της εγχώριας ροκ σκηνής (1000mods, Planet Of Zeus, VIC, Nightstalker, Firewind, & Vodka Juniors), όλοι οι υπόλοιποι ροκ εγχώριοι δεν θα συναντήσουν σοβαρά θέματα, γιατί έτσι κι αλλιώς δεν έχουν τόση μεγάλη απήχηση στο κοινό. Μπορούν ακόμη κι από τον Ιούνιο ενδεχομένως να κανονίσουν live εμφανίσεις, με το κόσμο απλά να κάνει rapid test πριν παραβρεθεί στο live. Φτάνει μονάχα να έχουν φτιάξει αρκετά τα πράγματα μέχρι τότε, σε βαθμό που θα επιτρέπονται κάποια συγκεκριμένα ανοίγματα. Κατά προτίμηση, οι live εμφανίσεις να γίνουν σε εξωτερικό χώρο, εφόσον πρόκειται για τη καλοκαιρινή περίοδο. Τώρα για τα μεγάλα εγχώρια ονόματα (ανεξαρτήτου είδους), πάλι ενδεχομένως μπορούν να προγραμματίσουν live εμφανίσεις μέσα στο καλοκαίρι, αλλά πιθανόν με περιορισμένο κοινό.

Αυτές ήταν οι απαντήσεις σε κάποια από τα πιθανά ερωτήματα, όσον αφορά με τις συναυλίες. Τώρα, αν τυχόν σας προκύπτουν νέα ερωτήματα, μπορείτε να τα στείλετε με μήνυμα στους λογαριασμούς του CityVibes.gr σε Facebook & Instagram, και θα απαντηθούν ενδεχομένως στο επόμενο άρθρο. Stay safe till then!!!

Χριστόφορος Χατζόπουλος
Ραδιοφωνικός Παραγωγός & Μουσικός Συντάκτης


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Relax In Time

20:00 21:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Relax In Time

20:00 21:59