Η μουσική είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη ψυχολογία μας, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Κι αυτό, διότι ανάλογα με το πώς ξυπνάμε και αρχίζει η μέρα μας ή πώς καταλήγει, διαπιστώνεται ακόμα και στη μουσική την οποία επιλέγουμε να ακούσουμε. Αν είμαστε θλιμμένοι θα ακούσουμε και θλιμμένη μουσική, αν είμαστε ευτυχισμένοι η μουσική που θα επιλέξουμε θα είναι αντίστοιχα πιο χαρούμενη.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ψυχολογίας του πανεπιστημίου Curtin, όταν κάποιος είναι σε κακή διάθεση, αυτό δεν θα αλλάξει στις μουσικές του επιλογές. Το ίδιο συμβαίνει και σ’ ένα χαρούμενο συμβάν της ζωής μας που περνάμε, αυτό εμφανίζεται και στη μουσική που θα επιλέξουμε. Πώς μας βοηθάει η μουσική; Μας βοηθάει στο να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματα μας.

Επίσης, έρευνες που πραγματοποιήθηκαν έχουν αποδείξει ότι όταν βιώνουμε μια άσχημη κατάσταση περνάμε από 3 φάσεις ακούγοντας θλιμμένη μουσική: «Παρηγορητική θλίψη», «γλυκιά θλίψη» και «θλίψη που νιώθουμε όταν θρηνούμε».

Τι συμβαίνει όταν ακούμε μουσική;

Όταν ακούμε μουσική, ανοίγουν οι ορίζοντές μας, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο του Groningen. Ανάλογα με το είδος της μουσικής φανταζόμαστε και τα αντίστοιχα πρόσωπα είτε χαρούμενα είτε λυπημένα. Ακόμα, υπάρχουν τραγούδια τα οποία μας φέρουν αναμνήσεις και πρόσωπα στο μυαλό μας για το λόγο ότι τα έχουμε συνδέσει μαζί τους. Όπως και να ‘χει η μουσική είναι καθοριστικός παράγοντας στη ζωή μας!

Διαβάστε ακόμη:  Χόρχε Μπουκάϊ: Πριν πεθάνω κόρη μου, θα ήθελα να σου έχω μάθει

Πότε ακούμε μουσική;

Έχει διαπιστωθεί ότι η χαρούμενη μουσική είναι αισιόδοξη κι ενεργή γι’ αυτό και την επιλέγουμε σε γοργούς ρυθμούς της ζωής μας. Αντιθέτως, τη θλιβερή μουσική την επιλέγουμε σε στιγμές χαλάρωσης ή σ’ ένα γεγονός που μας θλίβει. Εκφράζει την καθημερινότητά μας, τη διάθεσή μας, τη ζωή μας, τους φόβους και τις ανησυχίες μας. Όπως και να ‘χει είναι καλό να εκφραζόμαστε μέσω της μουσικής!

Ακόμα και τους καλλιτέχνες τους έχουμε συνδέσει με τα είδη της μουσικής και καταφεύγουμε κατευθείαν σ’ αυτούς όταν είμαστε ή δεν είμαστε καλά. Η μουσική έχει την ικανότητα να μας ταξιδεύει και να μας μαγεύει με τον ρυθμό της και τους στίχους της.

Πηγή