Πρωτοχρονιά με τον “Wilson”

Written by on 30/12/2020

image_print

Σε λίγες μέρες περιμένουμε να έρθει το καινούργιο έτος με αισιοδοξία και ελπίδα. Η πρωτοχρονιά συνήθως ταυτιζόταν με διασκέδαση και επανένωση. Όλοι σε σπίτια ή και σε μαγαζιά, γιόρταζαν τον ερχομό του νέου έτους. Όλοι να ευχηθούν, να αγκαλιαστούν, να φιληθούν, να πιουν και να διασκεδάσουν. Φέτος πολλοί άνθρωποι θα κληθούν να πολεμήσουν την μοναξιά που βιώνουν λόγω καραντίνας, λόγω υγείας, λόγω απόστασης και λόγω κοινωνικής ευθύνης και πρόληψης προς τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μέσα στο γενικό κλίμα πανδημίας και των περιορισμών που βιώνουμε, αναρωτιέμαι πόσοι θα ταυτιστούν με τον Tom Hanks, στην ταινία ναυαγός. Για όσους δεν έχουν δει το cast-away ή “ναυαγός” στην ελληνική απόδοση, η πλοκή της ταινίας περιστρέφεται γύρω από έναν σύγχρονο Ροβινσώνα Κρούσο, ο οποίος ναυάγησε, έπειτα από πτώση του αεροσκάφους που επέβαινε, σε ένα νησί. Καλείται λοιπόν, να επιζήσει, να εκμεταλλευτεί με οποιοδήποτε τρόπο το φορτίο του αεροπλάνου. Ανάμεσα στο φορτίο θα βρει μια μπάλα του βόλεϊ, την οποία μάλιστα θα βάψει με το αίμα της παλάμης του, σχηματίζοντας το αποτύπωμα της, απάνω της.

Αυτή είναι η κομβική στιγμή την οποία δημιουργείται ο “Wilson”. Ο Hanks πλήττεται από μοναξιά και η ανάγκη του για παρέα, θα τον οδηγήσει να κάνει τον Wilson φίλο του, ο οποίος θα τον συντροφεύσει σε όλη την παραμονή του στο νησί. Ο Wilson θα αποτελέσει την ιδανική παρέα, με την άψυχη παρουσία του. Θα είναι δίπλα του όλες τις στιγμές, να του συμπαραστέκεται, να τον ενθαρρύνει σε όλες τις προσπάθειες του, στις χαρές αλλά και στις λύπες του. Θα έχει τον πιστό του φίλο πάντα απέναντι του, να τον ακούει, να του απαλύνει το βάρος της ψυχής του και να μοιράζεται τον πόνο του. Το δέσιμο θα είναι πολύ μεγάλο και ουσιαστικό μεταξύ των δύο. Όταν θα επιδιώξει να εγκαταλείψει το νησί, με την αυτοσχέδια σχεδία του, θα πάρει και τον Wilson, ο οποίος σε μια θαλασσοταραχή και φουρτούνα, θα πέσει από την σχεδία. Το πλήγμα του θα είναι τεράστιο και θα του δημιουργήσει ανείπωτο πόνο.

Σκέφτομαι λοιπόν όλους τους σύγχρονους Ροβινσώνες, οι οποίοι φέτος θα έχουν συντροφιά τους, τον δικό τους Wilson. Έναν άψυχο φίλο, ο οποίος είναι ο μόνος που θα τους κρατήσει συντροφιά και θα μοιραστεί μαζί τους το γιορτινό τραπέζι, θα τσουγκρίσει το κρασί και το ποτό και θα κόψουν τη βασιλόπιτα. Κλεισμένοι στα σπίτια, απαλλαγμένοι από τους ρυθμούς και την ρουτίνα της καθημερινότητας, αντιμέτωποι μόνο με τον εαυτό και τη μοναξιά τους. Αναδεικνύονται βαθύτατα συναισθήματα απομόνωσης, στασιμότητας και απόγνωσης και καλούνται πλέον να αντιμετωπίσουν όλοι την μοναξιά τους.

Δεν είναι μόνο ηλικιωμένοι αλλά και όλων των ηλικιών άνθρωποι, οι οποίοι είχαν χτίσει τη ζωή τους τόσο πολύβουη και γεμάτη ενασχολήσεις ,έτσι ώστε να μην έρθουν αντιμέτωποι και να καλύπτουν τη μοναξιά τους. Ήταν και πριν την πανδημία σημείο των καιρών η μοναξιά, τώρα όμως λαμβάνει μεγαλύτερες διαστάσεις και γίνεται από όλους αντιληπτή, όσο καλά και να την είχαν φιμώσει, στην καθημερινότητα τους. Δίνουν το δικό τους αγώνα για να καταφέρνουν να ξεπεράσουν και ένα παραπάνω τη μοναξιά των εορτών.

Ας ελπίσουμε φέτος να είναι η χρόνια, η οποία θα να γίνει αφορμή να εκτιμήσουμε, να αναθεωρήσουμε τις αξίες της ζωής και να έχουμε άλλη αντιμετώπιση κι άλλη οπτική της. Θα στοχεύουμε σε πιο ουσιαστικό ¨δούναι και λαβείν”, το οποίο θα σχετίζεται με συναισθήματά και μη μετρήσιμα υλικά αγαθά, με ειλικρινή αξία, με ουσιαστική επικοινωνία και με έκδηλη ουσιώδη αγάπη.

Μαρία Ζαμπίδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show