Προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη

Written by on 10/02/2021

image_print

Στις μέρες μας η κοινωνία στην οποία ζούμε έχει ανάγκη από πολίτες και ανθρώπους πιο ενεργούς και με μεγαλύτερη κριτική σκέψη, που δεν δέχονται παθητικά τα γεγονότα και τις εξελίξεις. Αυτό προϋποθέτει την προσωπική εξέλιξη του κάθε ατόμου και του κάθε πολίτη.

Πρέπει να κρατάμε τον εαυτό μας σε εγρήγορση, δεν πρέπει να βαριόμαστε.
Στη σημερινή εποχή δεν έχει τόσο σημασία ποιά είναι η πρόβλεψη αλλά ποιά είναι η αντίδραση. Μέσα στην όλη κατάσταση αρχίζουμε και έχουμε άγχος.
Προσωπική ανάπτυξη είναι να ζεις και να το νιώθεις, να μαθαίνεις από τις εμπειρίες τις δικές σου ή των άλλων, να σχεδιάζεις όσο μπορείς το μέλλον σου και τα βήματα σου για να φτάσεις στους σκοπούς και τους στόχους σου, να μπορείς να προβλέπεις, να διαβάζεις, να ακούς, να βλέπεις και να παρατηρείς ταυτόχρονα, να προσέχεις.
Η προσοχή είναι μια πράξη θέλησης, εργασίας, ενάντια στην αδράνεια του μυαλού.

Είναι αναγκαίο να επεκτείνουμε τα όρια μας και πολλές φορές να τα υπερβαίνουμε. Να συμφωνούν οι λέξεις με τις πράξεις μας. Να αναρωτιόμαστε τι βλέπουμε. Τι σημαίνει αυτό που βλέπουμε. Παίζει μεγάλο ρόλο η ανάπτυξη κριτικής σκέψης. Να μπορούμε να κρίνουμε έτσι ώστε να υπάρχει η δυνατότητα της εξήγησης διαφόρων φαινομένων ή καταστάσεων. Να υπάρχει η ικανότητα ερμηνείας της πραγματικότητας ή κάποιου νοητικού μοντέλου. Το μυαλό είναι σα ντους μύες. Εαν δεν το γυμνάζεις, θα αρχίσει να ατροφεί.
Η προσωπική ανάπτυξη και βελτίωση έγκειται σε δυο τομείς. Ο πρώτος είναι ο κοινωνικός τομέας όπου ο άνθρωπος προσπαθεί να ανέβει ιεραρχικά, να μπορεί να δουλεύει για να ζει.
Ο δεύτερος τομέας είναι ο προσωπικός ο οποίος είναι ο πιο παραμελημένος τομέας. Αυτός είναι ο τομέας της βελτίωσης του εσωτερικού κόσμου μας. Το να μπορούμε να ελέγχουμε τις ικανότητες και τις δεξιότητες μας. Να έχουμε ανεξάρτητη σκέψη, μη επηρεαζόμενη από εξωτερικούς παράγοντες. Αυτοκυριαρχία. Νηφάλια κρίση.
Τον Προσωπικό τομέα τον αναπτύσσουμε για την οικογένεια μας, για να μπορούμε να λειτουργούμε καλύτερα και πιο ευέλικτα στις διαφορετικές συνθήκες που παρουσιάζονται και για μας τους ίδιους, αλλά κυρίως, είναι σημαντικό να γίνουμε καλύτεροι από αυτό που ήμασταν για εμάς τους ίδιους.
Πρέπει να καλλιεργήσουμε τις ανθρώπινες αξίες μας και άρα την αλλαγή της συμπεριφοράς μας προς τους έξω από εμάς, γινόμαστε, θέλοντας και μη, ένας ηγέτης.
Η βελτίωση αξιών σημαίνει ότι η αλλαγή συμπεριφοράς είναι ίση με θετική επίδραση στην προσωπική μας ζωή και άρα στις επαγγελματικές σχέσεις.
Έχουμε χάσει τον αυθορμητισμό, την δημιουργικότητα, τον συνδυασμό σκέψης και εικόνων.
Ώς άνθρωποι και ως πολίτες των κοινωνιών πρέπει να είμαστε ελευθεροι και ελευθεροι είναι μόνο όσοι παλεύουν για να κατακτήσουν κατακτήσουν την ελευθερία. Όσοι βρίσκουν τον ηρωισμό, τη γενναιότητα να απελευθερωθούν από την αμάθεια, απο τις προλήψεις και τις πλάνες.
Από ότι δεσμέυει εσωτερικά τον άνθρωπο και τον εμποδίζει να ωριμάσει και να σταθεί στα δυο πόδια του.
Με άλλα λόγια κάποιος που θελει να βελτιωθεί προσωπικά και επαγγελματικά πρέπει να διώξει τις πλάνες απο μεσα του, να τολμήσει και να απομυθοποιήσει καταστάσεις και πρόσωπα. Να απομυθοποιήσει τις τάσεις γύρω του, κοινωνικές ή καταναλωτικές, να απομακρύνει πιεστικές και βλαβερές καταστάσεις. Να βλέπει πιο ψύχραιμα τα πράγματα και να είναι πιο απλός άνθρωπος.
Διαβάστε πολλά βιβλία ή άρθρα που προάγουν την δημιουργική σκέψη. Η μεγάλη ιδέα είναι γιγάντιο βήμα και απαιτεί μια εντελώς καινούρια θεώρηση των πραγμάτων, απαιτεί γνώσεις, διαίσθηση και δημιουργικότητα.
Παρακολουθήστε σεμινάρια, συζητήσεις, ασκήσεις και κάντε ότι μπορεί να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τα επόμενα βήματα σας. Οι νέες ερμηνείες είναι απαραίτητες για να γεννηθεί νέα ζωή.

Αντελινα Παπαδοπουλου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Good Life

08:00 10:00

 Current show

Good Life

08:00 10:00