Ποιος είναι ο σκοπός σου;

Written by on 20/02/2021

image_print

Διάφορες θεωρίες έχουν ειπωθεί σχετικά με τον σκοπό της ανθρωπότητας στο σύνολό της, τόσο από επιστήμονες όσο και από τις θρησκείες. Ωστόσο, σίγουρη απάντηση είναι πολύ πιθανό να μην βρεθεί όσο ζούμε εμείς ή ακόμη και μέχρι να αφανιστεί το ανθρώπινο είδος… Αυτό όμως δεν πρέπει να μας καθηλώνει, καθώς εκτός από τον καθολικό σκοπό, υπάρχει και ο προσωπικός κάθε ανθρώπου.

Στη σύγχρονη εποχή, ο επιδιωκόμενος σκοπός που προβάλλεται από κάθε μέσο είναι ο πλουτισμός, η επιδίωξη της αψεγάδιαστης ομορφιάς και η φήμη. Μπορούν όμως οι προαναφερόμενες επιδιώξεις να μας καταστήσουν πραγματικά ευτυχισμένους και να γεμίσουν τη ζωή μας ή είναι επιφανειακοί στόχοι που σχετίζονται με τη μόδα και μας επιβάλλονται άκριτα και παθητικά, αποτελώντας την αυτόματη απάντηση καθενός στην ερώτηση «Τι θα σε κάνει ευτυχισμένο»;

Η κοινωνία καταβάλλει τεράστιες προσπάθειες να μας πείσει πως σκοπό μας αποτελεί η θεοποίηση της ομορφιάς και του επιφανειακού τρόπου ζωής. Αυτό που συχνά παραλείπεται είναι πως η πραγματική και διαρκής ομορφιά κάθε ανθρώπου ξεχωριστά πηγάζει από τον ψυχικό κόσμο και τη μόρφωσή του. Αν ένας άνθρωπος δεν διαθέτει πνευματικές αρετές, ακόμη και να εναρμονίζεται απόλυτα με το ιδανικό πρότυπο ομορφιάς, είναι δύσκολο έως ακατόρθωτο να νιώθει ευτυχισμένος απλά και μόνο επειδή θεωρείται όμορφος εξωτερικά. Το ίδιο ισχύει αντίστοιχα και με την μανιακή επιδίωξη του πλουτισμού.

Πώς μπορούμε όμως να ανακαλύψουμε τον προσωπικό μας σκοπό ενώ είναι διαφορετικός στον καθένα μας;

Ένας τρόπος είναι η ενασχόληση με ποικιλία δραστηριοτήτων. Αναμφισβήτητα, αν καθόμαστε στο σαλόνι κοιτάζοντας το ταβάνι και αναλογίζοντας πώς μπορούμε να βρούμε τον σκοπό μας, η απάντηση δεν θα βρεθεί. Αντίθετα, αν ασχοληθούμε με διάφορες δραστηριότητες, όπως την εκμάθηση μουσικής, είναι πολύ πιθανό να ανακαλύψουμε τι μας γεμίζει και μας επιφέρει την ευτυχία. Συνεπώς, η νωθρότητα και η ματαιότητα αποτελούν αντιπάλους μας στο ταξίδι ανακάλυψης του σκοπού μας.

Επίσης, η μόρφωση και η βελτίωση του γνωστικού επιπέδου συμβάλλουν δραματικά στην εύρεση του σκοπού μας. Διαβάζοντας τα κατάλληλα βιβλία ή παρακολουθώντας ποιοτικές ταινίες διευρύνουμε τους πνευματικούς ορίζοντές μας και αναπτύσσουμε σκέψεις και προβληματισμούς που παλαιότερα δεν είχαμε σκεφτεί. Η γνώση πάντοτε μετατρέπεται σε όπλο και δύναμή μας, γι’ αυτό δεν πρέπει ποτέ να υποτιμάται ή να παραγκωνίζεται.

Πριν τελειώσει ο προβληματισμός σχετικά με τους προσωπικούς στόχους, αξίζει να σημειωθεί πως είναι πιθανό πολλοί από εμάς να θεωρούμε ύψιστο σκοπό μας την αλλαγή του κόσμου, σαφώς προς το καλύτερο. Ο συγκεκριμένος σκοπός φαντάζει ακατόρθωτος και ουτοπικός και σίγουρα αρκετά μακρινός. Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως θετικές αλλαγές επιτυγχάνουν ακόμα και μικρές καλές πράξεις της καθημερινότητας. Αν, λοιπόν, σκοπό σου αποτελεί η βελτίωση, συνέχισε ό,τι κάνεις και μην απελπίζεσαι από την απαισιοδοξία και κακία που επικρατεί. Οι μικρές αυτές πράξεις αποτελούν την ελπίδα για ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Και αυτός ο σκοπός αναμφίβολα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «επιφανειακός».

Νεφέλη Καλογερή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

 Current show