Ποια είναι τα σημάδια ότι λείπετε στη γάτα σας

Written by on 08/11/2023

image_print

Οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι πολύ γρήγοροι και αν είστε από τους ανθρώπους που βρίσκεστε αρκετές ώρες εκτός σπιτιού λόγω δουλειάς και άλλων υποχρεώσεων, σίγουρα θα είναι αρκετά κουραστικό.

Ειδικά αν έχετε και ένα γατάκι να σας περιμένει, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο γιατί εκτός του ότι πρέπει να το φροντίσετε, θα σας λείπει κιόλας.

Ίσως η καλύτερη στιγμή της ημέρας να είναι αυτή που γυρίζετε σπίτι και σας υποδέχεται η φουντωτή σας φίλη, τρίβεται στα πόδια σας και γουργουρίζει από ευχαρίστηση.

Έτσι επιβεβαιώνεστε ότι της λείψατε όσο έλειψε και σε εσάς – μάλλον.

Φυσικά, κάθε γάτα είναι μοναδική και μπορεί να εκφράσει τα συναισθήματά της με διαφορετικό τρόπο. Δηλαδή, μπορεί να σας «κρατάει μούτρα» που φύγατε για τόσες ώρες και να σας κοιτάξει με ένα αδιάφορο βλέμμα και η καρδιά σας να γίνει χίλια κομμάτια.

Ωστόσο, και αυτό είναι σημάδι ότι της λείψατε και σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε μερικές ενδείξεις για το πώς οι γάτες εκφράζουν το συγκεκριμένο συναίσθημα.

Γιατί όσο και να έχει επικρατήσει η πεποίθηση ότι τα αιλουροειδή κατοικίδια είναι απόμακρα και δεν αναπτύσσουν ισχυρούς συναισθηματικούς δεσμούς, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

Ας δούμε, λοιπόν, τα σημάδια ότι λείπετε στη φουντωτή σας φίλη.

Οι εγκάρδιοι χαιρετισμοί

Μια ένδειξη ότι έχετε λείψει στη γατούλα σας είναι η χαρά που δείχνει όταν μπαίνετε σπίτι μετά από ώρες. Έρχεται, τρίβεται στα πόδια σας, γουργουρίζει από ευχαρίστηση και σας προκαλεί να την χαϊδέψετε κουνώντας την ουρά της ρυθμικά. Και πώς μπορείτε να αντισταθείτε σ’ αυτά τα νάζια;

Η γατοσκιά

Έχουμε ξαναπεί ότι οι γάτες είναι ανεξάρτητες και μπορούμε να τις χαρακτηρίσουμε και μοναχικές. Όμως, δεν πρόκειται ποτέ να αρνηθούν την παρέα σας, ειδικά αν έχουν σας δουν ώρες. Οπότε, όταν φτάνετε σπίτι γίνονται η σκιά σας όπου και να πάτε. Από την κουζίνα μέχρι το μπάνιο, σας συνοδεύουν με μεγάλη χαρά και σας δείχνουν με τον τρόπο τους ότι τους λείψατε τρομερά.

Τα πατουσάκια

Τα «πατουσάκια» της γάτας είναι μια συμπεριφορά που την επιδεικνύει όταν νιώθει ικανοποιημένη και ασφαλής. Άρα αν σας «ζυμώνει» με τα πατούσια της και γουργουρίζει κιόλας να είστε σίγουρος/η ότι το γατάκι σας χαίρεται που επιστρέψατε και απολαμβάνει την παρέα σας.

Ο ύπνος

Αν η γάτα σας έρχεται και φωλιάζει στην αγκαλιά σας την ώρα που κοιμάστε είναι και αυτό μια ένδειξη ότι σας αγαπάει και της λέιψατε. Μάλιστα, πολλές είναι οι γάτες που ενώ λείπουν οι κηδεμόνες τους, κάθονται πάνω στα ρούχα τους για να τους αισθάνονται «κοντά» τους.

Το γατο-grooming

Τα αιλουροειδή αυτά πλάσματα ξοδεύουν τη μισή τους μέρα κάνοντας grooming στο εαυτό τους. Είναι μια συμπεριφορά φυσιολογική και έμφυτη ως ένα ορισμένο σημείο. Αν παρατηρήστε ότι η γάτα σας επιδίδεται στην προσωπική της περιποίηση περισσότερο από το συνηθισμένο, τότε μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι της λείπετε ή ότι βιώνει άγχος λόγω της απουσίας σας.

Οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες.

Όταν μια γάτα έχει δυσάρεστα συναισθήματα, τότε μπορεί να παρουσιάσει αλλαγές στις διατροφικές της συνήθειες. Μια από αυτές τις αλλαγές είναι να μην τρώει το φαγητό της την ώρα που λείπετε από το σπίτι. Όταν επιστρέφετε όμως και μετά από τους εγκάρδιους χαιρετισμούς σας, πηγαίνει κατευθείαν στο μπολάκι της για να καταβροχθίσει την τροφή της. Αυτό ίσως το κάνει γιατί παύει να νιώθει άγχος και πλέον είναι χαρούμενη που σας βλέπει, οπότε με αυτόν τον τρόπο σας δείχνει ότι σας αγαπάει και ότι σας πεθύμησε. Ωστόσο, κάποιες γάτες εμφανίζουν ακριβώς την αντίθετη συμπεριφορά, καταναλώνοντας υπερβολικές ποσότητες φαγητού.

Το νιαούρισμα

Οι γάτες μπορούν να παράγουν έως και 100 διαφορετικούς ήχους. Οπότε, αν όταν σας βλέπει επιδίδεται σε δυνατά νιαουρίσματα είναι μάλλον γιατί χάρηκε που σας είδε, σας μαλώνει που λείπατε τόσες ώρες και αποζητά την προσοχή σας.

Ο ακούραστος φύλακας της πόρτας

Ας δούμε ένα πολύ χαρακτηριστικό σημάδι που δείχνει ότι λείπετε στη γάτα σας. Σας περιμένει άγρυπνη και ακούραστη πίσω από την πόρτα του σπιτιού σας. Φυσικά, δεν εννοούμε ότι βρίσκεται όλη την ώρα στο ίδιο σημείο, αλλά λόγω της εξαιρετικής της ακοής, καταλαβαίνει ότι έρχεστε και παίρνει θέση στο κατώφλι για να σας προϋπαντήσει.

Η παιχνιδιάρικη διάθεση

Η επιστροφή στο σπίτι σηματοδοτεί παιχνίδι και διασκέδαση. Οπότε αν βλέπετε το μικρό σας γατάκι να έχει τρελαθεί από τη χαρά του, να κάνει zoomies και να θέλει να παίξει είναι γιατί επιτέλους θα απολαύσει την παρέα σας.

Γιατί μπορεί να λείπετε στη γάτα σας;

Πολλοί μπορεί να είναι οι λόγοι που λείπετε στη γάτα σας. Μερικούς από αυτούς είναι οι εξής:

● Έχετε χτίσει μια τόσο έντονη συναισθηματική σχέση που έχει φτάσει σε σημείο να της λείπετε ακόμα κι αν έχετε να τη δείτε λίγες ώρες.

● Βιώνει κάποια στρεσογόνα περίοδο, όπως είναι για παράδειγμα μια μετακόμιση, οπότε νιώθει μπερδεμένη και αγχωμένη.

● Δεν περνάτε πλέον ποιοτικό χρόνο μαζί της. Είναι λογικό κάποιες περιόδους της ζωής σας να μην προλαβαίνετε να κάνετε πολλά πράγματα λόγω υποχρεώσεων, αλλά προσπαθήστε όσο γίνεται όταν είστε σπίτι να περνάτε ποιοτικό χρόνο με το κατοικίδιό σας.

● Κάποιες γάτες νιώθουν έντονα το συναίσθημα του αποχωρισμού γιατί έχουν περάσει δύσκολες καταστάσεις ή τις έχουν εγκαταλείψει στο παρελθούν.

● Μερικοί κηδεμόνες είναι υπερπροστατευτικοί, δημιουργώντας μια σχέση εξάρτησης με το γατάκι τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η γάτα να νιώθει ακόμα περισσότερο ότι της λείπει ο γατογονιός της.

● Σύμφωνα με έρευνες, οι γάτες μπορούν να διακρίνουν τη φωνή του κηδεμόνα τους ανάμεσα σε 10 άλλες. Μάλιστα, μπορεί ο ήχος της φωνής του κηδεμόνα τους να τις χαλαρώνει, γι’ αυτό και να τους λείπει όταν δεν βρίσκεται σπίτι – γιατί ψάχνουν κάτι να τις καθησυχάσει και δεν μπορούν να το βρουν.

Τελευταίες σκέψεις

Αντίθετα με όλα όσα πιστεύονται εδώ και χρόνια, οι γάτες μπορούν να εκφράσουν τα συναισθήματά τους και να δείξουν την αγάπη τους. Δημιουργούν συναισθηματικούς δεσμούς με τους κηδεμόνες τους και εννοείται πώς τους λείπουν όταν δεν είναι κοντά τους. Η αναγνώριση των ενδείξεων της νοσταλγίας που αισθάνονται είναι ένα βασικό βήμα προς την κατανόηση του χαρακτήρα και της συμπεριφοράς τους.

Εσάς πώς σας δείχνει η γάτα σας ότι της λείπετε;

ΠΗΓΗ

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

No(w) On Air

13:00 14:59Current show

No(w) On Air

13:00 14:59