Η ανεπτυγμένη τεχνολογία σήμερα μας επιτρέπει να εκφράζουμε πάρα πολλά συναισθήματά μας μέσα από ένα πληκτρολόγιο με emoticons (emoji) ή gifs οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε , αφού πλέον οι περισσότερες συνομιλίες μας γίνονται από τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή τα διεθνώς καλούμενα Social Media.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι σημαίνει το χρώμα της καρδιάς που στέλνετε και τι μήνυμα θέλει να περάσει ; Δεν έχει να κάνει με το ποιο χρώμα ταιριάζει στα μηνύματα που ανταλλάσσουμε ή στα σχόλια και τις λεζάντες που αναρτούμε. Μπορεί να σας ακούγεται παράξενο ή να το γνωρίζατε ήδη.

Πάμε λοιπόν να τις αποκωδικοποιήσουμε μία προς μία :

H κόκκινη καρδιά

Η κλασσική  ρομαντική καρδιά. Το κόκκινο ως γνωστόν συμβολίζει την αγάπη και το πάθος , η συγκεκριμένη καρδιά όμως προκαλεί εντύπωση μόνο την πρώτη φορά που θα σταλεί και αντίστοιχα θα τη λάβει κάποιος. Από εκεί και πέρα κάποιοι την χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα , κι έτσι κάπου δυστυχώς χάνει το νόημα ή/και την αξία της.

Η πορτοκαλί καρδιά

Η αλλιώς η “κόκκινη καρδιά του δειλού”, είναι το emoji που θα στείλει εκείνος ή εκείνη που δεν τολμά να πατήσει την κόκκινη , μήπως τάχα φανεί ευάλωτος ή ερωτευμένος. Γενικά φανερώνει μια τρόπον τινά περίεργη ψυχοσύνθεση καθώς το πορτοκαλί δεν είναι ένα χρώμα που φημίζεται για τη ρομαντική του διάθεση. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί φιλική και ο αποστολέας να δηλώσει το “σε νοιάζομαι”.

Η κίτρινη καρδιά

Η λεγόμενη και ευγενική καρδιά. Την κίτρινη καρδούλα τη στέλνουμε κυρίως σε φιλικές συζητήσεις , σε συνομιλίες με τα αδέρφια ή τους συγγενείς μας. Σε γενικές γραμμές δείχνει αισιοδοξία ,στοργή και οικειότητα, αλλά περισσότερο κινείται όπως προαναφέραμε σε φιλικό και οικογενειακό κύκλο. Σπάνια επιλέγουμε να στείλουμε μια κίτρινη καρδιά σε κάποιον που μας αρέσει.

Η πράσινη καρδιά

Η οικολογική καρδούλα των social media αποτελεί σήμα κατατεθέν των vegan φίλων μας και όσων αγαπούν πολύ το περιβάλλον και την οικολογία. Έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιείται αρκετά από λάτρεις του εθελοντισμού ή/και φίλους οι οποίοι αισθάνονται τύψεις που χαθήκαμε κι έχουμε καιρό να τα πούμε . Τώρα που το σκέφτομαι όμως , το πράσινο δεν είναι και το χρώμα της ζήλιας; (Oops…!)

Η μπλε καρδιά

Η καρδιά friendzone όπως λέμε οι παλιοί (παγωμένη καρδιά , γιατί σε εμένα ;). Την συναντάμε συνήθως στα group chats ή τη στέλνουμε στους γονείς μας ή στα αδέρφια μας (που είσαι ρε bro 😉 όταν συνομιλούμε μαζί τους. Επίσης είναι ιδανική για διαλόγους οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με σεξουαλικό περιεχόμενο. Πρόκειται για μια καρδούλα η οποία δεν είναι επιφορτισμένη ερωτικά. Έχει μια διάθεση φιλική , ενώ για άλλους αποπνέει πίστη και αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε ακόμη:  Social "undistancing"

Η μοβ καρδιά

Για όλους τους μύστες και τις μυημένες η μοβ καρδιά σημαίνει …  επιθυμίες σεξουαλικές. Όσοι δεν το γνωρίζουν αυτό, μπορεί βέβαια να τη έχουν στείλει μέχρι και στον παππού τους, ή να τη χρησιμοποιήσουν για να δηλώσουν μια μελαγχολία. Μέγα λάθος! Τώρα ξέρετε και η άγνοια δε συγχωρείται. Κατά καιρούς σε κάποιους, έχει προκαλέσει παρεξηγήσεις , χάος και παρερμηνείες δίνοντας το λάθος σήμα. Προσωπικά την έστελνα επειδή λατρεύω το μοβ , ρώτησα κι έμαθα όμως και πλέον εντάσσεται μόνο σε ιδιωτικές συζητήσεις . (Τώρα αν επιλέξετε να κάνετε του κεφαλιού σας … καλά ξεμπερδέματα!)

Η μαύρη καρδιά

Συμβολίζει τον βαθύ έρωτα. Είναι σα να βγάζει κάποιος την καρδιά του και να την αφήνει στα πόδια σου. Η πρώτη μαύρη καρδιά που θα λάβεις σημαίνει ότι μόλις κάποιος σε καψουρεύτηκε πολύ, η πρώτη μαύρη καρδιά που θα στείλεις σημαίνει ότι μπήκες στον κόσμο της από όπου δύσκολα υπάρχει γυρισμός…Προσοχή όμως γιατί μπορεί να σημαίνει και “συγγνώμη”. Οπότε καλό είναι να τη συνοδεύουμε και με καμιά λεξούλα για να μην ψάχνουμε τρύπα να κρυφτούμε. Συμβολίζουμε επίσης συχνά το πένθος με μια μαύρη καρδιά ενώ κάποιοι την χρησιμοποιούν και σε περιστάσεις black humour (μακάβρια πράγματα , άπαπα σκιάχτηκα!).

Η λευκή καρδιά

Μια λευκή καρδιά συμβολίζει την αγνότητα, την ευτυχία , την πίστη και την αφοσίωση, επίσης αντιπροσωπεύει και την εμπιστοσύνη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί δίπλα σε μια σοκολάτα 🍫 και έτσι αναπαριστά με εικονίδια μια λευκή σοκολάτα.

Η ιδέα βασίστηκε αρχικά στην περιέργειά μου και έπειτα στo άρθρo του Marie Claire ,το άρθρο του wirally.com ενώ για να λύσετε τις απορίες σας γύρω από την σημασία κάθε συμβόλου επισκεφτείτε την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια των emoji : emojipedia.org και το λεξικό για emoji : emojiall.com .

Φιλικούς χαιρετισμούς ,

Νένα Ευθυμιάδου