Και μόνο που σκέφτηκα να γράψω για κάτι τέτοιο, με πιάνουν τα γέλια! Υπάρχει άραγε αληθινή φιλία στις μέρες μας ;Τι είναι αληθινή φιλία; Ποια είναι τα κριτήρια που καθορίζουν μια φιλία αληθινή; Πολλές και διαφορετικές απαντήσεις για αυτό το θέμα. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για ένα πράγμα. Η αληθινή φιλία είναι δυσεύρετη στην σημερινή κοινωνία. Οι διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων τείνουν να ξεθωριάζουν, η αδιαφορία και ο εγωισμός κυριαρχούν , ενώ ο σεβασμός δεν υφίσταται .Με λίγα λόγια , δύσκολα χτίζεις μια φιλία με έναν άνθρωπο ,ανεξαρτήτως φύλου.

Αρχικά , οφείλω να σημειώσω ότι στο παρελθόν δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Οι άνθρωποι ήταν πιο ανοιχτοί , στηρίζονταν στους νέους φίλους και δημιουργούσαν ευχάριστες αναμνήσεις μαζί τους . Δεν ασχολούνταν μόνο με την δουλειά τους , την εξεταστική και τις διάφορες καθημερινές δραστηριότητες. Είχαν χρόνο για έναν καφέ , μια κουβέντα , μια όμορφη συζήτηση. Τώρα; Στο πόδι , ίσα ίσα ένα καλημέρα τι κάνεις. Που χρόνος για ταξίδια , για εξόδους , για απόκτηση εμπειριών με τους φίλους σου .Οι παλιές φιλίες κάποτε τελειώνουν, όταν χωρίζονται οι δρόμοι που οδηγούν σε όνειρα αντίθετα, βλέψεις ξέχωρες, αλλιώτικα επιτεύγματα, ή έστω μια απλή μετακίνηση ακόμα και στον ίδιο χώρο. Ίσως τελικά ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλος του ατόμου . Η αιτία που η αληθινή φιλία δεν υπάρχει στις μέρες μας. Το πρόβλημα που θα πρέπει να λύσουμε. Ίσως και όχι …..

Και τι γίνεται με τους φίλους-φίδια; Την νέα μόδα της εποχής μας. Μήπως τελικά η υποκρισία είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου απέναντι στην ιδέα της φιλίας ; Η αλήθεια είναι πως δύσκολα εμπιστεύεσαι πλέον τους άλλους. Πληγώνεσαι, πέφτεις κάτω , ξανασηκώνεσαι, εμπιστεύεσαι , καταλήγοντας πάλι απογοητευμένος .Ως πότε θα συνεχίζεται ο φαύλος αυτός κύκλος; Πονάει το να χάνεις έναν φίλο που ήταν στο πλευρό σου . Περισσότερο από έναν χωρισμό νομίζω. Σε εκείνον ανοίχτηκες , έκλαψες στον ώμο του ,παραπονέθηκες , γκρίνιαζες , θύμωσες μαζί του για χαζές παρεξηγήσεις , εξέφρασες την χαρά σου για τα κατορθώματα σου , σύστησες τον σύντροφο σου, μοιράστηκες μαζί του σημαντικά πράγματα. Και τώρα τι είστε δυο ξένοι; Συναντιέστε και προσποιείστε ότι δεν υπήρξατε ποτέ φίλοι. Αλλάζετε πεζοδρόμιο μόλις βλέπετε ο ένας τον άλλον. Γαμώτο, είναι κρίμα να χαλάνε έτσι οι φιλίες . Και από την άλλη τι άλλο να συζητήσεις με έναν άνθρωπο που σε πρόδωσε. Μπορεί τόσο εύκολα να κερδίσει την εμπιστοσύνη σου ξανά ; Αμφιβάλλω για το τελευταίο , καθώς είμαι από τους ανθρώπους που δεν πρόκειται να δώσουν δεύτερη ευκαιρία σε τέτοιο άτομο. Όχι πως δεν είναι αποδεκτή η αντίθετη άποψη . Οι άνθρωποι αλλάζουν, λένε. 

Κάποιες φιλίες προορίζονται να κρατήσουν για πάντα, κάποιες άλλες όχι. Αληθινή φιλία , όμως μεταξύ αντρών – γυναικών μπορεί να υπάρξει; Προσωπικά , είναι και οι μοναδικές φιλίες που βρίσκω πραγματικά αληθινές. Όχι πως δεν εκτιμώ την καλύτερη μου φίλη , που στέκεται πάντα βράχος δίπλα μου . Και τις υπόλοιπες φίλες που είναι στην ζωή μου και διαδραματίζουν ενεργό ρόλο σε αυτήν. Αλλά ο κολλητός είναι αλλιώς . Ο φύλακας σου. Ο πιστός φίλος που θα σε ακολουθήσει από τα γήπεδα , μέχρι την άλλη άκρη του κόσμου. Ο κολλητός , όπως και να το κάνουμε, είναι άντρας! Άλλα ενδιαφέροντα, άλλες σκέψεις, διαφορετική και συνάμα μοναδική φιγούρα στην ρουτίνα σου…Θα το παίξει και λίγο σωματοφύλακας, μόλις του γνωρίσεις το νέο σου αγόρι, θα γίνει ο προσωπικός σου σοφέρ και φυσικά θα σε περιμένει απέξω από τα Sephora 4 ώρες , μέχρι να τελειώσεις τα ψώνια σου. Αλλά ξέρει ότι η γυναικεία παρουσία σου στην ζωή του είναι αυτή που την κάνει πιο όμορφη ! Επιπλέον, ο άντρας δύσκολα θα φθονήσει ό,τι έχεις .Οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο αντρικός πληθυσμός είναι σε σημαντικό βαθμό , αρκετά εχέθυμος , συγκριτικά με τις γυναίκες. Δεν τους ενδιαφέρει αν έχετε το ίδιο συνολάκι , αν σας αρέσει ο Χ , αν είστε πιο κοντή από αυτόν ή με ωραιότερο σώμα. Το μυστικό σας , λοιπόν με τους άντρες είναι ασφαλές !

Μιλώντας για αληθινή φιλία , ας υμνήσουμε εκείνους τους φίλους που ήρθαν και έμειναν στην ζωή μας. Δεν έχει σημασία πόσο γνωρίζεις κάποιον . Είτε 5 μήνες είτε 5 χρόνια , ο φίλος είναι ένας και αυτό δεν αλλάζει .Δεν έχεις ακούσει που λένε ο φίλος στην ανάγκη φαίνεται ; Η φιλία κατά τον Αριστοτέλη είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Ο μεγάλος αυτός Έλληνας φιλόσοφος αναλύει τα 3 είδη φιλίας που διακρίνει , στο έργο του Ηθικά Νικομάχεια . Σύμφωνα με τον Αριστοτέλη τα δύο πιο συνηθισμένα είδη φιλίας βασίζονται στη σύμπτωση .Το τρίτο είδος έχει να κάνει με το ποιόν του ανθρώπου και συνήθως διαρκεί για πάντα. «Η φιλία είναι ένα είδος αρετής ή τουλάχιστον συνυφασμένη με την αρετή. Εκτός όμως απ΄ αυτό, η φιλία είναι και πράγμα πάρα πολύ αναγκαίο στη ζωή του ανθρώπου, γιατί κανείς δεν θα προτιμούσε να ζει χωρίς φίλους, έστω κι αν έχει στην κατοχή του όλα τα άλλα αγαθά. Γι΄ αυτό ακόμα και οι πλούσιοι και εκείνοι που κατέχουν αξιώματα και πολιτική εξουσία, πιστεύουν ότι η παρουσία φίλων είναι πολύ μεγάλη ανάγκη. Εξάλλου οι άνθρωποι στη φτώχεια και στις άλλες δυστυχίες τους, πιστεύουν ότι το μόνο καταφύγιο είναι οι φίλοι. Επιπλέον, οι φίλοι συνδράμουν τους νέους, ώστε να τους αποτρέψουν από τα λάθη, και, προκειμένου, για τους μεγάλους στην ηλικία, τους φροντίζουν και αναπληρώνουν τις δυνάμεις που τους λείπουν. Δύο πηγαίνουν μαζί, διότι και οι δυο είναι πιο ικανοί να κατανοήσουν από κοινού και να ενεργήσουν», είχε πει. Κάτι ήξερε ο φίλος μας μάλλον..

Διαβάστε ακόμη:  Πατημασιές στην άμμο

Υ.Γ : Η παγκόσμια ημέρα φιλίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Ιουλίου.