Πατώντας απλά.. το κόκκινο κουμπί !

Written by on 27/06/2021

image_print

Και ξαφνικά , ο μέσος Έλληνας , θυμήθηκε να σηκωθεί από τον καναπέ του σαλονιού , να αρπάξει μια σακούλα πατατάκια και να απολαύσει την εκπομπή του Λαμπρόπουλου , βλέποντας πράγματα τα οποία δεν θα φανταζόταν ότι θα άγγιζε ποτέ του. Και ταράζεται όταν βλέπει την ελληνική κοινωνία να ξυπνά και να προβάλλει σθεναρή αντίσταση απέναντι στα λανθασμένα πρότυπα που προβάλλονται στον χώρο του αθλητισμού . Ο μέσος Έλληνας , ο οποίος μάλλον πιστεύει ότι είναι ο Μέσι , σε κάποια άλλη ζωή, αγχώνεται όταν βλέπει γυναικείες φωνές να κραυγάζουν για την σεξιστική άποψη που προβάλλεται μέσω της εκπομπής του Αντ1 , στα πέναλτι. Ιδρώνει το μέτωπο του , όταν σκέφτεται πως θα τον ζαλίσουν πάλι με φεμινιστικές αηδίες , όπως ο ίδιος τις αποκαλεί. Θίγεται με την κίνησή απόρριψης τέτοιων νοσηρών ιδεολογιών και λέει -αστο μωρέ , τι σας ενοχλεί, σιγά την εκπομπή. Αγνοώντας την σκιαγράφηση , μιας γυναίκας , ως χαζοβιόλας χορεύτριας που στον αγωνιστικό χώρο του ποδοσφαίρου , δεν έχει άλλη θέση , πέρα από την επίδειξη του καλλίγραμμου κορμιού της. Λες και οι γυναίκες , εκτελούν με αυτόν τον τρόπο πέναλτι – πιθανώς ο κολλητός μας μέσος Έλληνας δεν έχει παρακολουθήσει ποτέ του την Alex Morgan να διαπρέπει στο γήπεδο. Δεν έχει δει ποτέ του τελικό champions League γυναικών – πιθανότατα δεν γνωρίζει ότι η δημοφιλής αυτή γιορτή του ποδοσφαίρου συμπεριλαμβάνει και τις γυναικείες ομάδες. Και γιατί άλλωστε να δει ; Μήπως θεωρεί ότι οι γυναίκες έχουν την ίδια θέση στα γήπεδα και στις κερκίδες , με τον ίδιο και τα φιλαράκια του;

 Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους . Εκπομπές υπάρχουν , όσο υπάρχουν άνθρωποι που τις βλέπουν. Συνεπώς , σε ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνης , μερίδιο έχουν και εκείνοι που προσφέρουν ποσοστά τηλεθέασης σε σκουπίδια – εκπομπές που εστιάζουν στην προβολή λανθασμένων προτύπων. Ποιος ο λόγος να κάτσεις να δεις μια τέτοια εκπομπή , που το μόνο που έχει να αναδείξει είναι …επίμαχα γυναικεία μέρη και χορούς της κοιλιάς; Η εκπομπή λέγεται στα πέναλτι , όχι dancing with the stars , ούτε pornhub. Αν θέλεις, να προβάλεις την γυναίκα στο γήπεδο, κάνε το με το σωστό τρόπο. Όπως της αξίζει. Όχι γελοιοποιώντας  την , με φαρσοκωμωδίες και τραγελαφικές παραστάσεις κοριτσιών που κουνιούνται ( χωρίς Ρυθμό ) μέσα σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου. Όσο ο άνθρωπος συνεχίζει να αποδέχεται άκριτα τα προβαλλόμενα πρότυπα σαπίλας που αναπαράγει η κοινωνία , σαν αυτό , δεν θα μπορέσει να εξελιχθεί ποτέ. Μερίδιο ευθύνης , λοιπόν , έχουν όλοι εκείνοι που χαζεύουν τέτοιου είδους θεάματα και αρέσκονται στο να κατηγορούν όλους όσοι αντιδρούν σε αυτά τα ‘κακώς κείμενα ” ως φεμιναζί! Όχι , καλέ μου , χρυσέ μου , Έλλην@ , δεν σου φταίει ο φεμινισμός . Και καμιά φεμινιστική αντίληψη. Εκπομπές σαν και αυτή , έπρεπε να σε προβληματίζουν για την κατάντια της κοινωνίας μας , να διακωμωδεί το γυναικείο ποδόσφαιρο , την στιγμή που οι αθλήτριες μας μοχθούν για να αναδείξουν το αστείρευτο ταλέντο τους . Σε μια κοινωνία που μάθανε πως αυτό που κάνουν δεν συνάδει με την φύση τους . Και τόλμησαν να πουν όχι. Αυτές λοιπόν , τις εξαιρετικές φύσεις , τα εξαιρετικά πνεύματα , τα γελοιοποιούμε και από πάνω , ενώ απάντησαν με ένα ηχηρό Ο Χ Ι , στις απαιτήσεις και τα πρέπει της κοινωνίας .

Μπορεί να γίνομαι καυστική απέναντι τους. Μπορεί και όχι. Το ζήτημα δεν είναι να διασφαλίσουμε μόνο την απόσυρση τέτοιων εκπομπών από την ελληνική τηλεόραση . Ούτε να κουνάμε επικριτικά το δάχτυλο απέναντι σε όσους την βλέπουν. Το ζήτημα είναι να τους δείξουμε ότι αυτό που κάνουν , μόνο προβλήματα φέρνει. Το ζήτημα είναι να τους δείξουμε ότι όσο αναπαράγουμε τέτοια κακοήθη στερεότυπα , μέσα από τα κανάλια και τα 10 λεπτά εκπομπής που διαθέτει κάθε άκυρος , για να μας μιλήσει για το γυναικείο ποδόσφαιρο , τόσο η κοινωνία μας θα απομακρύνεται από την εξέλιξη . Από την αλλαγή στάσεων , αναπαραστάσεων και αντιλήψεων , που με τόσο κόπο προσπαθεί να αποβάλλει. Τα δέκα λεπτά αυτής της εκπομπής δεν αντιπροσωπεύουν το γυναικείο ποδόσφαιρο. Την ομορφιά του , την ευγενής άμιλλα που προβάλλει , το πάθος που έχουν οι άνθρωποι όταν μιλούν για αυτό. Η εκπομπή αυτή , δεν δείχνει τίποτα άλλο πέρα από επίμαχα σημεία γυναικών που προσπαθούν μάταια να μας αποδείξουν ότι μπορούν να βρίσκονται στον αγωνιστικό χώρο. Η εκπομπή αυτή , τοποθετεί την γυναίκα στην θέση της κοκέτας- ποια άλλη γυναίκα θα ήθελε τέλος πάντων , να κυκλοφορεί με φόρμες και τάπες , ξέρουμε καμία ; Κρίμα , και πάλι κρίμα .

Καταθέτουμε μερικές προτάσεις που ενδεχομένως οι άνθρωποι του εκάστοτε καναλιού , μπορούν να αξιοποιήσουν , προκειμένου να προβάλλουμε με δημιουργικό τρόπο , την θέση της γυναίκας στον αθλητισμό και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο! Θα μπορούσε κάλλιστα , να αναμεταδόσει στιγμιότυπα από τους αγώνες της Εθνικής μας , παρασκήνια από την κατάκτηση του γυναικείου Champions league . Την ζωή της Μάρτα, που θεωρείται για πολλούς ο θηλυκός Μέσι. Ενώ είναι απλώς η Μάρτα , η Βραζιλιάνα γυναίκα που σαρώνει τα ποδοσφαιρικά γήπεδα. Θα μπορούσε να αφιερώσει ώρες ολόκληρες να εξιστορεί την ζωή της Άλεξ Μόργκαν , αυτόν τον θρύλο , που οδηγεί συνεχώς την Εθνική ομάδα της Αμερικής σε νέες επιτυχίες. Και ύστερα , τα δικά μας τα κορίτσια , δεν αξίζουν λίγη προβολή ; Δεν αξίζουν πέντε λεπτά στον τηλεοπτικό φακό – προτιμάτε να βλέπετε γυναικεία στήθη μάλλον , παρά να ακούσετε τα προβλήματα της ποδοσφαιρικής κοινότητας στην οποία ανήκουν. Δώστε τους , δύο λεπτά , δύο λεπτά μόνο , και θα σας πουν , τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα. Θα σας πουν για τις ανύπαρκτες υποδομές , θα σας μιλήσουν για τους πενιχρούς μισθούς , γιατί κυρίες και κύριοι ξεχνάτε πως το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα θεωρείται ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΌ! Θα σας μιλήσουν για το πόσο δύσκολο είναι να συνδυάζουν οικογένεια , μητρότητα , εργασία και πάθος. Θα σας δείξουν πως ντρίμπλες και προσπεράσεις , δεν κάνουν μόνο οι άνδρες. Θα μάθετε τα ονόματα τους , όπως ξέρετε τα ονόματα των παικτών που συμμετέχουν στο Euro. Θα ακούσετε , πόσο αγαπούν αυτό το άθλημα και πως αντιμετωπίζουν τον ρατσισμό απέναντι τους. Γιατί , ας μην γελιόμαστε , πολλάκις έχουμε δει σχόλια και αναρτήσεις κάτω από τις επιτυχίες της εθνικής μας και την προσπάθεια της να αναδειχθεί. Σχόλια που ανήκουν στο μεσαίωνα , σχόλια που συνήθως κυμαίνονται γύρω από το – πήγαινε πλύνε κανένα πιάτο , γύρνα στην κουζίνα κτλ. Και συνήθως , αγαπημέν@ μου , αυτοί που τα γράφουν, είναι οι μέσοι Έλληνες του καναπέ….

Το ζήτημα αυτό , δεν αφορά μόνο την γυναικεία ύπαρξη. Το ζήτημα δεν επικεντρώνεται μόνο στην ισότητα. Θέλοντας και μη , η ελληνική κοινωνία αναπαράγει σκουπίδια που αναγκαστικά γνωρίζουμε την ύπαρξη τους . Αυτό δεν σημαίνει όμως , ότι οφείλουμε να τα υιοθετήσουμε. Πες όχι στην εκπομπή αυτή και στην κάθε εκπομπή , που διαμορφώνουν την εικόνα της γυναίκας , ως μια χαρούμενη cheerleader που κουνάει πέρα δώθε ο,τι έχει , προκειμένου να ανεβάσει τα νούμερα τηλεθέασης . Πες όχι , στην εκπομπή αυτή και την κάθε εκπομπή που ενώ θα μπορούσε να καλέσει άτομα που δραστηριοποιούνται ενεργά στο ποδόσφαιρο πλαίσιο , αρκείται στο να προβάλλει σεξιστικά πρότυπα που παρεμποδίζουν την ισότητα στον αθλητισμό. Πες όχι , στον ρατσισμό και την προκατάληψη , που διαιωνίζονται μέσα από τέτοια στιγμιότυπα και τέτοια κακογραμμένα σενάρια εκπομπών. Πες όχι , σε όσους θέλουν να σου παρουσιάσουν ότι το γυναικείο ποδόσφαιρο μόνο αυτό έχει να προσφέρει . Μίλησε τους για την Σόλο , την Μάρτα , την Ραπίνο , Wilson , για όλες εκείνες τις γυναίκες που δεν άφησαν τον ρατσισμό και την προκατάληψη , να τους παρασύρει και ανέδειξαν το ταλέντο τους . Μην αφήσεις την θλιβερή αυτή εικόνα γυναικών να τοποθετούν τόσο χαμηλά τον εαυτό τους , να σε παρασύρει. Σκέψου καλύτερα , ποιος είναι ο χαμένος στο τέλος ; Ονειρέψου ελεύθερα και άφησε την φαντασία σου να κυλήσει για την καριέρα σου στον ποδοσφαιρικό χώρο. Και επιτέλους , ας εναντιωθούμε απέναντι σε τέτοια σκουπίδια , που υποβιβάζουν την γυναίκα , καλώντας την ομοσπονδία να ενεργοποιηθεί για την αποβολή τους. Η ομοσπονδία του γυναικείου ποδοσφαίρου , είθε να αναλάβει ενεργό δράση στην προσπάθεια μας να διεκδικήσουμε απλές συνθήκες ισότητας και παραγκωνισμό του ρατσιστικού στοιχείου. Μην ξεχνάς , όμως το σημαντικότερο …

Μόνο εσύ έχεις την δύναμη να σταματήσει αυτή η εκπομπή . Μόνο εσύ , μπορείς να βάλεις ένα τέρμα σε αυτά τα κακώς κείμενα της εποχής μας. Μόνο εσύ , οφείλεις να υπερασπιστείς την εικόνα που διαμορφώνουν οι άλλοι για τις γυναίκες. Πώς ; Πατώντας απλά , το κόκκινο κουμπί!

Αριάδνη Εμμανουηλίδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59Current show

Group Therapy

16:00 17:59