Στην εποχή μας, τα πάντα περιστρέφονται γύρω από την τεχνολογία και το διαδίκτυο. Καθημερινά ο καθένας μας περνάει αρκετές ώρες μπροστά από μία οθόνη, είτε υπολογιστή είτε κινητού τηλεφώνου. Το διαδίκτυο είναι προσβάσιμο σε όλους , ακόμη και στα παιδιά. Από πολύ μικρή ηλικία τα σημερινά παιδιά στην πλειοψηφία μαθαίνουν να χειρίζονται ένα κινητό τηλέφωνο και έναν υπολογιστή με άνεση, να αναζητούν πληροφορίες στο διαδίκτυο και να παίζουν online παιχνίδια.

Ειδικά τα διαδικτυακά παιχνίδια κεντρίζουν το ενδιαφέρον των παιδιών, με αποτέλεσμα να περνούν αρκετό χρόνο μπροστά από μια οθόνη παίζοντας. Είναι μεν άκρως διασκεδαστικά, ωστόσο κρύβουν πολλούς κινδύνους, όπως και οι περισσότερες δραστηριότητες της διαδικτυακής τεχνολογίας.

Πιο συγκεκριμένα, οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που κρύβουν τα διαδικτυακά παιχνίδια είναι οι εξής:

  • ΕΘΙΣΜΟΣ: Τα διαδικτυακά παιχνίδια μπορούν συχνά να οδηγήσουν σε εθισμό. Υπάρχουν παιδιά και έφηβοι που μιλούν συνεχώς για το παιχνίδι τους, αφιερώνουν πολύ χρόνο σε αυτό και παίρνουν στάση άμυνας όταν κάποιος τους λέει να σταματήσουν. Χάνονται από τον κοινωνικό περίγυρο τους στον φυσικό κόσμο και διαθέτουν τον χρόνο τους στους διαδικτυακούς τους φίλους. Σε κάποιες περιπτώσεις εθισμού παρατηρούνται ακόμη και διαταραχές βασικών αναγκών, όπως του ύπνου και του φαγητού.
  • ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΤΗΤΑΣ: Πολλές είναι οι έρευνες που αναφέρουν πως τα διαδικτυακά παιχνίδια -και γενικότερα τα video games- οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα επιθετικότητας. Και είναι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς πως τα περισσότερα παιχνίδια τέτοιου είδους περιέχουν κάποιας μορφής βίαιο περιεχόμενο.
  • ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΝΗΛΙΚΩΝ: Υπάρχουν ενήλικες που εκμεταλλεύονται την συγκεκριμένη κατάσταση. Χαρίζουν τις γνώσεις τους σε παιδιά με αντάλλαγμα ακατάλληλες συμπεριφορές μέσω κάμερας ή συνομιλίες σεξουαλικού περιεχομένου.
Διαβάστε ακόμη:  Άγιος Στυλιανός

Τα διαδικτυακά παιχνίδια από την άλλη συμβάλλουν στην ανάπτυξη των γνωστικών δεξιοτήτων των παιδιών. Καλλιεργούν την φαντασία τους, ενισχύουν την παρατηρητικότητα των παιδιών και τα βοηθούν να εστιάζουν την προσοχή τους και να συγκεντρώνονται. Ωστόσο, όπως σε όλα τα πράγματα στη ζωή πρέπει να υπάρχει μέτρο, για να μην υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις. Οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και παρατηρητικοί, να συζητούν με τα παιδιά τους και να ενημερωθούν και οι ίδιοι περισσότερο για τέτοιου είδους παιχνίδια, παίζοντας ακόμη και μαζί τους. Σημαντική κρίνεται επίσης, και η επιβολή χρονικών ορίων παιξίματος διαδικτυακών παιχνιδιών. Οι γονείς οφείλουν να είναι κοντά στα παιδιά τους και να λειτουργούν ως φίλτρο σχετικά με το τι επιλέγουν να παίξουν στο διαδίκτυο.

Πράσσου Ιωάννα