Παγκόσμια ημέρα κατά του καπνίσματος

Written by on 30/05/2020

image_print

Η σημερινή μέρα έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος (World No Tobacco Day), με απόφαση του 1987 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), για την υπενθύμιση ανά της υφηλίου των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος.

Ανακάλυψη καπνού:
Οι χαλαρωτικές ιδιότητες του, ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από τους Ινδιάνους ιθαγενείς και ακολούθως εξαπλώθηκε στην Ευρώπη και κατόπιν βαθμιαία σε όλο τον κόσμο. 

Επιπτώσεις χρήσης:
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το κάπνισμα ευθύνεται για:

 1. καρκίνο του πνεύμονα: αρκετοί θάνατοι διεθνώς, ενώ και το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης της νόσου σε μη καπνιστές
 2. Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) 
 3. Άσθμα: σε καπνιστές και μη
 4. κίνδυνο εμφάνισης λοίμωξης αναπνευστικού, πνευμονίας και βρογχίτιδας σε παιδιά
 5. πεπτικό έλκος, οστεοπόρωση, προβλήματα στοματικής υγείας, μείωση όσφρησης, γεύσης, μνήμης και συγκέντρωσης, προκαλεί διαταραχές στην έμμηνο ρύση και αυξάνει τον κίνδυνο των μολύνσεων 
 6. παθολογικές καταστάσεις ουρογεννητικού συστήματος: καρκίνος ουροδόχου κύστης, στυτική δυσλειτουργία, υπογονιμότητα και καρκίνος πέους
 7. οικονομικό βάρος για τον πλανήτη
 8. περιβαλλοντική ρύπανση: οι «γόπες» αποτελούν το πιο διαδεδομένο είδος απορρίμματος
 9. αποψίλωση των δασών: λόγω καλλιέργειας και παραγωγής
 10. μόλυνση του αέρα
 11. απώλεια γεύσης και όσφρησης  

Αποτελεί τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου παγκοσμίως, με πρώτη την υπέρταση, με θνησιμότητα ένας στους δέκα ενήλικες παγκοσμίως. 

Stop smoking now

Διακοπή καπνίσματος:

Η θέληση και η αποφασιστικότητα του καπνιστή απαρτίζουν την κινητήριο δύναμη προκειμένου να συντελέσει στην απόφαση της λήξης του καπνίσματος. Με την ενδυνάμωση των κινήτρων του καπνιστή πιθανώς επηρεάζεται θετικά η προσπάθειά του, ενώ ακόμη δύναται να απευθυνθεί σε διάφορους φορείς για την παροχή βοήθειας και υποστήριξης.

Κατάσταση στην Ελλάδα:
Ανήκει μεταξύ των πρώτων χωρών παγκοσμίως σε ποσοστό καπνιστών, με την συνήθεια αυτή να περνάει από γενιά σε γενιά, καθώς παιδιά καπνιστών είναι πιο πιθανό να γίνουν μελλοντικοί καπνιστές.

Ηλεκτρονικά τσιγάρα, συσκευές θέρμανσης καπνού: 

 1. Το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι ασφαλέστερο: δεν αυξάνει την αρτηριακή δυσκαμψία και το οξειδωτικό στρες. Ο Οργανισμός Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας, υποστηρίζει ότι το άτμισμα είναι κατά 95% λιγότερο επιβλαβές. 
 2. Δεν έχει διαπιστωθεί «παθητικό άτμισμα»: είναι άμεσες οι επιδράσεις στη μηχανική του αναπνευστικού συστήματος
 3. πιο οικονομικό 
 4. πιο καθαρός χώρος, δίχως μυρωδιά νικοτίνης

Ο ΠΟΥ προτείνει «αυστηρά μέτρα»:
Μεταξύ άλλων ανήκουν η απαγόρευση του μάρκετινγκ και της δημοσιότητας, το κάπνισμα σε δημόσιους και χώρους εργασίας, η ουδέτερη συσκευασία και αύξηση των φόρων και της τιμής των καπνικών προϊόντων, θέλοντας να σημειώσει τα προβλήματα υγείας που συνοδεύουν το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του. 

Νομικά σταθμά:
Το Υπουργείο, στο πλαίσιο της εναρμόνισης της Ελληνικής Νομοθεσίας με τα διεθνή και ευρωπαϊκά πρότυπα και ειδικότερα σε συμμόρφωση με τα άρθρα 8 και 16 της Σύμβασης – Πλαισίου του ΠΟΥ, συμπεριέλαβε σχετικές διατάξεις στους νόμους 3730/2008 – άρθρα 1 έως 6 (ΦΕΚ 262/τ. Α΄/23-12-2008), 3868/2010 – άρθρο 17 (ΦΕΚ 129/τ. Α΄/3-8-2010) και 3918/2011 άρθρο 65 (ΦΕΚ 31/τ. Α΄/2-3-2011), εξέδωσε τις προβλεπόμενες σε αυτούς υπουργικές αποφάσεις και διευκρινιστικές εγκυκλίους για την απαγόρευση πώλησης προϊόντων καπνού προς και από ανηλίκους, για την ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους εργασίας και χώρους εστίασης – διασκέδασης και τη σύσταση στο Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ) τομέα Ελέγχου Καπνού και Αλκοόλ.

Αικατερίνη Συμφέρη

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Group Therapy

16:00 17:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Group Therapy

16:00 17:59