Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου

Written by on 04/05/2022

image_print

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3 Μαΐου και καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ένωσης Εφημερίδων (ΠΕΕ) από το 1993.

Εις ανάμνηση της διακήρυξης του Βίντχουκ, μια έκκληση ελευθεροτυπίας που υπέγραψαν Αφρικανοί δημοσιογράφοι το 1991 για ελεύθερα, ανεξάρτητα και πλουραλιστικά Μ.Μ.Ε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας μας υπενθυμίζει την αξία της προστασίας του θεμελιωδών δικαιωμάτων της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας του Τύπου. Όπως κατοχυρώνονται από το άρθρο 19 της Παγκόσμιας Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ, αλλά και από το σύνταγμα της χώρας μας.

Σύμφωνα με το άρθρο 19, «καθένας έχει το δικαίωμα της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης, που σημαίνει το δικαίωμα να μην υφίσταται δυσμενείς συνέπειες για τις γνώμες του, και το δικαίωμα να αναζητεί, να παίρνει και να διαδίδει πληροφορίες και ιδέες, με οποιοδήποτε μέσο έκφρασης και από όλο τον κόσμο».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως η Παγκόσμια Ημέρα Ελευθεροτυπίας αναγνωρίζεται και ως ημέρα φόρου τιμής προς τους δημοσιογράφους που έχασαν τη ζωή στο καθήκον.

Η ελευθερία του Τύπου είναι απαραίτητη για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τη βιώσιμη ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Γιατί γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 3  Μαΐου - larissanet.gr

Αναστασία Κακλαμάνου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Free Vibes

14:00 15:59

 Current show

Free Vibes

14:00 15:59