Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού

Written by on 19/08/2020

Η World Humanitarian Day καθιερώθηκε με απόφαση του ΟΗΕ για να τιμήσει το προσωπικό που εμπλέκεται στις ανά τον πλανήτη ανθρωπιστικές αποστολές, αλλά και να αποτίσει φόρο τιμής στους ανθρώπους που αφιερώνουν τη ζωή τους, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους, στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και αλληλεγγύης στους συνανθρώπους τους σε κάθε άκρη της γης, χωρίς φυλετικές, θρησκευτικές ή άλλες διακρίσεις, όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ε.Ε.Σ..

Η 19η Αυγούστου, την ημέρα του Θερινού Ηλιοστασίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ανθρωπιστικής και Ηθικής Ένωσης –IHEU, μιας οργάνωσης που εδρεύει στο Άμστερνταμ και συσπειρώνει άθεους, ορθολογιστές, υπέρμαχους του κοσμικού κράτους και σκεπτικιστές, επελέγη ως Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπισμού, επειδή την ημερομηνία αυτή του 2003 ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Ιράκ, βραζιλιάνος διπλωμάτης Σέρζιο Βιέιρα ντε Μέλο και 21 συνάδελφοί του έχασαν τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια βομβιστικής επίθεσης στο αρχηγείο του ΟΗΕ στην Βαγδάτη.

Στόχος της Ημέρας είναι η διάδοση του Ουμανισμού ή αλλιώς Ανθρωπισμού ως φιλοσοφική στάση ζωής. Πρόκειται για φιλοσοφικό ρεύμα και στάση ζωής, που τοποθετεί τον άνθρωπο υπεράνω όλων των άλλων αξιών και πιστεύει κυρίως στον πολιτισμένο και μορφωμένο άνθρωπο ως αξία και συνάμα την παγκόσμια κατανόηση και το σεβασμό του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου. Βέβαια, αποτελεί μια ευκαιρία, ώστε να ενημερωθεί όσο το δυνατόν το ευρύτερο κοινό για την σωτήρια παροχή βοήθειας που παρέχουν μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως επίσης και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν ημερησίως.

Το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο, International Humanitarian Law, είναι ένα σύνολο κανόνων που επιδιώκουν να περιορίσουν τις επιπτώσεις ένοπλων συγκρούσεων. Επιπλέον, καθορίζει τις ευθύνες των κρατών και των μη κρατικών ενόπλων ομάδων κατά τη διάρκεια ένοπλης σύγκρουσης. Ακόμη, το δικαίωμα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, την προστασία των πολιτών, καθώς και προσφύγων, κρατουμένων, τραυματιών και ασθενών. Άλλωστε, βασίζεται στην 4η Σύμβαση της Γενεύης του 1949 και τα επιμέρους πρωτόκολλα του 1977 και του 2005 αντιστοίχως.

Υπηρετώντας τις αρχές του Ανθρωπισμού, της Αμεροληψίας, της Ουδετερότητας, της Ανεξαρτησίας, του Εθελοντισμού, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, πιστός στις Θεμελιώδεις Αρχές του Ερυθροσταυρικού Κινήματος συνεχίζει άοκνα το πολύπλευρο έργο του με τη στήριξη των χιλιάδων εθελοντών του και των εργαζομένων του και ευχαριστεί όλους αυτούς τους ανθρώπους που με υψηλό αίσθημα ευθύνης και αυταπάρνησης προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους όπου χρειαστεί, ανακουφίζοντας τον ανθρώπινο πόνο.

Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει όλους τους συμπολίτες που αφιερώνουν τη ζωή τους στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, συμβάλλοντας στη στήριξη συνανθρώπων τους. Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αλλά και απλοί πολίτες παρέχουν βοήθεια σε όσους αντιμετωπίζουν απειλητικές για τη ζωή τους καταστάσεις, είτε λόγω συγκρούσεων είτε φυσικών καταστροφών.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονται εθελοντικά σε ολόκληρο τον κόσμο για την ανακούφιση ανθρώπων από αρρώστιες, πείνα, καταστροφές και πολέμους είναι σημαντικές και αξιέπαινες.

  • Με τον όρο ανθρωπιά, ο ανθρώπινος πόνος αντιμετωπίζεται ανεξαρτήτως γεωγραφικών ορίων, με ιδιαίτερη μέρισμα στους τέως ευάλωτους.
  • Με τον όρο αμεροληψία, η ανθρωπιστική αρωγή παρέχεται αποκλειστικά βάσει της ανάγκης, δίχως διακρίσεις.
  • Με τον όρο Ουδετερότητα, η ανθρωπιστική αρωγή δεν ευνοεί καμία πλευρά σε όποια ένοπλη σύγκρουση ή άλλη διαμάχη.
  • Με τον όρο Ανεξαρτησία, νοείται η αυτονομία των ανθρωπιστικών στόχων από ποικίλους άλλους, όπως πολιτικούς, οικονομικούς ή και στρατιωτικούς.

Αικατερίνη Συμφέρη


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Relax In Time

20:00 21:59

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

Relax In Time

20:00 21:59