Πάρκο Χρωμάτων, Κατερίνη

Written by on 20/10/2021

image_print

Το Πάρκο των Χρωμάτων στην Κατερίνη δημιουργήθηκε για να λειτουργήσει ως «δώρο» του δήμου στους δημότες και κυρίως στους επαγγελματίες, προκειμένου να ενισχυθεί η αγορά και να αποκτήσει η πόλη έναν επιπλέον πόλο έλξης, εξερευνώντας τα 52 στρέμματα έκτασης.

Το πάρκο αυτό θεωρείται ως ένα από τα ομορφότερα αστικά πάρκα στην Ελλάδα, και  διακρίνεται για την εξαιρετική του καλαισθησία, όπως είναι στημένο και διαμορφωμένο. Υπάρχουν μουσικά σχήματα, νεανικές μπάντες, χορωδιακά σύνολα και η υπαίθρια αγορά συμπληρώνει με γεύσεις, αρώματα, παραδοσιακά προϊόντα της Πιερίας, και παιχνίδια.

Υπάγεται στο Δημοτικό Πάρκο Κατερίνης, που πιθανόν γύρω στον 18ο αιώνα οριοθετήθηκε, όταν η Κατερίνη, που τότε αποτελούσε τμήμα της Θεσσαλονίκης, βρισκόταν υπό οθωμανική κατοχή. Ο χώρος αρχικά δόθηκε για πολεμικές προετοιμασίες καθόσον χρησίμευε για στρατιωτικές ασκήσεις και για στρατωνισμό πολεμικού προσωπικού των Οθωμανών. Τα δύο κανόνια στη βόρεια πλευρά του Δημοτικού Κήπου, βρίσκονται εκεί ως πολύτιμα ιστορικά κειμήλια για να θυμίζουν την τουρκική κατοχή και την απελευθέρωση.

Μετά την απελευθέρωση, αρχικά μετατράπηκε σε πλατεία Ολυμπιάδος και πρασίνου, όπου το 1922 ιδρύθηκε φυτώριο πεύκων, ενώ το 1933 δημιουργήθηκε και ένας σχολικός κήπος. Αργότερα προστέθηκε τότε ένα γήπεδο, ως η έδρα των ιστορικών ομάδων «Μέγας Αλέξανδρος» και «Όλυμπος», εκ των οποίων ανέκυψε ο ιστορικός σύλλογος «Πιερικός» που έκανε γνωστή την Κατερίνη στα πέρατα της Ελλάδας.

Από τη δεκαετία του ’90 μέχρι σήμερα, δεν έχει πια τείχη, αλλά παραμένει το σιντριβάνι, που ο θεμέλιος λίθος του τοποθέτησε ο δήμαρχος Σολομώντας Παπαδόπουλος το 1957. Αργότερα στο πάρκο δημιουργήθηκε στην βορειοδυτική πλευρά ένας μικρός ζωολογικό κήπος, όπου πλέον στην θέση του βρίσκεται μια νέα σύγχρονη παιδική χαρά. Ακόμα, περιλαμβάνει το ανοιχτό θέατρο, το Μνημείο Βαλκανικών Αγώνων, το Μνημείο της Πολύτεκνης Μάνας και το Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, αλλά και το άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου.

Στην βόρεια πλευρά βρίσκεται και το Πνευματικό κέντρο της Κατερίνης (Εκάβη), που διαθέτει συνεδριακό χώρο, Δημοτική Βιβλιοθήκη, αίθουσα μουσικής εκπαίδευσης, τεχνών, διαλέξεων και ομιλιών, έναν χώρο ΚΑΠΗ. Στην νότια πλευρά του πάρκου υπάρχει το μικρό θεατράκι που φιλοξενεί ποικίλες παραστάσεις και μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις.

Στο κέντρο του βρίσκονται λιμνούλες, γεφυράκια και πλακόστρωτα μονοπάτια μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον και πέτρινες κατασκευές, με νερά και νεροπίδακες, με αιωνόβια δένδρα. Παγκάκια και ξύλινα τραπέζια είναι τοποθετημένα σε διάφορα σημεία του, για στιγμές ξεκούρασης χαλάρωσης και πικ-νικ. Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια προσπάθεια δημιουργίας και πάλι ενός μικρού ζωολογικού κήπου μέσα στο πάρκο στην νότια πλευρά, με διάφορα ζώα, όπως κουνέλια και πτηνά.

Η συλλογή των δέντρων (48 στο σύνολο) του Δημοτικού Πάρκου Κατερίνης λειτουργεί ως παρακαταθήκη του ελλαδικού τοπίου και ειδικότερα της βόρειας Ελλάδας φιλοξενώντας μια πληθώρα φυτικών ειδών και μια πολύ μεγάλη ποικιλία ελληνικών αυτοφυών αρωματικών φυτών.

Ταυτότητα παρεμβάσεων τα τελευταία έτη έχει ως εξής. Η ύπαρξη πληροφοριακών και κατευθυντήριων πινακίδων για την Ιστορία του Πάρκου και την ταυτότητα των Φυτών που φιλοξενεί, οι δημιουργικές κατασκευές και παιχνίδια, Selfie Point για ερωτευμένους, Dog Park με προσθήκη παιχνιδιών δεξιοτήτων και εκπαίδευσης και πινακίδα σήμανσης με τους κανόνες του, από δύο μαρμάρινα επιδαπέδια και επιτραπέζια σκάκι, τρία παγκάκια γίγας τα οποία έχουν ήδη γίνει πόλος έλξης συνιστώντας μόνιμο σημείο φωτογράφισης, δύο υπαίθρια τραπέζια επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Επιπλέον, τοποθετήθηκε τραπέζι teqball για την ποδοσφαιρόφιλη νεολαία της πόλης, ποδηλατοθήκη στην είσοδο του πάρκου, ανταλλακτική βιβλιοθήκη και απινιδωτής σε καίριο σημείο.

Και φυσικά μια κεντρική πινακίδα στην είσοδο, στην οποία αποτυπώνεται το νέο λογότυπο του πάρκου μαζί με το χάρτη του πάρκου και το σύστημα QR code οδηγώντας στο katerini.gr.

Επιπλέον πληροφορίες
Ιστοσελίδα:  pieriaguide.gr
Ιστοσελίδα:  katerini.gr

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός & Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59

 Current show

M for Mike

21:00 22:59