Πάμε σινεμά : Χιροσίμα, αγάπη μου – Hiroshima, mon amour

Written by on 14/03/2022

image_print

Οι «Σινεφίλ Δευτέρες» του ΚΕΜΕΣ παρουσιάζουν την εμβληματική ταινία του Αλέν Ρενέ, “Χιροσίμα, αγάπη μου – Hiroshima, mon amour” , Δευτέρα, 14 Μαρτίου στις 21:00 στο Σινέ Βακούρα.

Πλοκή της ταινίας

Μία ηθοποιός φτάνει στη Χιροσίμα για να πρωταγωνιστήσει σε μια ταινία με θέμα την ειρήνη. Εκεί, γνωρίζει έναν Ιάπωνα, με τον οποίο γίνονται εραστές. Το ζευγάρι σε μια σειρά συζητήσεων εξομολογείται ο ένας στον άλλον τις σκέψεις και τις επώδυνες αναμνήσεις.

Φιλμ ορόσημο του γαλλικού νέου κύματος, το «Χιροσίμα αγάπη μου» είναι μία από τις σημαντικότερες και πιο μοντέρνες ταινίες όλων των εποχών. Το υποψήφιο για Όσκαρ σενάριο της Μαργκερίτ Ντιράς και η, πρωτοποριακή για την εποχή της, σκηνοθεσία του Ρενέ με τις συνεχείς εναλλαγές παρόντος-παρελθόντος, συνθέτουν μια αριστουργηματική ταινία γύρω από την ιστορία και τη μνήμη, αλλά και την προσωπική και συλλογική οδύνη που προκαλεί ο πόλεμος.

Την ταινία θα προλογίσει ο Αλέξης Δερμεντζόγλου και μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση.

Σχετικά με την ταινία αναφέρει ο Παναγιώτης Κράββαρης:

Το σενάριο της Marguerite Duras συναντά τη γραφή των μεγάλων μοντερνιστών συγγραφέων (M. Proust, J. Joyce, V. Woolf κ.α.), και άλλων σύγχρονών της Γάλλων “πειραματικών” συγγραφέων όπως ο Alain Robbe-Grillet, που ακολουθούν το ρυθμό του βιωμένου χρόνου και των υποκειμενικών εμπειριών (M. S. Smith). Το μοντάζ ακολουθεί τους κανόνες των συνειρμών και τον χρόνο των αναμνήσεων, το flashback αποκτά μια υπαρξιακή διάσταση και ο ήχος συνοδεύει το συναίσθημα των χαρακτήρων: Η αφηγηματική γλώσσα του κινηματογράφου ανανεώνεται εντυπωσιακά μέσα από μια ακόμη ταινία του ξεκινήματος της Nouvelle Vague“.

Πληροφορίες σχετικά με την ταινία

Σκηνοθεσία: Alain Resnais

Σενάριο: Marguerite Duras

Παίζουν: Emmanuelle Riva, Eiji Okada, Stella Dassas

Βραβεία: Υποψηφιότητα για Όσκαρ σεναρίου. Βραβείο της Διεθνούς Ένωσης κριτικών κινηματογράφου (Fipresci) στο Φεστιβάλ των Καννών, βραβείο της Γαλλικής Ένωσης κριτικών κινηματογράφου και βραβείο Bambi καλύτερης διεθνούς ταινίας.

Χώρα: Γαλλία, Ιαπωνία

Παραγωγή: 1959

Διάρκεια: 91’

Διανομή: StraDa Films, σε ψηφιακά αποκατεστημένη κόπια

Πηγή

Νένα Ευθυμιάδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59