Ο αδερφός μου , ο θησαυρός μου !

Written by on 20/11/2020

image_print

Η συμβίωση με έναν αδερφό , μεγαλύτερο ή μικρότερο μπορεί να χαρακτηριστεί από δυο πλευρές . Πόλεμος και ειρήνη. Λέξεις κλειδιά , για να μπορέσουμε να περιγράψουμε αυτή τη μοναδική σχέση που εκτυλίσσεται μεταξύ δύο ατόμων που συνδέονται με το ίδιο αίμα. Οι παράγοντες που επιδρούν στην ανάπτυξη της αδερφικής σχέσης ποικίλλουν, καθώς το φύλο, η ηλικία, οι γονείς και άλλοι επενεργούν με τον δικό τους τρόπο στην διαμόρφωση της αδερφικής αγάπης . Πόσα και πόσα αδέρφια έχουμε δει να μην μιλιούνται για χρόνια, να τσακώνονται για κληρονομικά , να ανταλλάσσουν βαριές απόψεις , να διαφωνούν για πολιτικές , θρησκευτικές, οικονομικές πεποιθήσεις ; Άπειρα παραδείγματα στον ευρύ κοινωνικό μας περίγυρο . Ο αδερφός αποτελεί το στήριγμα , ο ώμος που θα γείρεις όταν ξαφνικά τα παρατήσεις , όταν χάσεις τον κόσμο κάτω από τα πόδια σου . Ο μοναδικός κληρονόμος της γονικής αγάπης , την οποία μοιραστήκατε. Πόσοι αγώνες , τραγούδια , ποιήματα , στίχοι γράφτηκαν για αυτόν τον άνθρωπο. Άραγε γνωρίζουμε την πραγματική αξία του αδερφού μας ;

Παραδεχτείτε το. Έστω μια φορά , σας ήρθε η περιβόητη επιθυμία να μαλώσετε με τον αδερφό σας για κάτι που σας έκανε . Μικρό , μεγάλο , δεν έχει σημασία . Αγαπάμε αυτά τα μικροκαυγαδάκια μεταξύ σας , καθώς είναι ένα φυσιολογικό στοιχείο που οφείλει να υπάρχει στην αδερφική σχέση και με αυτόν τον τρόπο προβάλλονται οι τόσο διαφορετικοί χαρακτήρες που μπορεί να έχουν δυο αδέρφια . Ειδικά , αν η αντίθεση είναι αγόρι – κορίτσι σκούρα τα πράγματα…. Άλλος κόσμος ο ένας, τελείως διαφορετικός ο άλλος. Φυσικά, υπάρχουν και περίοδοι συνεργασίας μεταξύ τους . Όμως , εκ φύσεως υπάρχουν κόντρες ( σε φυσιολογικό επίπεδο πάντα ) που όσο εισέρχονται στο στάδιο της εφηβείας , γίνονται ολοένα και εντονότερες.H επιθετικότητα και η ανταγωνιστικότητα εκδηλώνονται σε πολλές δραστηριότητές τους. Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες των παιδιών, τα άγχη και η διαφοροποίηση της ταυτότητάς τους, επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο σχετίζονται μεταξύ τους.

Φαίνεται πως οι αδελφικοί καβγάδες είναι συχνότεροι σε παιδιά είτε με μικρή διαφορά ηλικίας, είτε του ιδίου φύλου. Αυτό συμβαίνει γιατί στην περίπτωση αυτή τα παιδιά έχουν πάνω – κάτω κοινές ανάγκες με αποτέλεσμα δύσκολα να υποχωρούν σε αυτό που επιθυμούν. Καθώς το παιδί μεγαλώνει, προσπαθεί να ορίσει τον εαυτό του και να διαφοροποιηθεί από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, με αποτέλεσμα συχνά να οδηγείται σε συγκρούσεις Ένας άλλος λόγος είναι η βαρεμάρα . Δηλαδή ο λόγος που κατά 90% χρησιμοποιώ για να πειράξω τον αδερφό μου .Όταν το παιδί βαριέται, ο καυγάς μπορεί να είναι ένας τρόπος για να διασκεδάσει. Ειδικά όταν ξέρει ότι αν ενοχλήσει το αδερφάκι του, εκείνο θα αντιδράσει έντονα. Μανώλη μου , αν το βλέπεις αυτό καταλαβαίνεις γιατί μαλώνουμε τρεις και λίγο….

Γυναίκες , δεν μπορώ να περιγράψω πόσο τυχερές θα πρέπει θα αισθάνεστε που έχετε έναν αδερφό στο πλευρό σας ! Το Α και το Ω στην ζωή σας. Ο φύλακας άγγελος σας ! Ο σωτήρας , το καμάρι ….ο θησαυρός σας ! Πάντοτε δίπλα σας ,αφουγκράζεται τις ανάγκες σας και τα θέλω σας . Αλίμονο σε όποιον σας πειράξει . Ο αδερφός τείνει να είναι ιδιαίτερα….υπερπροστατευτικός , ειδικά με τη μικρότερη αδερφή. Οι άντρες που έχουν αδερφές, είναι πιο ευτυχισμένοι και αισιόδοξοι άνθρωποι , υποστηρίζει η επιστήμη . Απ′ ότι φαίνεται, οι αδερφές ενθαρρύνουν τα αγόρια αδέρφια τους να είναι πιο επικοινωνιακά και να εκφράζουν ανοιχτά τα συναισθήματά τους, το οποίο οδηγεί σε καλή ψυχική υγεία . Επιπροσθέτως , οι άντρες που έχουν αδερφές , γνωρίζουν καλύτερα τον γυναικείο κόσμο και τι πραγματικά θέλουν .

Μεγαλωμένοι σε περιβάλλον , με γκρίνια , με εφηβικά φλερτ από την πλευρά της γυναίκας, με την έννοια της περιόδου (άγνωστη λέξη και λειτουργία για τους περισσότερους άνδρες.) , κατανοούν πλήρως τα γυναικεία προβλήματα και αργότερα , σέβονται την κοπέλα τους με τον ίδιο τρόπο. Επίσης, ξέρει τις ανασφάλειες που νιώθει κάθε γυναίκα μεγαλώνοντας, με το σώμα της και γενικά με τον εαυτό της και μαθαίνει πώς να τις χειριστεί. Επομένως , δημιουργείται ένα αίσθημα σιγουριάς στον άντρα για να προετοιμαστεί για τις επόμενες σχέσεις του. Φυσικά , παρόμοιο ρόλο διαδραματίζουν οι γονείς του , που με την σωστή καθοδήγηση και την εμφύσηση ορθών κοινωνικών προτύπων συντελούν στην πνευματική αρτίωση του.

Φτάνουμε στο σημείο να αναρωτηθούμε , τι έχει πραγματικά ανάγκη να ακούσει ένας άνδρας από την αδερφή του ; Το κυριότερο από όλα , έχει ανάγκη από σεβασμό και τρυφερότητα . Το ότι διαθέτει ανδρική φύση δεν αποκλείει το γεγονός να είναι συναισθηματικός και γλυκός μαζί σου. Κάθε άνθρωπος και κυρίως κάθε άντρας, θέλει να ξέρει πως εμπνέει ένα κάποιο κύρος κι έναν σεβασμό στους άλλους. Πόσο μάλλον ο αδερφός στην ίδια του την αδερφή. Θα σε υποστηρίξω , ό,τι και αν γίνει ! Πες την ριμάδα αυτή φράση και καμιά φορά…δεν χρειάζεται να εμφανίζεται μόνο στις κρίσιμες στιγμές που περνάτε. Ένας αδερφός , χρειάζεται την στήριξη του αίματος του προκειμένου να προχωρήσει μπροστά! Το να ενθαρρύνεις κάποιον να πραγματοποιήσει τους στόχους του , ίσως είναι η μεγαλύτερη προσφορά σου, ως άνθρωπος.

Ανταγωνισμοί και ζήλιες δεν χωράνε . Παιδιά της ίδιας μάνας είστε, στα μάτια της ισάξιοι. Κανένας πιο πάνω από τον άλλον . Ο καθένας με την μοναδική και συνάμα ξεχωριστή προσωπικότητα του, είναι αναντικατάστατος! Άλλωστε , ο αδερφός είναι ο ένας και μοναδικός “άντρας” της ζωής σου . Όσοι και αν περάσουν από την ζωή σου , όσοι φύγουν και όσοι μείνουν , δεν θα είναι εκείνος. Έχει ανάγκη , όμως να του το δείξεις . Μην τον υποβιβάζεις , μην τον ανταγωνίζεσαι , δείξε του τι σημαίνει αδερφική αγάπη. Στον πρώτο χωρισμό , να είσαι κοντά του , στον πρώτο του έρωτα , στα πρώτα του βήματα . Από την βρεφική ηλικία , ως τα βαθιά γεράματα , δεν είστε τίποτα περισσότερο από δύο σταγόνες από το ίδιο αίμα.

Στην ζωή σου θα συναντήσεις αμέτρητους ανθρώπους . Άλλοι θα σε προδώσουν . Άλλοι θα σταθούν δίπλα σου , ακλόνητοι βράχοι . Φίλοι , συγγενείς , γνωστοί και άγνωστοι. Όλοι τους τόσο διαφορετικοί , με ένα κοινό στοιχείο . Δεν είναι εκείνος . Άλλους θα συγχωρέσεις , σε άλλους θα σβήσεις την ύπαρξη τους , σαν να μην υπήρξαν ποτέ, σε άλλους θα εμπιστευτείς τα σημαντικότερα γεγονότα της ζωής σου . Σε εκείνον , όμως δεν θα μπορέσεις να κρατήσεις κακία. Σε εκείνον θα ανοίξεις την καρδιά σου , όπως και να έχει. Χρόνια μαλωμένοι , θα ξανασμίξετε όταν θα έρθει η στιγμή. Και οι μεγαλύτεροι ξεροκέφαλοι , πεισματάρηδες και εγωιστές άνθρωποι , μπροστά στην αδερφική αγάπη λυγίζουν . Σε εκείνον θα τρέξεις , θα γκρινιάζεις , θα αναπολείς, θα ονειρεύεσαι . Μετά την απώλεια των γονιών , που κάποτε βρίσκει τους ανθρώπους , θα είναι ο μόνος που καταλαβαίνει τον αβάσταχτο πόνο σου . Ο μόνος που θα σου απομείνει , ύστερα από αυτό το θλιβερό γεγονός . Και ας είστε στην άλλη άκρη της γης . Σε άλλες χώρες , χιλιόμετρα μακριά ο ένας από τον άλλον , με διαφορετικά ονόματα και επίθετα . Άνθρωποι αναζητούν τα αδέρφια τους , ύστερα από 30 , 40 , 50 χρόνια , καθώς έχουν ανάγκη από αδερφική στοργή και αγάπη. Και ο λόγος; Απλός και διαχρονικός συλλήβδην: το αίμα νερό δεν γίνεται ….

Αφιερωμένο στον Μανωλάκη μου…

Αριάδνη Εμμανουηλίδου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59