Πόσες φορές δεν έχουμε γυρίσει τον χρόνο πίσω για να θυμηθούμε στιγμές από τη σχέση μας με τους γονείς μας; Σκεφτείτε, λοιπόν, πως το ίδιο θα κάνουν και τα δικά σας παιδιά, όταν μεγαλώσουν. Είτε μόνα τους είτε με άλλους, θα «βουτάνε» στο παρελθόν, επαναφέροντας αναμνήσεις και βιώματα  των παιδικών τους χρόνων. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το παρόν με τα παιδιά σας, είναι το παρελθόν τους σε λίγα χρόνια. Φροντίστε, λοιπόν, να δημιουργήσετε ωραίες αναμνήσεις.

1. Τα βιβλία και τα παραμύθια που τους διαβάζετε

Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο και πιο ουσιαστικό για να έρθει κοντά ένας γονιός με το παιδί του από το να καθίσουν παρέα και να του διαβάσει μια όμορφη ιστορία. Προσπαθήστε να βρίσκετε κάθε μέρα λίγη ώρα για να τους διαβάσετε ένα βιβλίο και να θυμάστε ότι είναι καλύτερο να επιλέγετε ώρα που είστε εσείς αλλά και το παιδί σας χαλαρωμένοι.

2. Τις φορές που καθίσατε και ακούσατε τα παράπονα, τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα νέα τους

Μπορεί οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας να μην μας δίνουν την ευκαιρία να σπαταλάμε χρόνο για να καθίσουμε και να ακούσουμε όλα όσα απασχολούν το παιδί μας όμως δεν πρέπει να το αποφεύγουμε συστηματικά και να το αντιμετωπίζουμε ως κάτι δευτερευούσης σημασίας. Μερικές φορές οφείλουμε να θυσιάσουμε χρόνο από κάποια άλλη δραστηριότητα ή υποχρέωση, να καθίσουμε μαζί με το παιδί μας και να συζητήσουμε οτιδήποτε θέλει να μας πει. Τα παιδιά νιώθουν άσχημα όταν οι γονείς είναι απρόθυμοι να ακούσουν τους προβληματισμούς τους και να τους δώσουν μια συμβουλή για τη διαχείριση τους. Η καλή επικοινωνία πρέπει να βασίζεται στον αμοιβαίο σεβασμό. Αμοιβαίος σεβασμός σημαίνει ότι τα παιδιά και οι γονείς επιτρέπουν ο ένας στον άλλον να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και τις πεποιθήσεις τους χωρίς τον φόβο της απόρριψης. Πιθανόν να μη συμφωνούμε με όλα όσα μας λένε τα παιδιά μας, μπορούμε όμως να δείξουμε ότι δεχόμαστε τα συναισθήματα τους. Για να γίνουμε καλοί ακροατές χρειάζεται συγκέντρωση. Κάποιες στιγμές η καλή ακοή απαιτεί από εμάς τη σιωπή, ενώ άλλες φορές πάλι χρειάζεται να απαντήσουμε με λόγια.

3. Τις αγκαλιές και τα τρυφερά μας χάδια

Τίποτα δεν είναι πιο καταπραϋντικό από μία ζεστή αγκαλιά. Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χάδια προσφέρουν πολύ περισσότερα στα μωρά και στα παιδιά από μια πρόσκαιρη ανακούφιση ή επιβράβευση: τους μεταδίδουν αίσθημα ασφάλειας, αυξάνουν την αυτοπεποίθησή τους, αναπτύσσουν τον εγκέφαλό τους και τους μαθαίνουν πώς «χτίζονται» οι υγιείς ανθρώπινες σχέσεις. Για αυτό το λόγο ποτέ  δεν πρέπει να  τιμωρούμε  ένα παιδί στερώντας του τη φυσική επαφή μαζί μας. Αντίθετα, όσο θυμωμένοι κι αν είμαστε με τη συμπεριφορά του, αγκαλιάζοντάς το μπορούμε να του δείξουμε ότι το αγαπάμε, ακόμα κι αν δεν εγκρίνουμε  αυτό που έκανε.

4. Τηρήστε τις οικογενειακές παραδόσεις

Αλήθεια, ποιος δε θυμάται από τα παιδικά του χρόνια τις οικογενειακές παραδόσεις; Έχουμε πολλά ήθη και έθιμα που αξίζει να μεταδώσουμε στα παιδιά μας.  Εξάλλου, οι οικογενειακές παραδόσεις είναι πολύ σημαντικές για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών και δεν χρειάζεται να είναι πολύπλοκες ή χρονοβόρες. Χρειάζεται να είναι ευχάριστες και να επαναλαμβάνονται συχνά. Με λίγη φαντασία, μπορούμε να φτιάξουμε τις δικές μας οικογενειακές παραδόσεις που θα μας κάνουν όλους χαρούμενους και θα αποτελέσουν για τα παιδιά το υλικό από το οποίο θα χτίσουν τις πιο όμορφες αναμνήσεις από την παιδική ηλικία τους.

5. Τα οικογενειακά γεύματα

Διαβάστε ακόμη:  Σπίτι που έχει παιδιά που φωνάζουν, είναι υγιές σπίτι

Τα οικογενειακά γεύματα αποτελούν μια παραδοσιακή αξία και μια περίσταση κατά την οποία δίνεται η ευκαιρία στα μέλη της οικογένειας να επικοινωνήσουν και να αναπτύξουν τους συναισθηματικούς τους δεσμούς. Είναι μια καλή ευκαιρία για την οικογένεια ώστε να συζητήσει, να μοιραστεί την καθημερινότητα, να ακούσουν οι γονείς τα προβλήματα των παιδιών τους και όπου κρίνουν να συμβουλεύσουν .Τέλος, μην ξεχνάτε  ότι τα οικογενειακά τραπέζια μένουν χαραγμένα στο μυαλό μας και είναι ότι πιο χαρακτηριστικό θυμόμαστε από τη παιδική μας ηλικία.  Και αν τα τελευταία χρόνια, λόγω της έντονης καθημερινότητας , τα οικογενειακά γεύματα όλο και μειώνονται, δε νομίζετε πως ήρθε η στιγμή να τα επαναφέρετε;

6. Τα θετικά σας σχόλια και τα λόγια ενθάρρυνσης κάθε τους προσπάθειας 

Το παιδί χρειάζεται να ακούσει από εσάς λόγια ενθάρρυνσης, λόγια που θα του τονώσουν το ηθικό, που θα ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση του.Τα παιδιά δεν ενεργούν πάντα όπως θέλουμε εμείς. Πρέπει να τους δώσουμε το μήνυμα ότι τα εκτιμάμε σαν ανθρώπους άσχετα από την επιτυχία τους.Ο γονιός που ενθαρρύνει, δεν ενδιαφέρεται να συγκρίνει το παιδί με άλλους. Αντίθετα, ενδιαφέρεται ώστε το παιδί να δεχτεί τον εαυτό του και να καλλιεργήσει το θάρρος ν’αντιμετωπίζει τις δυσκολίες. Πείτε του πόσο χαρισματικό είναι, πόσο περήφανους σας κάνει, πόσο το θαυμάζετε. Δεν θα τα ξεχάσει ποτέ αυτά τα λόγια!

7. Τις γιορτές για κάποιο επίτευγμά τους

Απο το ποδήλατο μέχρι ένα διαγώνισμα, πείτε στα παιδάκια σας ότι είστε περήφανοι γι αυτά. Ότι χαίρεστε που τα κατάφεραν και ότι είστε χαρούμενοι για τα επιτεύγματά τους. Κάθε εορταστική εκδήλωση προς τιμήν τους μένει χαραγμένη στη μνήμη των παιδιών και πάντα τις ανακαλούν με νοσταλγία.

8. Τα παιχνίδια που παίξατε μαζί τους

Το παιχνίδι είναι ο παράδεισος των παιδιών που λατρεύουν να παίζουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν. Για ορισμένους γονείς το παιχνίδι με τα παιδιά είναι χάσιμο χρόνου. Βέβαια, υπάρχουν και οι γονείς που ενώ αναγνωρίζουν τα οφέλη που έχει το παιχνίδι για τα παιδιά, δεν παίζουν μαζί τους θεωρώντας ότι είναι κάτι που πρέπει να κάνουν τα παιδιά ενστικτωδώς χωρίς την βοήθεια ενηλίκων. Κι όμως τα παιδιά σας χρειάζονται για το παιχνίδι τους. Επιτραπέζια παιχνίδια, βόλτες με το ποδήλατο, κυνηγητό, παιχνίδια στη θάλασσα, κατασκευές και μουσικά παιχνίδια είναι μερικές μόνο από τις δραστηριότητες που μπορείτε να μοιραστείτε με τα πιτσιρίκια σας. Και να θυμάστε ότι οι ώρες που οι γονείς περνούν παίζοντας με το παιδί τους είναι σημαντικές για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξή του, αλλά και για την ενίσχυση της μεταξύ τους σχέσης

9. Τις στιγμές που ήσασταν δίπλα του σε κάθε μικρή ή μεγάλη περίσταση της ζωής του

Μπορεί να μη θυμούνται λεπτομέρειες της καθημερινότητάς σας, θα θυμούνται, όμως, στιγμές που ζήσατε μαζί. Θα θυμούνται τα ταξίδια που κάνατε, τις βόλτες, αστείες στιγμές που περάσατε, τα γέλια που κάνατε και γενικά οτιδήποτε τους αποδεικνύει εμπράκτως πως όποτε σας χρειάστηκαν, σταθήκατε υποστηριστικά στο πλευρό τους.

10. Τις αγαπησιάρικες εκδηλώσεις προς το πρόσωπό τους

Οι γονείς οφείλουν να αντιμετωπίζουν τα παιδιά τους με ευαισθησία και να σέβονται τα όνειρα και τις ικανότητές τους. Η άποψη ότι το παιδί θα ‘’κακομάθει’’ είναι παράλογη και ανυπόστατη. Η αποστέρηση της αγάπης είναι το μεγαλύτερο κακό που μπορεί ένας άνθρωπος –πόσο μάλλον  ένας γονιός- να προξενήσει στο παιδί του. Να τα αγαπάτε τα παιδιά. Και να τα θαυμάζετε. Και να τους το δείχνετε. Πάντα. Γιατί το έχουν ανάγκη.

Πηγή