Νερό: γιατί πρέπει να πίνουμε;
Written by Ράνια Κωνσταντίνου on 18/02/2020
Και χωρίς θερμίδες είναι και δροσιστικό είναι και μπορείτε εύκολα να το μεταφέρετε μαζί σας!
Ας μάθουμε:
Γιατί το νερό θεωρείται απαραίτητο συστατικό για τον ανθρώπινο οργανισμό;
Τι μπορεί να πάθει ο άνθρωπος από την έλλειψη νερού;
Πόσο νερό ημερησίως πρέπει να καταναλώνουν τα παιδιά, οι ενήλικες , οι ηλικιωμένοι και οι αθλητές;
Όπως ξέρουμε ο ανθρώπινος οργανισμός έχει φτιαχτεί για να επιβιώνει με τροφή και νερό. Είναι αποδεδειγμένο πώς ο άνθρωπος μπορεί να επιβιώσει χωρίς τροφή σχεδόν 2 μήνες ενώ χωρίς νερό λιγότερο από μια εβδομάδα. Άρα το νερό θεωρείται ουσιώδης για την ζωή. Συγκεκριμένα ο οργανισμός αποτελείται από 60% νερό, τρισεκατομμύρια κύτταρα, πολλούς διαφορετικούς ιστούς και όργανα.
Οι κυριότεροι ρόλοι του νερού στο ανθρώπινο σώμα είναι :
- να μεταφέρει όλες τις θρεπτικές ουσίες που παίρνουμε από τα τρόφιμα σε όλα τα όργανα.
- απομακρύνει τις άχρηστες ουσίες και αποτοξινώνει τον οργανισμό
- βοηθά στην καλύτερη πέψη των τροφών
- διατηρεί την θερμοκρασία του σώματος σταθερή
Ωστόσο η ανάγκη του κάθε ανθρώπου σε νερό διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία , την φυσική του δραστηριότητα , τις καιρικές συνθήκες και την κατάσταση της υγείας του. Τι εννοούμε με αυτά;
Είναι λογικό μεγαλώνοντας να αυξάνονται και οι απαιτήσεις μας για νερό. Τα βρέφη μέχρι την ηλικία των 3 μηνών όπου οι νεφροί τους δεν είναι αρκετά ανεπτυγμένη, αποφεύγεται η κατανάλωση νερού. Μεγαλώνοντας όμως εντάσσουμε σταδιακά το νερό στα παιδιά θεωρώντας σαν φυσιολογικό όριο 1000 – 2000 ml ημερησίως όσο δηλαδή χρειάζονται οι ενήλικες. Τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι θερμοκρασίες είναι ψηλές ή τους χειμερινούς μήνες λόγω χαμηλών θερμοκρασιών ο οργανισμός απαιτεί περισσότερη κατανάλωση νερού γιατί αναγκάζεται να το χρησιμοποιήσει για να διατηρήσει την θερμοκρασία του σώματος σταθερή. Ακόμη και αν βρισκόμαστε σε κλιματιζόμενους χώρους είτε ζεστούς είτε κρύους το νερό έχει την τάση να εξατμίζεται με το δέρμα άρα πάλι πρέπει να πίνουμε νερό. Δεν θα μπορούσα να μην αναφέρω τα άτομα που έχουν έντονη φυσική δραστηριότητα είτε γιατί η εργασία τους είναι τέτοια είτε είναι αθλητές. Τα άτομα αυτά χάνουν μεγάλες ποσότητες νερού από τον οργανισμό μέσω του ιδρώτα άρα προφανώς οι ανάγκες τους πριν, μετά και κατά την διάρκεια της άσκησης/ εργασίας είναι αυξημένες. Τέλος αυξημένες ανάγκες σε νερό έχουμε σε καταστάσεις όπως η εγκυμοσύνη ή ο θηλασμός όπως και σε μολύνσεις – ιώσεις του ανοσοποιητικού συστήματος (πυρετό , εμετούς ή διάρροιες)
Δεν μου αρέσει να πίνω νερό ή ξεχνώ!
Ως γνωστό με την κατανάλωση νερού παραμένουμε ενυδατωμένοι άρα η επιδερμίδα μας δεν χάνει την ελαστικότητα της. Το νερό μας προσφέρει την αίσθηση ότι «ξεδιψάσαμε». Το αίσθημα της δίψας ενεργοποιείται στον οργανισμό όταν το συνολικό ποσοστό νερού στο σώμα μας πέσει κατά 1%. Ορισμένοι δεν αντιλαμβάνονται δίψα, άλλοι απλά όντως ξεχνιούνται να καταναλώσουν νερό και άλλοι αισθάνονται έντονα πως διψάνε!
Ξέρουμε τι παθαίνει όμως το σώμα όταν υπάρχει έλλειψη νερού;
Αφυδατωνόμαστε παιδιά! Άσχετο αν πίνουμε καφέδες ή άλλα ροφήματα! Αυτά προκαλούν απώλειες υγρών λόγω ότι αυξάνεται η διούρηση και η εφίδρωση. Ακόμη χειρότερα αν είμαστε και καπνιστές.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της αφυδάτωσης;
- Κόπωση – έλλειψη ενέργειας
- Ξηρότητα δέρματος
- Δυσκοιλιότητα
- Δυσκολία στην απώλεια βάρους
- Αύξηση της χοληστερίνης
- Αυξημένο ποσοστό εμφάνισης καρκίνου
- Πρόωρη γήρανση
Συμπερασματικά, θα ήθελα να τονίσω πως το ανθρώπινο σώμα πρέπει να λαμβάνει 1g νερού ανά kcal τροφής. Δηλαδή αν καταναλώνουμε 2000 θερμίδες ημερησίως πρέπει να λαμβάνονται 2 λίτρα νερό. Τα παιδιά και οι ενήλικες πρέπει να πίνουν από 1-2 λίτρα νερό ημερησίως. Όταν όμως η φυσική τους δραστηριότητα είναι αυξημένη και έντονη οι απαιτήσεις τους αυξάνονται. Αθλητές μετά από αγώνα ή έντονη προπόνηση εκτός από τριπλάσιες ποσότητες νερού πρέπει να καταναλώνουν και ηλεκτρολύτες. Επίσης, ηλικιωμένα άτομα, εγκυμονούσες και θηλάζουσες πρέπει να λαμβάνουν 2-3 λίτρα νερό ημερησίως. Τέλος οτιδήποτε από τα συμπτώματα εμετού, διάρροιας, πυρετού μας ταλαιπωρεί είναι απαραίτητη η άμεση αναπλήρωση του νερού που χάνεται είτε από του στόματος είτε ενδοφλέβια.
Κωνσταντίνου Ουρανία
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος ΔΙΠΑΕ Θεσσαλονίκης
Επί Πτυχίου