Μπούρτζι, Ναύπλιο

Written by on 06/10/2021

image_print

Το Μπούρτζι, δηλαδή κάστρο, το επιθαλάσσιο φρούριο, αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης του Ναυπλίου. Βρίσκεται πάνω στο νησάκι των Αγίων Θεοδώρων, στο μέσο του λιμανιού της πόλης, περίπου 400 μέτρα από το μόλο, όπου υπάρχει και ο ομώνυμος Βυζαντινός αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο ναός.

Έμεινε γνωστό με την τουρκική ονομασία να προέρχεται από την τουρκοαραβική γλώσσα και σημαίνει «νησί-φρούριο», σήμα κατατεθέν μαζί με το κάστρο του Παλαμηδίου για το Ναύπλιο. Η παλαιότερη ονομασία του από τους Ενετούς ήταν «Castello dello soglio» και για το λιμάνι «Porto di cadena», λιμάνι της αλυσίδας, διότι κάθε βράδυ το έκλειναν για ασφάλεια.

Οι Ενετοί αντιλαμβανόμενοι τη στρατηγική του θέση για την προστασία του λιμανιού, οικοδόμησαν στα μέσα του 15ου αιώνα έναν πύργο. O Ιταλός αρχιτέκτονας Αντόνιο Γκαμπέλο, που είχε αναλάβει και το κτίσιμο του Kάστρου των Tόρων, σχεδίασε το επιθαλάσσιο φρούριο, που ολοκληρώθηκε από το μηχανικό Mπρανκαλεόνε.

Αρχιτεκτονική
H σχεδίασή του είναι προσαρμοσμένη στο επίμηκες σχήμα της βραχονησίδας, ενώ το κέντρο του καταλαμβάνει ένας πύργος σε σχήμα ακανόνιστου εξαγώνου (donjon), με σκεπαστές κανονιοστοιχίες εκατέρωθεν σε χαμηλότερο επίπεδο και μπαταριές για κανόνια. Εσωτερικά, είναι τριώροφος και η επικοινωνία μεταξύ των ορόφων γινόταν με κινητές σκάλες για λόγους ασφαλείας και υδροδοτούνταν από μια μεγάλη κυκλική δεξαμενή στο υπόγειο του πύργου. Οι είσοδοι βρίσκονταν βόρεια και νότια, με το βορειοανατολικό τμήμα να φέρει μικρό όρμο. Για την ασφάλεια του λιμανιού από εχθρικά πλοία, υπήρχε στενή δίοδος που έκλεινε με αλυσίδα ανάμεσα στο επιθαλάσσιο φρούριο και το λιμενοβραχίονα. Η εξωτερική του επιφάνεια εξομαλύνθηκε με επιχώσεις και κάλυψη με σχιστόλιθο.

Από την άλλη, οι Τούρκοι περιέβαλαν το Μπούρτζι με τη λεγόμενη πορπορέλα, δηλαδή με υποθαλάσσιο φράγμα από πέτρες, ούτως ώστε να μην είναι δυνατή η προσέγγιση μεγάλων πλοίων.

Ιστορική αναφορά – Απελευθέρωση
Τον 18ο αιώνα, οι Ενετοί προέβησαν σε συμπληρώσεις στο Μπούρτζι και ανυψώνοντας τον κεντρικό πύργο όλο το νησάκι καλύφθηκε με οχυρώσεις. Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, πάλι, το Μπούρτζι ήταν γνωστό ως Kαστέλι ή Θαλασσόπυργος. Η κατάληψη του κάστρου έγινε στις 18 Ιουνίου του 1822, όπου ο γάλλος ταγματάρχης Φ. Γκιουρντέν κατάφερε να ματαιώσει τον ανεφοδιασμό των τούρκων από αγγλικό πλοίο. Αργότερα έγινε το κέντρο της άμυνας των Ελλήνων από την επιδρομή του Ιμπραήμ με φρούραρχο τον Δημήτρη Σαχτούρη. Εκεί, το 1826, βρήκε καταφύγιο η ελληνική κυβέρνηση, όταν το επαναστατημένο έθνος βρισκόταν σε εμφύλια σύρραξη.

Λειτουργία
Tο Μπούρτζι λειτούργησε ως φρούριο μέχρι το 1865 μετά την έλευση του Βασιλέως Γεωργίου του Α’ και κατ΄ εντολή του και αφοπλίστηκε και κατέστη τόπος διαμονής του δημίου της γκιλοτίνας. Στο εξής αποτελούσε τον τόπο διαμονής των δημίων που πραγματοποιούσαν τις εκτελέσεις των θανατοποινιτών των φυλακών του Παλαμηδιού. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου το Ναύπλιο βομβαρδίστηκε με αποτέλεσμα να επιφέρει ζημιές και στο Μπούρτζι. Tο 1935 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο από τον γερμανό αρχιτέκτονα Schaeffer, αλλοιώνοντάς το αισθητά και φιλοξένησε διάσημες προσωπικότητες έως το 1970.

Μπούρτζι, Ναύπλιο

Με τη δημιουργία του Οργανισμού Τουρισμού, αναπαλαιώθηκε με οικονομική επιβάρυνση του Παναγιώτη Κωστούρου και μετετράπη έτσι σε ένα από τα πρώτα άξια λόγου τουριστικά κέντρα Α΄ Κατηγορίας στην Ελλάδα. Σήμερα ο υπαίθριος χώρος του χρησιμοποιείται για πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ ένα τμήμα του λειτουργεί τακτικά ως συνεδριακός χώρος.

Με καραβάκι από την προκυμαία του Ναυπλίου είναι εφικτή η επίσκεψη σε αυτό σε απόσταση 10 λεπτών.

Πλάνα από την εποχή που λειτουργούσε ως ξενοδοχείο «Ο Άνθρωπος του Τραίνου», 1958.

Επιπλέον πληροφορίες
Ιστοσελίδα: www.nafplio.gr
Ιστοσελίδα: cityofnafplio

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός & Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Larry’ s House

10:00 12:00

 Current show

Larry’ s House

10:00 12:00