Πριν βιαστείτε να παραξενευτείτε με τον τίτλο, ίσως να ξανασκεφτείτε καλυτέρα τι είναι το άγχος;

Αναμφίβολα το άγχος είναι ένα συναίσθημα, μια σωματική και ψυχολογική κατάσταση στην οποία  υποβαλλόμαστε  επειδή καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε απειλές, φοβίες ακόμα και κάποιες κρίσιμες καταστάσεις. Ωστόσο πρόκειται για ένα φυσιολογικό συναίσθημα το οποίο υπάρχει ακόμα και στην καθημερινότητα μας και πολλές φορές  μας παρακινεί να ξεπεράσουμε τα εμπόδια , να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες μας και να στοχεύσουμε σε μια παραγωγική απόδοση μας.

Επομένως μπορούμε να αντιληφθούμε ότι το άγχος μπορεί να επηρεάσει όχι μόνο αρνητικά αλλά και θετικά τη ζωή μας. Αυτό το άγχος είναι το λεγόμενο eustress. Ακόμα και σε δραστηριότητες της καθημερινής μας ζωής μπορούμε να το διακρίνουμε ακόμα κι αν δεν το συνειδητοποιούμε.

Πιο συγκεκριμένα, μια ταινία δράσης ή τρόμου είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα. Επιπλέον το eustress παρατηρείται  σε εξετάσεις αξιολόγησης των δυνατοτήτων μας ή στην διεκπεραίωση μιας δύσκολης εργασίας .Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες το αίσθημα της ικανοποίησης, της αισιοδοξίας, της χαράς και της ευχαρίστησης  υπάρχει και μας υπενθυμίζει ότι το eustress είναι σημαντικό στη ζωή μας. Αλλά ακόμα πιο σημαντικό είναι να καταφέρουμε να ελέγξουμε και να περιορίσουμε τα αρνητικά μας συναισθήματα, διατηρώντας το άγχος στη κλίμακα της παραγωγικότητας. Πρόκειται για μια πρόκληση.

Διαβάστε ακόμη:  Καραντίνα δεν σημαίνει τρώμε ανεξέλεγκτα επειδή είμαστε σπίτι

Είναι άραγε εύκολο;

Ας πάρουμε την ζωή στα χεριά μας και ας αφήσουμε τον εαυτό μας  να θέσει ρεαλιστικούς στόχους , να δοκιμάσει το κλειδί της επιτυχίας. Ας πιστέψουμε στις δυνατότητες μας και ας  παλέψουμε να τους ολοκληρώσουμε χωρίς φόβο γιατί αξίζουμε μια ζωή χωρίς άγχος και όχι ένα άγχος δίχως ζωή!

Κορίνα Κανελλοπούλου