Μικρασιάτικο Καζάν Ντιπί με 4 υλικά

Written by on 19/07/2020

Υλικά
1 λίτρο ‏γάλα (αν μπορείτε, προτιμήστε βουβαλίσιο)
1/2 κούπα ‏ρυζάλευρο (ή νισεστέ)
1/4 κούπας ‏ζάχαρη + επιπλέον 3-4 κ.σ. (για το κάψιμο)
1 κ.γ. ‏ανθόνερο
Εκτέλεση
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180C. Σε μεγάλη κατσαρόλα, βράζετε το γάλα, το ρυζάλευρο (ή το νισεστέ), τη ζάχαρη, ανακατεύοντας συνέχεια για να μη σβολιάσει και να μη κολλήσει η κρέμα. Σε λίγη ώρα θα δείτε ότι αρχίζει να πήζει. Θέλουμε μια –σχεδόν- σφιχτή, παχύρευστη όμως κρέμα, γιατί μετά θα πήξει και στη διαδικασία του ψυγείου.

Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, ρίχνετε το ανθόνερο, ανακατεύετε ελαφρά και βάζετε τη κρέμα στην άκρη, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα.

Σε μεσαίου μεγέθους (που να χωράει η γέμιση της κατσαρόλας) αντικολλητικό τηγάνι ή ταψάκι, ρίχνετε 3-4 κουταλιές ζάχαρη και τη λιώνετε. Mε κουτάλι, βοηθάτε να πάει η ζάχαρη σε όλη την επιφάνεια του τηγανιού, ή του ταψιού, παίρνοντας ένα ελαφρύ χρώμα καραμέλας (προσοχή, όχι πολύ σκούρο χρώμα γιατί θα πικρίσει). Στη συνέχεια, παίρνετε μια κουτάλα με μια μεγάλη δόση κρέμας και τη ρίχνετε στην λιωμένη ζάχαρη. Αφήνετε να πάρει δύο-τρείς βράσεις ώσπου να δούμε ότι η καραμέλα βγαίνει σιγά-σιγά από τα πλάγια.

Κατεβάζετε το τηγάνι ή το ταψάκι από τη φωτιά, αδειάζετε όλη την υπόλοιπη κρέμα στην επιφάνεια του, το ξαναβάζετε στο μάτι της κουζίνας και ελέγχετε για το αν έχει «καεί» από κάτω ο πάτος. Για να το δείτε αυτό, σηκώνετε προσεκτικά με σπάτουλα την άκρη της κρέμας και παρακολουθείτε ώσπου να αποκτήσει το γνωστό χρώμα του καζάν ντιπί.

Όταν είναι έτοιμο απομακρύνετε από την φωτιά το γλυκό, το αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε στο ψυγείο. Όταν θελήσετε να σερβίρουμε, αναποδογυρίζετε το γλυκό με σπάτουλα ώστε να εμφανιστεί από πάνω η «καμένη» ζάχαρη.

Πηγή


CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist



Upcoming

No(w) On Air

16:00 18:00






Upcoming

No(w) On Air

16:00 18:00