Μετέωρα
Written by Αικατερίνη Συμφέρη on 10/11/2021
Αποτελούν ένα από τα εντυπωσιακότερα και πιο ιδιαίτερα γεωλογικά μνημεία ανά τον κόσμο χάρη στην ιδιομορφία και ομορφιά της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον είναι η δεύτερη μεγαλύτερη και σημαντικότερη μοναστική κοινότητα στον Ορθόδοξο Ελλαδικό χώρο, χαρακτηριζόμενο από πολλούς ως «Άγιο Όρος »
Το εντυπωσιακό είναι τα τεράστια σκουρόχρωμα βράχια που ξεπροβάλλουν από την πεδιάδα πάνω ακριβώς από την κωμόπολη της Καλαμπάκας και το γραφικό Καστράκι.
Τα Μετέωρα αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας. Τόσο η γεωλογική αξία και το μοναδικό τους τοπίο, τόσο η θρησκευτική αξία και το πλήθος βυζαντινών μονών και κειμηλίων κάθε είδους, όσο και η αναρριχητικές επιλογές που προσφέρουν, τα καθιστούν δημοφιλή προορισμό για ανθρώπους κάθε ηλικίας και γούστου.
Τα Μετέωρα βρίσκονται στο νομό Τρικάλων και η πρόσβαση σε αυτά είναι ιδιαίτερα εύκολη καθώς από τη πρωτεύουσα του νομού ακολουθείτε απλά τις πινακίδες για τη κωμόπολη της Καλαμπάκας που βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους θεόρατους βράχους των Μετεώρων.
Τα Μετέωρα αποτελούν ένα μοναδικό μέρος και είναι κορυφαίος ταξιδιωτικός προορισμός, διότι είναι ένα σύμπλεγμα τεράστιων παλαιολιθικών βράχων και βυζαντινών μοναστηριών στις απότομες κορυφές τους με μοναδικά κειμήλια και τοιχογραφίες. Σήμερα σώζονται οκτώ Ιερές Μονές, από τις οποίες οι έξι είναι σε λειτουργία, τέσσερις αντρικές και δύο γυναικείες.


ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ
Το μοναδικό φαινόμενο των Μετεώρων είναι αποτέλεσμα γεωλογικών αλλαγών και αναταράξεων στην επιφάνεια της Γης διάρκειας εκατομμυρίων ετών, όπου ανύψωσαν ένα μεγάλο τμήμα της κεντρικής Ελλάδας βυθίζοντας ένα μεγάλο τμήμα της Θεσσαλίας που έγινε λίμνη. Κατά τη τριτογενή περίοδο μεγάλοι σεισμοί προκάλεσαν επιπλέον αλλαγές στο τοπίο της Ελλάδας, δημιουργώντας το άνοιγμα των Τεμπών μέσα από το οποίο χύθηκαν τα νερά της Θεσσαλίας στο Αιγαίο φέρνοντας έτσι στην επιφάνειαθεόρατα βράχια.
Σε αυτάβρίσκονταν οι εκβολές ενός ποταμού που χυνόταν στη σημερινή περιοχή της Θεσσαλίας που καλυπτόταν από θάλασσα.
- Υπάρχουν πολλές Μονές στα Μετέωρα
- Μεγάλο Μετέωρο, αλλιώς Μεταμόρφωση του Σωτήρος
- Μονή Βαρλαάμ
- Η κωμόπολη της Καλαμπάκας και οι επιβλητικοί βράχοι των Μετεώρων
- Μονή Αγίου Νικολάου (Αναπαυσά)
- Ιερά Μονή Ρουσάνου
- Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου
- Αναρρίχηση έως και450 μέτρα.
- Διαμονή (Καλαμπάκα-Καστράκι)
- Τα μοναστήρια των Μετεώρων
Το όνομα Μετέωρα αποδίδεται στον κτήτορα της μονής Μεγάλου Μετεώρου, τον Άγιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος ονόμασε «Μετέωρο» τον Πλατύ Λίθο στον οποίο ανέβηκε πρώτη φορά το 1344. Γενικά η μοναστική ζωή στα Μετέωρα σημείωσε ύφεση στα χρόνια της παρακμής και της πτώσης της βυζαντινής αυτοκρατορίας και της συνακόλουθης οθωμανικής κατάκτησης της Θεσσαλίας το 1393. Ωστόσο, από τα τέλη του 15ου αιώνα και κυρίως το 16ο αιώνα τα Μετέωρα γνωρίζουν τη μεγαλύτερή τους ακμή, καθώς ιδρύονται νέες μονές, καθολικά και μοναστηριακά κτίσματα, τα οποία κοσμούνται με απαράμιλλης τέχνης αγιογραφίες.
Τα Μετέωρα, λόγω και της μορφολογίας τους, πρόσφεραν στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας ιδανικό καταφύγιο για το μοναχισμό και διέσωσαν μνημεία του πολιτισμού και έργα της μεταβυζαντινής τέχνης.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ
Τα Μετέωρα είναι προστατευόμενος βιότοπος του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR1440003. Το τοπίο περιλαμβάνει δασωμένους λόφους με εντυπωσιακά απόκρημνους βράχους, την παραποτάμια κοιλάδα των ποταμών Ληθαίος και Μούργκας, δάση πλατύφυλλων φυλλοβόλων, δάση πλατάνων και βελανιδιών, θαμνώνες και καλλιεργήσιμες εκτάσεις.
Επιπλέον πληροφορίες
Ιστοσελίδα: https://meteora.com
Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός & Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ