Μετάνοια

Written by on 16/05/2020

image_print

Η έννοια μετάνοια παράγεται από το «μετά» και το «νοώ» και σημαίνει, υπό θεολογικού πρίσματος, τη παραδοχή των αμαρτιών ενώπιον του Θεού, καθώς και την υπόσχεση για την αλλαγή της στάσης ζωής και νοοτροπίας, δηλαδή του τρόπο σκέψης και δράσης του ατόμου.

Επιπρόσθετα, λεξιλογικά, ορίζεται ως η συνειδητοποίηση και η παραδοχή, με τη συντριβή των προσωπικών λαθών. Ενώ, ακόμη, υποδηλώνει τη λύπη και τη μετανόηση για κάποιο κακό, καθώς και την αίσθηση θλίψης και κατά συνέπεια την επιδίωξη για επανόρθωση. 

Η μετάνοια είναι προϋπόθεση για τη σωτηρία έκαστου πιστού. Είναι, επίσης, ένας δύσκολος αγών και επώδυνο πάθος αυτοταπείνωσης. Εκδηλώνοντας, όμως, επίγνωση της οντολογικής μηδαμινότητας, ομολογία της ηθικής εξαχρείωσης και έκκλησης του θείου ελέους και, φυσικά, δείχνοντας μεγάλη αγάπη και πίστη, τότε συγχωρούνται τα αμαρτήματα. Δηλαδή, αυτό επιτυγχάνεται, με την «εγκατάλειψη» στο έλεος και την αγάπη του Θεού.

Μέσα από αρκετές παραβολές της Βίβλου τονίζεται η αγάπη, η μετάνοια, η ομολογία πίστης και η ευγνωμοσύνη, που θεωρούνται από τα συμπαγέστερα κριτήρια της εν Χριστώ σωτηρίας και συστατικά της χριστιανικής αγιότητας. Λόγου χάρη, η ανώνυμη αγιότητα του ληστή, ως ο πρωτοπόρος του παραδείσου διαθέτει ιδιαίτερη πνευματική και αγιολογική σημασία.

Μελούμαι: Ο Θεός συγχωρεί εκείνους που μετανοούν ειλικρινά.

Στον αντίποδα, ορισμένοι ενδύονται με τον μανδύα της μετανοίας και του χριστιανικού βίου, ενώ την ίδια στιγμή αδυνατούν να αποδεχθούν τον Λόγο του Χριστού, ο οποίος κηρύττει ότι όλοι οι άνθρωποι είναι αδέλφια και ίσοι ενώπιον Του. Συνεπώς, η «Μετάνοια» εκλαμβάνεται ως αναγκαστική υποχρέωση των χριστιανικών καθηκόντων, δίχως ουσιαστική συμβολή.

Η μετάνοια, ή αλλιώς συγχώρεση, όμως, δεν έχει μόνο κατακόρυφο, αλλά και οριζόντιο χαρακτήρα. Αυτό σημαίνει ότι συγχώρεση μπορεί να ζητηθεί τόσο από τον Θεό, όσο και μεταξύ των συνανθρώπων, παρά το γεγονός ότι όλοι είναι εξίσου -στο ίδιο βαθμό- κτίσματα και απόρροια της δημιουργικής δύναμης του Κυρίου.

Αικατερίνη Συμφέρη
Θεολόγος-Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

So Simply Unique

00:00 02:00

Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώCurrent show

So Simply Unique

00:00 02:00