Μαρμελάδα βερίκοκο

Written by on 09/07/2020

image_print
Υλικά
1 κιλό βερίκοκα
600 – 800 γρ. ζάχαρη, κρυσταλλική
120 – 240 ml νερό
50 ml χυμό λεμονιού
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Λίγη αμπερόριζα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Πλένουμε σχολαστικά τα βερίκοκα, τα ανοίγουμε στην μέση και αφαιρούμε τα κουκούτσια. Κρατάμε στην άκρη 10-15 κουκούτσια.

Έπειτα, μεταφέρουμε τα βερίκοκα με τα κουκούτσια σε μια βαθιά κατσαρόλα, προσθέτουμε νερό (η ποσότητα του νερού εξαρτάται από την ωριμότητα των φρούτων. Αν έχουμε διαλέξει ώριμα βερίκοκα, προσθέτουμε 120 ml. Αν όμως τα βερίκοκα είναι σκληρά, προσθέτουμε 240 ml νερό.)

Κατόπιν, τοποθετούμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα φρούτα. Ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και να πιέζουμε τα φρούτα με την βοήθεια του εργαλείου για τον πουρέ,ώστε να σπάσουν σε κομματάκια.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα 600 γρ. ζάχαρη και δυναμώνουμε τη φωτιά. Μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία εκ νέου στα μισά. (Ενδεικτικά, αν η κουζίνα μας φτάνει μέχρι το 9 τότε την κατεβάζουμε στο 6.)

Παράλληλα, αφαιρούμε τον αφρό, που εμφανίζεται στα τοιχώματα της κατσαρόλας προσεκτικά.

Αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει για περίπου 30-40 λεπτά. Τα τελευταία 5 λεπτά προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, την αρμπαρόριζα και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.

Μόλις η θερμοκρασία φτάσει στους 140°C, αποσύρουμε από την φωτιά και αφήνουμε τη μαρμελάδα να κρυώσει.

Τέλος, σερβίρουμε ή αποθηκεύουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα οποία σφραγίζουμε και αναποδογυρίζουμε, μέχρι να κρυώσει τελείως.

Tips

  • Για τη συγκεκριμένη συνταγή, εάν προσθέσουμε την ελάχιστη ποσότητα ζάχαρης, χρειαζόμαστε 40 λεπτά, για να δέσει. Αν βάλουμε τη μέγιστη ποσότητα ζάχαρης, ο χρόνος δεσίματος μειώνεται.
  • Μπορούμε να χτυπήσουμε τα φρούτα στο μπλέντερ ή σε ένα multi τμηματικά, αν επιθυμούμε μία πιο λεία υφή.
  • Αν δεν έχουμε θερμόμετρο, μπορούμε να ελέγξουμε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα προσθέτοντας λίγη από αυτή σε ένα πιάτο κι έπειτα, μεταφέροντας το πιάτο στην κατάψυξη για 1 λεπτό, ώστε να κρυώσει. Εάν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, θα δημιουργηθεί ένα ρυάκι περνώντας το δάχτυλο μέσα από αυτή.

Πηγή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώ



Current show

Group Therapy

16:00 17:59









Αν σταματήσετε τον player

χρειάζεται η σελίδα refresh

Πατήστε εδώ



Current show

Group Therapy

16:00 17:59