Μαζδαϊσμός και ζωροαστρισμός

Written by on 15/10/2022

image_print

O ζωροαστρισμός είναι εξέλιξη του μαζδαϊσμού, μιας αρχαιότατης θρησκείας που δρούσε σε αυτήν εδώ πέρα την περιοχή της Μέσης Ανατολής, και στην πραγματικότητα συνεχίζεται μεταμορφωμένος μέσα στον ζωροαστρισμό.

Ο ζωροαστρισμός υπήρξε μία εύπλαστη θρησκεία, η οποία άλλαξε κατευθύνσεις και πρόσωπα, κρατώντας πάντα έναν κεντρικό πυρήνα, για μακρύ διάστημα. Και σήμερα που οι αρχαιολόγοι βρίσκουν συνεχώς και καινούριες θέσεις ζωροαστρικές και γίνονται περισσότερες μελέτες. Μάλιστα, ισχυρίζεται πως δεν είναι μια θρησκεία η οποία διαμορφώθηκε στον 6ο αιώνα π.Χ., αλλά ότι είναι παλαιότερη θρησκεία, έως πολύ παλαιότερη προ του 1000 π.Χ. και υπάρχουν ευρήματα που μας μετακινούν προς το 1200, προς το 1500 π.Χ. Και κάποιοι μελετητές μιλούν για το 2000 π.Χ.

Αν η ζωροαστρική θρησκεία έχει πράγματι τις απαρχές της στις πρώτες εκατονταετίες της 2ης χιλιετίας π.Χ., για την αρχαιότερη ζώσα θρησκεία του κόσμου.

Ο ζωροαστρισμός λέγεται αλλιώς και μαζδαϊσμός, από το όνομα του Θεού, του καλού Θεού, του μεγάλου Θεού του ζωροαστρισμού, ο οποίος λεγόταν Αχούρα Μάζντα (Ahura Mazda).

Ο ζωροαστρισμός μελετάται και εντοπίζεται αρχαιολογικά από την εξής πλευρά: οι ζωροάστρες ανάμεσα στις διάφορές τους συλλήψεις πίστευαν ότι οι νεκροί δεν πρέπει να θάβονται. Παρατήρησαν τη φύση και είδαν ότι κανένα ζώο δεν θάβει τους νεκρούς του. Άρα θεώρησαν ότι είναι στη φύση να αφήνεις τον νεκρό εκτεθειμένο ούτως ώστε να τρέφει τα όρνεα του ουρανού και τα σκουλήκια και τα ζώα της ξηράς.

Γι’ αυτό και είχαν τη συνήθεια, όταν πεθαίνουν οι νεκροί τους, να τους θρηνούν για ένα διάστημα και έπειτα να μεταφέρουν με μεγάλη αγάπη τη σορό του νεκρού και να την τοποθετούν σε κτιστά τοιχία, τα οποία συνηθίζουν να δημιουργούν, σε μια απόσταση όχι πολύ κοντινή στις κατοικίες τους, αλλά ούτε και πολύ μακρινή.

Όχι πολύ κοντινή για να μην έρχεται η αποφορά των πτωμάτων στην κατοικημένη περιοχή. Όχι όμως και πολύ μακρινή για να είναι οι νεκροί τους σχετικά κοντά. Αυτές οι κατασκευές των ζωροαστρών λέγονται «Τείχη της σιωπής». Είναι τοιχία, τα οποία κτίζονται είτε σε λόφους, αν τύχει να υπάρχουν κοντά λόφοι, είτε και στο πεδίο, αλλά έχουν τη χρησιμότητα πάνω στο πάχος του τοιχίου να μπορεί να τοποθετηθεί η σορός και να εκτεθεί.

Έτσι σήμερα, χάρις σε αυτές τις ανασκαφές που γίνονται στη ζώνη της κεντρικής Ασίας, στις στέπες της κεντρικής Ασίας, αλλά και στο Αφγανιστάν και στο Τουρκμενιστάν και κυρίως στην Περσία.

Απόσπασμα από το ελεύθερο διαδικτυακό μάθημα του Mathesis «Παγκόσμια Ιστορία 2: Ο άνθρωπος απέναντι στο Θείο» με διδάσκουσα τη Μαρία Ευθυμίου.
Σύνδεσμος: https://mathesis.cup.gr/courses/course-v1:History+Hist3.2+21D/about

Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59Current show

Group Therapy

16:00 17:59