Μήπως έχω και γω Covid;

Written by on 05/11/2020

image_print

Όπως είναι γνωστό οι περιοχές Θεσσαλονίκης και Σερρών αυτό το διάστημα είναι σε ολικό lock-down λόγο του ιού Covid-19. Τα κρούσματα στους δύο αυτούς νομούς ,όπως φαντάζεται ο καθένας, είναι αρκετά αυξημένα. Αυτό πολλές φορές μπορεί να μας δημιουργεί φόβο και καταλήγουμε να ‘παίζουμε’ παιχνίδια με το μυαλό μας.

Coronavirus Disease 2019 Rotator Graphic for af.mil. (U.S. Air Force Graphic by Rosario “Charo” Gutierrez)

Τυχαίνει να έχω επαφές και με τους δύο νομούς, έχω έρθει σε επικοινωνία με αρκετά άτομα τα οποία φοβήθηκαν και πίστεψαν πως μπορεί να έχουν τον ιό. Τα άτομα αυτά μπορεί να είχαν έρθει, πριν από κάποιες μέρες ,σε ‘επαφή’ με γνωστό τους που βγήκε θετικός στον ιό. Αυτόματα εκείνη την στιγμή , ίσως από φόβο ,ίσως από κάτι άλλο, ξεκίνησαν να σκέφτονται πως ίσως να είχαν πέσει και αυτοί θύματα, να είχαν κολλήσει και αυτοί. Μόλις μπει στο μυαλό αυτή η σκέψη όλα τα άλλα είναι επόμενα, ξαφνικά έρχονται σκέψεις στο μυαλό όπως: “Το πρωί δεν ένιωθα καλά”,”Μήπως δυσκολεύομαι να αναπνεύσω ”,”Νιώθω το λαιμό μου κάπως στεγνό’. Ουσιαστικά ψάχνοντας τα συμπτώματα τα δημιουργούμε εμείς οι ίδιοι στον εαυτό μας.

Δεν θέλω να με παρεξηγήσει κανείς, δεν έχω κάποιο λόγο να πιστεύω πως δεν υπάρχει ο ιός, έχω φίλους και γνωστούς που το έχουν περάσει, είχαν τα ίδια συμπτώματα, είχαν τον ιό. Ωστόσο αυτός ο φόβος που μας έχει δημιουργηθεί μπορεί να οδηγήσει σε ένα placebo effect και να μας οδηγήσει να βρούμε συμπτώματα που δεν υπάρχουν επάνω μας. Επίσης ας μην ξεχνάμε πως ένας απλός βήχας δεν σημαίνει πως έχουμε κολλήσει τον ιό.

Βέβαια, θεωρώ πως αν κάποιος έρθει σε επαφή, σε κοντινό διάστημα, με κάποιον που βγήκε θετικός θα πρέπει να πάρει την ατομική ευθύνη και να είναι αρκετά προσεκτικός και αν εμφανίσει ο ίδιος σημαντικά συμπτώματα να κάνει το διάσημο αυτό τεστ σε κάποιο νοσοκομείο! Αυτό θα έκανα και εγώ.

Όπως και να έχει είναι μία δύσκολη κατάσταση και περίοδος που μας πιέζει αρκετά. Η άποψη μου είναι πως πρέπει να φανούμε ψύχραιμοι, να μην βιαζόμαστε σε αβέβαια συμπεράσματα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών για την προστασία μας αλλά και την προστασία των γύρο μας από την διασπορά του ιού.

Μπούτης Ηλίας

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Group Therapy

16:00 17:59

 Current show

Group Therapy

16:00 17:59