Μάθε πως τα χρώματα σχετίζονται με τα συναισθήματα σου

Written by on 06/04/2022

image_print

Γνώριζες πως με βάση τα χρώματα που επιλέγεις φανερώνεις το mood σου ή γενικότερα τα συναισθήματα σου; Κι όμως!

Όσο περιέργο και αν σου φαίνεται, τα χρώματα είναι «ικανά» να προδώσουν όσα νιώθεις με βάση τη ψυχολογία. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγουμε διάφορα χρώματα στην καθημερινότητα μας όπως για παραδείγμα για το ντύσιμο μας. Κάποιες φορές, όμως, επιλέγουμε χρώματα υποσύνειδητα και αυτά δείχνουν ένα μέρος της ψυχολογικής κατάστασης που βρισκόμαστε.

Ακόμη, βλέποντας ένα χρώμα ίσως το μυαλό μας το συνδέει απευθείας με κάποια κατάσταση που έχουμε βιώσει ή με ένα γνώριμο συναίσθημα. Γι’ αυτό, οι περισσότεροι άνθρωποι παραδέχονται ότι υπάρχουν χρώματα που επηρεάζουν τη διάθεσή τους και έχουν συναισθηματικές και σωματικές επιπτώσεις σε αυτούς.

Ας ξεκαθαρίσουμε πως τα χρώματα χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες. Στα ψυχρά, στα θερμά και στα ουδέτερα. Αναλυτικότερα:

 1. Στην ενότητα των ψυχρών χρώματων εντάσσονται το μπλε, το μωβ και το πράσινο:
  • Το μπλέ προκαλεί συμπόνια και ασφάλεια, αλήθεια και πίστη. Βέβαια, συνδέεται συχνά με την παραίτηση, τη μοναξιά και τη ψυχρότητα.
  • Το πράσινο είναι ένα αρμονικό χρώμα που υποδηλώνει την ανανέωση, την επούλωση και τη φρεσκάδα, χρώμα γεμάτο ελπίδα. Μπορεί, επίσης, να προκαλέσει μια αίσθηση απληστίας ή ζήλιας.
  • Το μωβ, ως το παραδοσιακό χρώμα των βασιλιάδων, συνδέεται με τον πλούτο και το κύρος. Επίσης, υποδηλώνει μυστήριο και απαισιοδοξία.
 2. Στην ενότητα των θερμών χρώματων εντάσσονται το κόκκινο, το κίτρινο και το πορτοκαλί:
  • Το κόκκινο είναι συνδεδεμένο με το ρομαντισμό και τον ενθουσιασμό, αποπνέει δύναμη και επιθυμία. Ωστόσο, είναι επίσης γνωστό ότι μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αίσθησης του κινδύνου και του θυμού.
  • Το κίτρινο είναι γνωστό ως το χρώμα της ευτυχίας, αυτό το παραδοσιακά χαρούμενο χρώμα «ξυπνά» τη φιλία, την ενέργεια και τη φαντασία. Επιπλέον, χρησιμοποιείται για να επιδείξει ανευθυνότητα και αστάθεια.
  • Το πορτοκαλί θεωρείται ως ένα «υπερβολικό» χρώμα, λαμβάνεται ως ένα ενθουσιώδες και χαρούμενο χρώμα που λειτουργεί ως ένα πρότυπο φροντίδας και ζεστασιάς, ενώ μπορεί πέρα από αυτό να αντιστοιχεί σε επιθετικότητα και κυριαρχία.
 3. Στην ενότητα των ουδέτερων χρώματων εντάσσονται το άσπρο, το γκρι, το μαύρο και το καφέ:
  • Το άσπρο αναδεικνύει την αγνότητα και την αθωότητα και συνδέεται παγκοσμίως με την καθαριότητα. Στον αντίποδα, συμβολίζει την απομόνωση.
  • Το γκρι, ο «βασιλιάς» της ουδετερότητας, αντιπροσωπεύει το συμβιβασμό και προσδίδει μια αίσθηση γαλήνης. Ωστόσο, μερικές φορές συνδέεται με τη θλίψη.
  • Το μαύρο μπορεί να θεωρείται εκλεπτυσμένο και επίσημο, όμως, τις περισσότερες φορές συνδέεται με το πένθος και τη δραματικότητα.
  • Το καφέ είναι το χρώμα της «φύσης», συνδέεται με την σταθερότητα και τη μακροβιότητα. Ωστόσο, επειδή θεωρείται ένα κάπως «μουντό» χρώμα, μπορεί να διεγείρει έναν μελαγχολικό τόνο.

Αναστασία Κακλαμάνου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

Music for All

16:00 17:59

 Current show

Music for All

16:00 17:59