Λανθασμένες πεποιθήσεις κατά την περίοδο των εξετάσεων

Written by on 01/06/2022

image_print

Η περίοδος πριν των εξετάσεων, κατά τη διάρκεια τους και μέχρι να έχουμε τα αποτελέσματα στα χέρια μας είναι μια περίοδος γεμάτη άγχος και σίγουρα δεν είναι ευχάριστη για πολλούς.

Από τη μια πλευρά υπάρχει το παραγωγικό άγχος, το οποίο κινητοποιεί το άτομο ώστε να προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει το μη παραγωγικό, το παθολογικό άγχος όπου σε αυτή την περίπτωση το άτομο νιώθει ένταση, νευρικότητα και συχνά δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί.

Υπάρχουν, όμως, κάποιες λανθασμένες πεποιθήσεις που έχουμε κατά την διάρκεια των εξετάσεων (πανελλήνιες, ενδοσχολικές, εξεταστική) και στην πραγματικότητα δεν ισχύουν! Πιο συγκεκριμένα:

  1. «Αν διαβάζεις ασταμάτητα, χωρίς διαλείμματα, μπορείς να κερδίσεις χρόνο!»: ΜΕΓΑ ΛΑΘΟΣ! Το διάβασμα χωρίς διάλειμμα κουράζει απίστευτα με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να γίνουμε αποδοτικοί και στην πραγματικότητα να χάνουμε άσκοπα χρόνο έτσι.
  2. «Την περίοδο των εξετάσεων, δεν πρέπει να βγαίνω με τους φίλους μου γιατί χάνω χρόνο από το διάβασμα μου!»: ΛΑΘΟΣ! Όλα μπορούν να γίνουν, αν προγραμματιστούν σωστά. Δεν γίνεται να διαβάζουμε 24/7 χωρίς να κάνουμε κάτι άλλο μέσα στη μέρα μας. Ίσα ίσα, η επαφή με δικά μας άτομα μας ξεκουράζει και μας ανεβάζει τη διάθεση.
  3. «Αν διαβάσω μόνο τα S0S, σιγουρά θα περάσω!»: Χμ, δυστυχώς δεν πάει έτσι ακριβώς το πράγμα! Σίγουρα κάποια είναι πιο σημαντικά από άλλα, αλλά το ιδανικό θα ήταν να μην διαβάζουμε μόνο τα S0S αλλά να κάνουμε την καλύτερη μας προσπάθεια.

Δεν χρειάζεται άγχος, παρά μόνο μεθοδικότητα, αυτοπεποίθηση και όσο γίνεται καλή διάθεση. Ξέρω δεν είναι εύκολο, αλλά…!

Αναστασία Κακλαμάνου

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

No(w) On Air

12:00 13:59

 Current show

No(w) On Air

12:00 13:59