Λίμνη Κερκίνη, Σέρρες
Written by Αικατερίνη Συμφέρη on 13/10/2021
Η λίμνη Κερκίνη υπάγεται στο γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας και συγκεκριμένα στο νομό Σερρών και απέχει 80 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται για μια τεχνητή λίμνη με εισροή των ποταμών Στρυμόνα, Κερκινίτη και Κρούσια.
Το όνομα της δανείστηκε από τη μνημονευόμενη στον Αρριανό λίμνη Κερκινίτιδα, όπου ναυλοχούσε ο στόλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και δημιουργήθηκε στην θέση του έλους του «Μπουτκόβου», που ταυτίζεται από τους περισσότερους ερευνητές της ιστορικής γεωγραφίας της Ανατολικής Μακεδονίας, με την αρχαία λίμνη Πρασιάδα.
«Τηθύςδ’ Ώκεανω Ποταμούς τέκε δινήεντας, Νεϊλόντ’ ‘Αλφειόν τε και Ήριδανόν βαθυδίνην Στρυμόνα Μαίανδρόν τε καί Ίστρον…»
Ησιόδου, Θεογονία, στ., 337-339.
Κατασκευάστηκε το 1932 με την δημιουργία φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, στην περιοχή του Λιθότοπου, για την ανάσχεση και συγκράτηση των πλημμυρικών παροχών και αργότερα χρησιμοποιήθηκε σαν μέρος αποθήκευσης νερού για την άρδευση της πεδιάδας του Νομού. Το 1982 κατασκευάστηκε νέο φράγμα, λόγω της μείωσης της χωρητικότητας εξαιτίας των φερτών υλών του Σερραϊκού κάμπου. Η έκτασή της ποικίλλει από 54.250 έως 72.110 στρέμματα με ύψος 35 μέτρα από την επιφάνεια.
Άξιο αναφοράς αποτελεί το γεγονός ότι η εν λόγω λίμνη προστατεύεται από τη Σύμβαση Ramsar και αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου «Φύση 2000» ή «Natura 2000». Εκεί, συναντώνται πολλά είδη θηλαστικών και μάλιστα κάποια εξ αυτών είναι σπάνια αρπακτικά απειλούμενα με εξαφάνιση, ενώ αποτελεί ένα από τα καλυτέρα μέρη της Ευρώπης για φυσική παρατήρηση 300 περίπου ειδών. Συνάμα, η περιοχή αποτελεί μοναδικό πεδίο έρευνας σχετικά με τους υγροτόπους και τη διαχείριση τους.


Ιδίως τα ύστερα χρόνια η Κερκίνη γνωρίζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη και με την ελεγχόμενη αξιοποίησή της βοηθά και στην ενίσχυση των εισοδημάτων των κατοίκων της περιοχής. Ειδικότερα, προσφέρεται για περιβαλλοντική εκπαίδευση και αποτελεί ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού. Η βιοποικιλότητα της περιοχής είναι σπουδαία.
Είναι ένας από τους 10 Υγροτόπους Διεθνούς Σημασίας της Ελλάδας. Επίσης είναι μία από τις 196 Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (IBA), και Περιοχή Ειδικής Προστασίας (SPA – Οδηγία 79/409/ΕΟΚ).
Επιπλέον πληροφορίες
Ιστοσελίδα: http://kerkini.gr/
Κατερίνα Συμφέρη
Εκπαιδευτικός & Προπτυχιακή Ιταλικής Φιλολογίας ΑΠΘ