Κι όμως, η μάσκα σε κάνει πιο ευάλωτο στον κορονοϊό

Written by on 28/02/2020

image_print

Γιατί εδώ που τα λέμε η μάσκα δεν είναι πανάκεια για κάθε ιό εκεί έξω.

Λίγο να οργανωθούμε. Άλλη η μάσκα προστασίας από ιούς, όπως καλή(;) ώρα για τον κορονοϊό, άλλη αυτή που προστατεύει δυσάρεστες οσμές, άλλη υπάρχει για αναθυμιάσεις, άλλη για προστασία αναπνοής και τα λοιπά και τα λοιπά. Το λέω αυτό, γιατί τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει sold out σε χειρουργικές μάσκες που δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, προκειμένου να πάρεις μια τέτοια μάσκα, είναι προτιμότερο -και πιο αποτελεσματικό- να φοράς γάντια.

Fact #1

Η μάσκα που προστατεύει από μικρόβια, είναι προορισμένη για αυτόν που νοσεί. Όχι για τον υγιή, ο οποίος αν τη χρησιμοποιεί (τη χειρουργική έτσι;) άνευ λόγου, αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο να νοσήσει σε περίπτωση που πέσει επάνω σε ασθενή που μεταδίδει σταγονίδια. Η μετάδοση γίνεται από το στόμα ή/και τη μύτη, μέσω της ομιλίας, του βήχα ή του φταρνίσματος. Τα δε, σταγονίδια μπορούν να φτάσουν έως και 2 μέτρα μακριά, ενώ είναι πιο ‘δυνατά’ το πρώτο διήμερο -τον μεταδίδεις, πριν εκδηλωθούν συμπτώματα (καταρροή, πονόλαιμος, πυρετός και βήχας).

Fact #2

Σου είπα πως ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων (από ομιλία, βήχα ή φτάρνισμα) που ‘αφήνει’ στον αέρα ο ασθενής και μέσω των ματιών, του στόματος ή της μύτης. Αν αγγίξεις δηλαδή, κάτι από τα παραπάνω (ή εκκρίσεις αυτών). Τα σταγονίδια μπορούν να διανύσουν διαδρομή έως και δύο μέτρων. Το θέμα είναι να μη σε πετύχουν κάπου -όχι μόνο στο στόμα ή τη μύτη ή τα μάτια.

Fact #3

Βάζεις λοιπόν, μια χειρουργική μάσκα (που ‘χει κάνει sold out και στην Ελλάδα), για να τα κρατήσεις υπό έλεγχο. Εσύ ο ασθενής. Αν βάλεις μάσκα εσύ ο υγιής, αυξάνεις κατακόρυφα τις πιθανότητες που υπάρχουν να νοσήσεις -καθώς τα αερομεταφερόμενα σωματίδια περνούν είτε μέσα, είτε γύρω από τη μάσκα που τα εγκλωβίζει, γιατί δεν είναι αεροστεγής.

Fact #4

Σημείωσε δε, πως αν δεν τη βάζεις/βγάζεις με καθαρά χέρια, πλυμένα με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα -γιατί κάτι πιάνεις, κάτι κάνεις και δεδομένου ότι ο κορονοϊός είναι ανθεκτικός στις επιφάνειες, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος-, πάλι δουλειά δεν κάνεις. Επίσης, η μάσκα δεν πρέπει να βρέχεται.

Fact #5

Θα σε γυρίσω στην ανθεκτικότητα του κορονοϊού, όταν πέφτει σε επιφάνειες για να καταλάβεις πως καμία μάσκα δεν θα σε ‘σώσει’, άπαξ και έρθεις σε επαφή με ‘προβληματικά’ σταγονίδια.

Πηγή

image_print

CityVibes.gr

Read, Listen, Feel

Current track

Title

Artist


 Current show

M for Mike

21:00 22:59

 Current show

M for Mike

21:00 22:59